• Economia
  • El vídeo és l'estrella de l''ecommerce'

El vídeo és l'estrella de l''ecommerce'

Les plataformes digitals sota demanda guanyen terreny en la compra online, incrementant 8,8 punts percentuals la xifra d'usuaris subscrits en un any

Les plataformes digitals de vídeo disparen les compres a través d'Internet | iStock
Les plataformes digitals de vídeo disparen les compres a través d'Internet | iStock
Barcelona
21 de Novembre de 2018
Act. 21 de Novembre de 2018

Video killed the radio star i ara el vídeo és l'estrella de l'ecommerce. I més durant aquestes dates, amb el Black Friday a tocar de la cantonada. Tèxtil, calçat, paquets turístics vacacionals, bitllets de transport o entrades d'espectacles: aquests són els sectors on més poder té el comerç electrònicNo obstant això, les plataformes de continguts digitals, principalment de vídeo com Netflix o HBO, estan guanyant terreny. I és que un 18,8% dels compradors online està subscrit a aquestes plataformes de vídeo sota demanda, segons es desprèn del darrer Estudi sobre comerç electrònic B2C del 2017cosa que suposa un augment de 8,8 punts percentuals respecte al 2016, quan el percentatge se situava en el 10%. Unes dades de les plataformes de vídeo en streaming que criden l'atenció, i més avui que se celebra el Dia Mundial de la Televisió. 

 

La compra d'aquestes subscripcions a plataformes digitals és només una porció del gran pastís del comerç electrònic, que ha assolit els 31.347 milions d'euros a l'Estat espanyol el 2017, la qual cosa suposa un increment del 23,6% respecte a l'any anterior. Un creixement exponencial que es preveu que arribi al 25% aquest 2018 i que permeti tancar l'any amb un volum total d'uns 40.000 milions d'euros, segons l'Observatori Nacional de les Telecomunicacions i la Socitat de la Informació (Ontsi), creadors de l'informe. 

 

I és que, tal com apunta la professora d'economia i empresa de la UOC, Neus Soler, a VIA Empresa, "les persones som pràctiques i la comoditat i flexibilitat que t'aporta el comerç electrònic no la té la botiga física". Internet ofereix temps, ja que es pot comprar des de casa i evita desplaçaments i cues. I davant aquests avantatges, Soler considera que l'ecommerce cada cop anirà a més. "Jo crec que les botigues físiques acabaran actuant com a showrooms, com a aparadors on la gent anirà a veure el producte i palpar la qualitat", assenyala, tot i que afegeix que "la botiga física no morirà, sinó que el comerç i el canal online s'acabaran complementant". 

Soler: "L'ecommerce ofereix més comoditat i flexibilitat a l'hora de comprar, pel que les botigues físiques acabaran actuant com a aparadors"

Gran part de l'èxit del comerç electrònic a l'Estat espanyol es deu a l'increment del nombre d'internautes. Un 86,4% de la població espanyola de més de 15 anys utilitza Internet i un 67,4% d'ells són compradors a la xarxa, és a dir, 22,9 milions d'espanyols fan ús de l'ecommerce en les seves compres. Unes dades que s'expliquen, segons Soler, per l'entrada al mercat de més nadius digitals i perquè la gent de 50 anys o més estan perdent la por a comprar online. A més a més de l'augment de la despesa mitjana per comprador a través d'Internet, que assoleix ja els 1.366 euros, un 14% més que el 2016. 

Uns factors que disparen l'ocupació durant dates tan senyalades com el Divendres negre, el Ciberdilluns, Nadal o les rebaixes, quan s'espera que se signin 186.640 contractes de feina a Catalunya i quan el comerç electrònic suposa el 30% del total, enfront del 3% de la resta de l'any. 

La tele a la carta

Però davant de la compra online de productes típics com roba, complements, articles esportius, reserves d'allotjament i paquets turístics, bitllets de transport o entrades d'espectacles, destaquen les noves formes de comerç electrònic com la subscripció a plataformes digitals o la compra de videojocs per Internet. 

