• Economia
  • Dos de cada deu treballadors de la construcció tenen més de 55 anys

Dos de cada deu treballadors de la construcció tenen més de 55 anys

Un estudi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'Associació de Promotors Constructors d’Edificis de Barcelona (APCE) alerta que els joves només representen el 9,2%

Promoció d'obra nova en construcció | ACN
Promoció d'obra nova en construcció | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
18 d'Abril de 2024
Act. 18 d'Abril de 2024

Un estudi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'Associació de Promotors Constructors d’Edificis de Barcelona (APCE) alerta que la tendència a l'envelliment de la mà d'obra en la construcció manté la seva tendència a l'alça des de fa deu anys. Concretament, els treballadors majors de 55 anys el 2012 representaven el 12,8% del total i en una dècada el percentatge s'ha enfilat fins al 19,9%. Mentre que paral·lelament la ràtio de treballadors menors de 30 anys ha retrocedit tres punts durant el mateix període, del 12,4% fins al 9,2%. Així mateix, l'estudi avisa que l'encariment de les matèries primeres és d'un 37,6% en els darrers deu anys, una tendència que es va accentuar el 2021 arran de la recuperació econòmica després del pic de la pandèmia i conclou que aquesta circumstància perjudica la promoció de nou habitatge protegit.

 

L'estudi Evolució del sector de la promoció i la construcció residencial en la darrera dècada: canvis, finançament i debilitats, elaborat per Mia Torner i Josep Maria Raya, explica que el gran gruix de treballadors de la construcció, el 70,8%, tenen entre 30 i 55 anys, d'acord amb les dades de l'INE corresponents al 2022; i que l'arribada de joves a l'ofici ha retrocedit davant un envelliment de la mà d'obra.

L'estudi avisa que l'encariment de les matèries primeres és d'un 37,6% en els darrers deu anys

Amb la crisi del 2008, la població més jove que treballava a la construcció va passar en altres sectors com l'hostaleria, però aquesta tendència ja no s'ha revertit. A més, afegeix l'estudi de la UPF i l'APCE, la combinació de la consideració social de l'FP i la visió social que té el sector des de la crisi ha fet caure les matriculacions a la meitat.

 

"Les persones majors de 55 anys són les que es troben en una edat propera a la jubilació i per les quals cal un relleu generacional, que no està donant en l'actualitat", indiquen els autors. Algunes conseqüències que apunten són la pèrdua de coneixement de l'ofici, especialment en l'àmbit del peu d'obra, i l'encariment dels preus de la construcció per la manca de relleu generacional, un factor que a més limita l'activitat del sector, assenyalen.