Volíem estrenar aquesta nova secció de nom La Tribuna aprofundint en la llista negra de la Hisenda catalana (un any després) o el retorn de Joan Maria Nin Génova a la banca (andorrana), però l'actualitat d'aquestes últimes hores ha fet saltar pels aires pràcticament totes les travesses editorials alhora que ha posat tres noms propis a primera línia de foc i a cop de titular econòmic: Pere Aragonès, Jaume Giró i Roger Torrent.
Després de massa mesos de soroll mediàtic i fum electoral, Pere Aragonès és el nou president de la Generalitat de Catalunya. Un polític de 38 anys que la periodista Magda Gregori descriu en profunditat en el seu llibre Pere Aragonès, l'independentisme pragmàtic (Pòrtic). Una lectura que cobra ara més sentit que mai per respondre algunes preguntes de present i futur: Com veu Aragonès la Catalunya 2030? Quines són les seves propostes polítiques, socials i econòmiques? O fins i tot, quines són les seves prioritats personals o què fa quan s'allunya del focus mediàtic?
"L'economia catalana és un indicador avançat del què acabarà passant a l'economia de l'Estat", assegurava Aragonès en una entrevista a VIA Empresa de mitjans de 2019. Ara, ja tenim nou president de la Generalitat i com és costum, hem obert pocs minuts després el meló dels consellers del nou Govern. Els companys de L'ARA i El Periódico avançaven aquest divendres i dissabte que Jaume Giró i Roger Torrent ocuparan, respectivament, les conselleries d'Economia i Hisenda i d'Empresa i Treball. Pel camí han sonat també amb força noms com Elsa Artadi, Natàlia Mas, Lluís Juncà o Albert Castellanos, entre d'altres.
En una entrevista a VIA Empresa de principis de febrer, vam preguntar al president del Barça, Joan Laporta, per Jaume Giró que llavors es postulava com a vicepresident econòmic del club:
Per què va triar l'exdirector general de La Caixa, Jaume Giró, com a vicepresident econòmic?
El Jaume Giró és el millor. El conec de fa molts anys, té el Barça i la seva economia al cap. Té claríssim el què hem de fer per revertir la malmesa situació econòmica que pateix avui el club i tenim un pla de xoc per reflotar l'economia del Barça. És una persona honesta, culer, intel·ligent i a més participa de les emocions que genera el Barça en tot moment. M'agrada envoltar-me de persones intel·ligents perquè millora els grups que es plantegen per engegar una iniciativa o assumir un repte com el de tornar a fer el club sostenible econòmicament i que continuï sent propietat dels socis i sòcies del Barça.
Han passat més de tres mesos d'aquesta resposta de Laporta, però és curiós tornar-la a llegir canviant les paraules "Barça" o "club" per "Catalunya". De Jaume Giró, com de Pere Aragonès o Roger Torrent, ja s'ha dit pràcticament tot i des de totes les perspectives possibles. Fins i tot, ha tornat a córrer, entre grups de whatsapps, la famosa cimera de polítics, empresaris i periodistes que Giró va organitzar amb motiu de la boda de la seva filla reivindicant el seu poder més transversal.
Serà aquest un nou laberint per investigar a la secció de Roger Vinton?
El cert és que Jaume Giró ha decidit fer un pas endavant en el món de la política després d'una experiència d'alta volada com a alt directiu de La Caixa, CaixaBank o Repsol; alhora que és fundador de Giró Consultants i editor del diari The New Barcelona Post des de fa poc més d'un any. "Empresaris, un pas endavant!", escrivia el col·laborador Jordi Tarragona. Dit i fet. Un empresari i alt directiu que fa un pas endavant a la política.
"Hi ha problemes polítics que s'haurien d'afrontar de forma empresarial", assegurava el president del RACC, Josep Mateu, en una altra entrevista a VIA Empresa. Un titular que reivindica la importància de pensar en el llarg termini, dialogar o passar de la teoria a la pràctica pel que fa a la col·laboració públicoprivada. Cert és que un govern no és el mateix que una empresa i una empresa tampoc és el mateix que un govern. Ni falta que fa!
Agafar el millor del món de la política i l'empresa és la millor manera de liderar la reconstrucció econòmica de Catalunya
Però, agafar el millor de tots dos mons és segurament la millor manera de liderar la reconstrucció econòmica i empresarial de Catalunya en plena crisi per la pandèmia.
Per si de cas el nou trident format per Aragonès, Giró i Torrent vol anticipar-se i escalfar els motors governamentals, sempre val la pena recordar les grans lliçons del gurú Peter F. Drucker per a CEOs:
- Descentralització de la presa de decisions
- Fixar objectius com a pedra angular de qualsevol estratègia
- L'autogovern de l'empresa: els treballadors han d'assumir responsabilitats de la direcció empresarial
- Enfocar-se a les oportunitats abans que els problemes
- El valor dels recursos humans: les persones són una inversió, no un cost
- La nova societat estarà protagonitzada pels treballadors del coneixement que tenen esperit innovador i emprenedor
- El CEO ha de ser eficient, controlar el seu temps i prendre decisions efectives
- El client (el ciutadà) és més intel·ligent que l'empresa (la política)
- El poder de canvi de les empreses, que són una organització humana, social i política
- El lideratge és responsabilitat i rendir comptes
De Peter F. Drucker és també mundialment coneguda la cita que diu així: "La cultura es menja l'estratègia per esmorzar". Bon profit de legislatura!