Quan els turistes arriben a Catalunya, sovint queden fascinats per les platges, les muntanyes, l'arquitectura modernista, la gastronomia i la riquesa cultural. Però més enllà del nostre atractiu, Catalunya és una regió amb una economia dinàmica i complexa que paga la pena de conèixer. Al llarg de la meva trajectòria professional, m’he trobat més d’una vegada explicant el nostre territori a un visitant, a un inversor o competint per atreure un centre internacional, per la qual cosa és necessari anar més enllà dels tòpics que tots coneixem. Per aquest motiu, presento sis punts clau -segurament n’hi ha molts més- per explicar l'economia catalana a un turista (o possible inversor) des de la meva perspectiva.
Abans de començar, una nota: sabem, i ho hem analitzat en diferents articles, que encara hi ha molts elements a millorar, però els punts següents pretenen explicar les bondats del nostre territori al turista.
1. Una economia diversificada i resilient
Catalunya és una de les regions econòmicament més potents d'Europa. Amb un PIB que representa aproximadament el 20% de l'economia espanyola, la nostra economia és un exemple de diversificació. Més enllà del turisme, que evidentment és un pilar important, Catalunya destaca per sectors com la indústria manufacturera, la tecnologia, la biotecnologia, la salut, l'automoció i l'agroalimentació. Aquestes indústries han estat clau en la nostra capacitat de resistir i recuperar-nos de les crisis econòmiques.
El creixement català ha estat més diversificat que en el seu entorn (tant Espanya com Europa)
Segons les últimes dades dels diferents informes, Catalunya continua creixent per sobre de la mitjana d’Espanya i Europa. Segons l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2023 de la Generalitat de Catalunya, el creixement català ha estat més diversificat que en el seu entorn (tant Espanya com Europa), destacant especialment el creixement de la indústria i els serveis, recolzat per la demanda externa.
2. Turisme: motor econòmic i repte de sostenibilitat
El turisme és, sense dubte, un dels motors principals de l'economia catalana, especialment a Barcelona i la Costa Brava. Aquest sector genera milers de llocs de treball i té un fort impacte en altres indústries i serveis. Les últimes dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya mostren clarament que és un dels sectors que més contribueix al creixement de la nostra economia.
Catalunya està treballant per trobar l'equilibri entre l'aprofitament econòmic del turisme i la protecció
Tanmateix, el turisme també suposa un repte en termes de sostenibilitat. L'excés de turisme pot generar problemes com la massificació, la gentrificació i l'impacte mediambiental. Per això, Catalunya està treballant per trobar l'equilibri entre l'aprofitament econòmic del turisme i la protecció del patrimoni cultural i natural.
3. Una tradició industrial que evoluciona
Catalunya té una llarga tradició comercial i industrial que es remunta al segle XIX. Som coneguts per ser un dels primers territoris d'Espanya a industrialitzar-se, amb sectors com el tèxtil, la química i la metal·lúrgia. Aquesta tradició ha evolucionat amb els anys, i avui dia, l'economia catalana inclou sectors tecnològicament avançats com l'automoció, la robòtica i la fabricació d'equipaments electrònics.
Barcelona, en particular, s'ha convertit en un hub tecnològic de referència en l'àmbit europeu, amb un ecosistema de startups vibrant i innovador. Segons alguns informes, ens situem entre les cinc regions europees més atractives en aquest àmbit.
4. Infraestructures: el pont entre Europa i el món
Catalunya gaudeix d'una posició geogràfica estratègica, situada entre Espanya i Europa, amb un accés privilegiat al mar Mediterrani. Aquesta situació ha permès el desenvolupament d'infraestructures de primer nivell, com el Port de Barcelona, un dels més importants d'Europa, i l'aeroport del Prat, amb connexions internacionals a tot el món. Aquests factors fan que Catalunya sigui un punt clau per a la logística i el comerç, i que atragui inversions estrangeres, facilitant les exportacions de productes locals.
A Catalunya hi ha infraestructures de primer nivell, com el Port de Barcelona i l'aeroport del Prat
A més, Catalunya compta amb infraestructures digitals de primer nivell, com l’estació/port d’aterratge de cables submarins situada a Sant Adrià del Besòs. També destaca per les infraestructures científiques de primer ordre com el Barcelona Supercomputing Center (BSC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el sincrotró Alba o el Centre Nacional de Genòmica (GNAG), entre molts altres.
5. El talent
6. Una cultura empresarial singular
El caràcter català és emprenedor i innovador, la qual cosa ha donat lloc a un teixit empresarial dinàmic i diversificat. Des de petites empreses familiars fins a grans corporacions multinacionals, Catalunya ha estat sempre un territori prolífic per a l'emprenedoria. Aquesta cultura empresarial es fonamenta en valors com el treball, la perseverança i l'autosuficiència, valors que han permès a les empreses catalanes prosperar fins i tot en temps difícils.
Explicar l'economia catalana a un turista és una oportunitat per mostrar la complexitat i la riquesa de la nostra societat. Més enllà de la seva bellesa natural i cultural, i de molts altres atractius, Catalunya és una regió amb una economia sòlida, diversificada i orientada cap al futur.