Els continguts més demandats pels subscriptors són els vídeos, en un 89,6% el 2017 en comparació al 71,9% de l'any anterior. Aquí hi juguen un paper molt important Netflix o HBO, que han revolucionat la forma com les persones consumeixen continguts audiovisuals i han obligat a les televisions tradicionals a reinventar-se. Tant és el seu èxit que Netflix ha passat de comptar amb 4,2 milions de membres l'any 2007 a sumar, avui, 137 milions de subscriptors en més de 190 països.

"El que busca el consumidor és millorar cada vegada més l'experiència de compra o consum. És per això que han sorgit les plataformes de vídeo sota demanda que busquen noves fórmules d'oferir continguts audiovisuals per oferir un millor servei a l'usuari", explica la professora de la UOC. Tant és així que empreses com Amazon, que la seva activitat principal no és la d'oferir continguts audiovisuals, també compta amb la seva plataforma Amazon Prime Video.  

No obstant això, cau la subscripció a plataformes de música, del 45,3% registrat el 2016 al 30,8% d'aquest any. Serà per això que Spotify anuncia pel Black Friday una subscripció de 0,99 euros al mes durant tres mesos. I més lluny es troba encara la premsa, que registra únicament un 6,6% d'usuaris subscrits, 2,8 punts percentuals menys. 

Les noves fórmules per oferir continguts audiovisuals han tingut tan bona acceptació que empreses com Amazon també han llançat la seva plataforma

La clau de l'increment de la subscripció d'aquestes plataformes és la facilitat per consumir els continguts a través de qualsevol dispositiu. Pel que fa als continguts musicals, predomina en un 85,1% dels casos el telèfon mòbil, seguit a distància de l'ordinador (50,4%). En canvi, en els vídeos, les vies d'accés als continguts es reparteix més equitativament entre la smart TV (64,9%), l'ordinador (54,8%) i el mòbil (47,6%). Ja ho diu el responsable d’iniciatives transmèdia de RTVE, Alberto Fernández, quan exposa que "el vídeo mòbil és l’únic que està creixent exponencialment: la gent vol veure la seva sèrie al mòbil, tot i tenir la tele al costat".  

Al cap i a la fi, el consumidor "sempre busca millor experiència de consum i per això els dispositius són tan importants. Les tauletes han reduït el seu ús perquè són incòmodes de portar, es queden a mig camí entre el mòbil, que és molt pràctic i el tens sempre a mà, i les smart TV, que ofereixen una qualitat de vídeo molt més elevada", assenyala Soler. 

 

 

 

Videojocs encara amb disc i físics

Tot i l'increment de la subscripció a plataformes com Netflix, HBO, Amazon Prime Video, Movistar+ o Spotify, els videojocs no experimenten el mateix comportament. Encara que les consoles avui en dia ja permeten comprar els videojocs online sense haver de disposar d'un disc físic, els usuaris no acaben d'adaptar-se a aquesta nova tendència, com sí que ho han fet en el cas de la televisió i els DVDs. I és que, segons l'estudi, gairebé el 80% dels aficionats als videojocs no se'ls descarrega d'Internet, sinó que els adquireix en format físic. 

Un 28,7% dels internautes compradors online declara ser aficionat als videojocs, xifra que manté la tendència descendent des de fa anys: un 30,1% el 2016, un 32,3% el 2015 i un 32,9% el 2014. El mòbil és el dispositiu més utilitzat per obtenir videojocs online (67,6%), molt lluny de l'ordinador (34,5%) o la consola (24,3%).

Per a Soler, quan van arribar les descàrregues online de música la gent també era reticent, volia tenir el CD físicament i guardar-lo a casa, "però amb el temps això ha anat canviant perquè les persones s'han adonat que tot caduca i que ocupa espai". És per això que la professora de la UOC considera que en el camp dels videojocs acabarà passant el mateix. I és que veient la tendència de les smart TV, les plataformes en streaming i que tot és digital i està al núvol, no seria d'estranyar que aquestes xifres es capgiressin d'aquí a pocs anys.