“Quan es parla de salut mental sovint s’enfoca a la part biològica, però realment impacta comptar amb un habitatge, viure en una ciutat contaminada o no i sobretot el treball i la vocació pertinent. Disposar de feina té un impacte sobre la salut mental, com també si és estressant o no, juntament amb bones condicions laborals”, apunta Gemma Tarafa, regidora de salut, envelliment i cura de l’Ajuntament de Barcelona. “Fa 10 anys no es podia parlar de suïcidi o de salut mental als mitjans de comunicació, però per sort ha canviat. Es tracta de parlar i tornar a parlar. I sobretot de visibilitzar”, destaca Tarafa al Women 360º Congress, que celebra la seva 20a edició en l'emblemàtic Paranimf de la Universitat de Barcelona.
“El món laboral serveix d’antena per acompanyar els treballadors que no estiguin bé en el seu dia a dia i fer arribar als directius aquells recursos que ja existeixen i acompanyar necessitats que es detectin”, continua l’experta en salut. Per altra banda, Neus Pociello, directora de l’Institut Català de les Dones, afegeix que “s’ha de parlar de desigualtats, violències estructurals i assetjaments que viuen les dones per desenvolupar-se professionalment i liderar propostes empresarials i de valor”. “
Tarafa (Ajuntament de Barcelona): “Fa 10 anys no es podia parlar de suïcidi o de salut mental als mitjans de comunicació, però per sort ha canviat. Es tracta de parlar i tornar a parlar i visibilitzar”
“Unes desigualtats que impacten i que no permet a les dones comptar amb el dret del temps, juntament amb l’atenció a la cura”, remarca Pociello. Per aquest motiu, toca posar deures a les administracions catalanes: transformació feminista, transversalitat de gènere i prioritzar el pacte per la salut mental. I, la gens menyspreable xifra manifestada per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) que s’ha posat de manifest: 100 anys per assolir la paritat de gènere al món. Un segle per aconseguir que homes i dones tinguin la mateixa participació política, accés a l'educació, a la salut i igualtat econòmica i laboral. I, evidentment, les dones no poden esperar 100 anys.
L’humor en el lideratge femení
Quines característiques té el lideratge femení? Les habilitats que tenen les dones són l’empatia, la intel·ligència emocional, escolta activa, capacitat d’adaptació, treball cooperatiu i compromís social. Per què en el treball actual hi ha tanta desigualtat? Per què el lideratge femení és minoritari? Pregunta Anna Vilaseca, CEO i fundadora de Famiskin, als assistents del congrés. “És important el sentit comú, el sentit crític i el sentit de l’humor, per riure’s d’un mateix i no de la situació”, respon Pilar Gómez-Acebo, assessora i coach. I atenció: “els humans no som racionals, som emocionals que raonem”, precisa la coach.
Pilar Gómez-Acebo (assessora i coach): “Les persones recordem un 20% del que llegim, un 50% del que escoltem i un 90% del que sentim”
“Les persones humanes gravem i recordem un 20% del que llegim, un 50% del que escoltem i un 90% del que sentim”, continua Gómez-Acebo. I afegeix “la soledat suposa una amenaça més gran que l’obesitat i incrementa un 50% més de probabilitat de mort prematura”. A la vida hi ha tres persones: les que diuen “un cafè”, “un cafè, per favor” i els que diuen “bon dia, quan puguis, em podràs posar un cafè?”, precisa l’experta. I aquestes darreres reflexions formen part del lideratge femení.
Un congrés sobre dones, salut mental i empresa
El Women 360º Congress neix el 2014 de la mà de Rosa Cuscó, com una plataforma de comunicació per a donar veu a la dona directiva i empresària mitjançant espais de coneixement, diàleg, debat i networking; sent pioner en donar visibilitat al talent i lideratge femení i promoure la igualtat de gènere. “Volem continuar contribuint a l'evolució de la dona cap a un major nivell d’autoconeixement i de gestió de la seva salut i benestar, enfortint el seu lideratge personal i professional connectat a les emocions”, apunta Cuscó.
En la nova edició del Women 360º Congress s’han conegut les últimes novetats en la detecció precoç del càncer de mama amb Ubra, el revolucionari sostenidor intel·ligent, la vinculació de la síndrome de fatiga crònica i la covid-19 persistent o l'impacte de la salut mental en les malalties invisibles, entre altres. També, s’ha presentat en primícia Tesoro, un projecte de recerca conjunt entre Itàlia i Espanya que aporta nous coneixements sobre la Violència Econòmica (VEU) vers les dones.