• Economia
  • Economia circular: el residu com a recurs

Economia circular: el residu com a recurs

Més de 400 empreses a Catalunya ja veuen mercat en l'aprofitament del rebuig, tema central del congrés Recuwaste

L'economia circular ja és una realitat de negoci per a més de 400 empreses catalanes | iStock
L'economia circular ja és una realitat de negoci per a més de 400 empreses catalanes | iStock
Judith Vives
Corresponsal
Mataró
08 d'Octubre de 2018
Act. 08 d'Octubre de 2018

En l’economia circular “oportunitats de negoci, n’hi ha”, el principal repte és “trobar un mercat i que hi hagi una demanda, perquè residus per recuperar n’hi ha molts”. Aquesta és la reflexió de Carles Salesa, director del Consorci de Residus del Maresme, coorganitzador del congrés Recuwaste. En el nou model econòmic basat en millorar els resultats econòmics de l'empresa aprofitant els recursos al màxim i reduint la generació de residus al mínim, les empreses catalanes ja hi han vist el mercat. I precisament el negoci al voltant de la recuperació de residus és el tema central del Recuwaste, que se celebra aquests dies a Mataró.

 

18.000 quadrats dedicats a l’Economia Circular

Una mostra de l’aposta per l’economia circular es podrà veure en el Parc Maresme Circular de Mataró que es presentarà també durant el Recuwaste. Es tracta d’una iniciativa del Consorci de Residus del Maresme “per convertir un espai de 18.000 metres quadrats en un parc dedicat a l’economia circular”, explica Salesa.

 

Aquest projecte vol ser un mix público-privat d’iniciatives relacionades amb aquest model econòmic, i és la constatació de les oportunitats de negoci que l’economia circular presenta en el seu horitzó.

En una primera fase, aquest part acollirà L’espai Refer, “un espai d’atenció a la ciutadania per a la recuperació i reutilització de materials i objectes” i “també hi traslladarem la planta de voluminosos i gestió de matalassos”, explica Salesa.

 

 

Però el més destacat del Parc Maresme Circular és que es vol “que s’hi instal·lin empreses que ajudin a reciclar, que aportin equips, proves pilot o tecnologies que permetin produir producte nou a partir de material reciclat”, és a dir, que produeixin segons els principis de l’economia circular.

Un cercle a tots els sectors

Una de les primeres empreses que van començar a produir segons aquests principis a Catalunya va ser Cafès Novell, un cas d’èxit amb l’elaboració de càpsules compostables fetes a partir de bioplàstic. Però se’n poden trobar d’altres, com per exemple, el de l’organització Espigoladors, que produeix conserves i melmelades artesanals a partir d’excedents de fruites i verdures.

Dins l’àmbit agroalimentari, l’empresa Roia es dedica a la criança i elaboració de carn ecològica d’alta qualitat a partir d’una alimentació circular del bestiar amb cereals produïts localment. 

Per la seva banda, Mahou-San Miguel està desenvolupant una investigació conjunta amb el CSIC per aprofitar el bagàs, un residu provinent de l’elaboració de les cerveses, per la creació de teixit ossi per fer pròtesis dentals, en “un exemple de com l’economia circular s’aplica a l’àmbit de la salut”, assenyala Ardèvol.

Un altre exemple innovador és el d’arròs Montsià, que està desenvolupament el sistema per reaprofitar la pellofa de l’arròs per fer-lo servir en la indústria de l’automòbil i l’embalatge.   

Dins el sector de la mobilitat també hi ha nombroses iniciatives interessants vinculades a l’economia circular. Per exemple, Seat ha posat en marxa un programa de recanvis que ofereix als clients que han de reparar els seus cotxes l’oportunitat que el seu taller faci servir components re-condicionats i garantits per la pròpia empresa.

Més de 400 empreses

Un estudi elaborat per Acció ha identificat prop de 400 empreses que ja ofereixen solucions d'economia circular, així com empreses que apliquen la innovació i la tecnologia en nous projectes dins aquest àmbit. Pertanyen sobretot als sectors Agroalimentari, Química i materials relacionats amb els packagins, el sector de la mobilitat, la logística i el transport; el de la maquinària, el sector sanitari i farmacèutic, les indústries de disseny de moda i tèxtil i per últim, també el turisme.

“L’economia circular proposa un nou model de producció i consum molt vinculat a la innovació i també a l’ús de la tecnologia”, explica Maite Ardèvol, Coordinadora Estratègia Sostenibilitat de l’Agència per la Competitivitat a l’Empresa (Acció).  “Es tracta de crear un nou valor, reaprofitar per recuperar el valor dels recursos per poder crear un nou valor econòmic”, afegeix.

En l’economia circular, explica Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), els residus s'han d'entendre com "recursos en constant circulació", un nou paradigma que comporta un canvi de producció perquè quan els materials arribin al final de la seva vida útil tornin al procés productiu.

Iniciatives des de l’àmbit públic

Al Congrés Recuwaste es donaran a conèixer projectes impulsats des de l’àmbit públic, com ara el projecte Waste4Think de millora de la gestió dels residus urbans, que implica quatre municipis europeus que fan ús de les noves tecnologies per aplicar model de gestió més eficient, integral i inclusiu, fent servir apps per la participació ciutadana o solucions descentralitzades per a la valorització i recuperació de bioresidus i bolquers.

Un altre dels projectes innovadors és el d’Ecowaste 4 Food a Catalunya, que intenta aplicar ecoinnovacions ja en marxa a Europa per posar en valor els aliments i treure’n el màxim profit i evitar el malbaratament alimentari.

Josep Maria Tost, de l’ARC, creu que el Recuwaste és una bona ocasió  “per il·lustrar quins camins hauran de seguir molts ajuntaments a partir de l'any que ve. Els ajuntaments nous que sortiran de les municipals tindran quatre anys de treball i reptes importants per superar".

Ajuts per l’economia circular

Per tal d’impulsar les experiències d’economia circular a les empreses, des d’Acció ja fa un temps que s’ofereixen diferents línies d’ajuts per impulsar projectes empresarials en aquest àmbit.

En concret, s’ofereixen els Cupons a la Innovació; una línia Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental i també s’han impulsat les primeres Comunitats RIS3CAT, que es duen a terme entre empreses, centres tecnològics, universitats i altres agents de la innovació a Catalunya.

Aquest any, a més, Acció també ha activat ajuts de fins a 100.000 euros per a una trentena de pimes catalanes per tal que puguin dur a terme projectes d’innovació, una part dels quals dins l’àmbit de l’economia circular.