Dolors intensos, rampes, còlics, nàusees, marejos i vòmits. Aquests són alguns dels símptomes que algunes dones pateixen durant el cicle menstrual. Les dones amb menstruació incapacitant tenen dret a baixa laboral temporal a partir d'aquest dijous, 1 de juny de 2023, data prevista per entrar en vigor. Igualment, es reconeix des d'aquest dijous el dret a baixa per interrupció voluntària de l'embaràs, sigui voluntària o no, així com la baixa a partir del primer dia de la setmana trenta-novena de gestació.
Aquests drets relatius a la salut menstrual de les dones van ser inclosos en el marc de la Llei Orgànica 1/2023, de 28 de febrer, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs en què es modifica la Llei General de la Seguretat Social per reconèixer com a situacions especials d'incapacitat temporal per contingències comunes aquelles baixes laborals en cas de menstruació incapacitant secundària, així com la situació posterior a la interrupció de l'embaràs i l'embaràs des del dia primer de la setmana trentena novena.
Com sol·licitar la baixa per dolor menstrual?
La norma no estableix requisits per sol·licitar les baixes, encara que caldrà la constatació de la situació pel metge de capçalera com en qualsevol malaltia comuna. Tampoc especifica la norma la quantia de prestació econòmica, encara que actualment les baixes per contingències comunes impliquen el 60% de les base reguladora des del quart dia al 20è (inclòs) i el 75% des del dia 21 en endavant.
En el cas de les menstruacions incapacitants i la interrupció de l'embaràs, el subsidi s'ha d'abonar mentre el beneficiari estigui en situació d'incapacitat temporal. La norma no estableix un número de dies concret.
Mesures de flexibilitat horària de la Generalitat
La Generalitat també ha acordat normatives en l'àmbit de la salut laboral amb perspectiva de gènere. El govern afirma que treballa per estendre a totes les treballadores mesures de flexibilitat horària per menstruació o climateri amb afectació a la salut, com les que ja es van aprovar per al personal de l'administració de la Generalitat.
L'acord preveu absències d'un màxim de vuit hores mensuals, recuperables en el termini dels quatre mesos posteriors en franges de mínim 30 minuts. S'ha de justificar únicament mitjançant una declaració responsable. En paral·lel, almenys una vintena d'ajuntaments han introduït permisos específics. El de Girona va ser el pioner en aquest àmbit.