L'economia creixerà un 2,6% enguany, malgrat que els salaris trigaran a recuperar-se

BBVA Research pronostica un creixement "fort" a Catalunya, d'un 2,6% enguany, i una taxa d'atur del 8% el 2025

L'economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, presenta en roda de premsa l'informe 'Situació Catalunya'  | ACN L'economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, presenta en roda de premsa l'informe 'Situació Catalunya' | ACN

L'economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, ha previst que Catalunya experimenti un creixement "fort" aquest 2024 i l'ha xifrat en un 2,6%, mentre que el del 2025 serà del 2,1%. Segons Cardoso, aquest seria el quart any consecutiu amb xifres per sobre de la mitjana de l'Estat. Respecte al mercat laboral, l'entitat d'anàlisi preveu que, fins al 2025, es crearan uns 190.000 llocs de treball i la taxa d'atur se situarà al voltant del 8%. 

A l'altra cara de la moneda, però, l'economista en cap ha afirmat que els salaris trigaran entre tres i quatre anys en recuperar-se, després de la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies amb la inflació dels últims anys. Això sí, aquest pronòstic només es complirà si el cost de la vida es manté al voltant del 2%.

El 2024 seria el quart any consecutiu amb xifres de creixement per sobre de la mitjana de l'Estat

En la presentació de l'informe Situació Catalunya 2024 presentat aquest dimecres per l'entitat d'anàlisi del BBVA, Cardoso ha volgut destacar que l'impuls de la pujada de l'ocupació a Catalunya ve marcat per les demarcacions de Barcelona i Girona i pel "bon comportament" del sector serveis.

Més info: Opa sobre el Banc Sabadell: Oliu demana calma i el BBVA es reuneix

Cardoso ha justificat aquest creixement econòmic, entre altres raons, per la inversió al sector industrial i l'increment de la despesa públic i ha posat l'accent en els fons Next Generation, ja que han servit per incrementar les licitacions d’obra pública. L’economista en cap de BBVA Research per a Espanya ha afirmat que l’índex de producció industrial es troba “en recuperació” i ho ha vinculat “sobretot a les manufactures”.

Així mateix, ha assenyalat que la immigració ha contribuït a l'augment de les taxes d'ocupació dels últims anys i ha concretat que el 2023 "pràcticament tres quartes parts expliquen aquest creixement".

9948b746 bc6b 47ae 9f06 76b045afd70e
L'economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, presenta en roda de premsa l'informe 'Situació Catalunya'  | ACN

Topall preus del lloguer i pisos turístics

Miguel Cardoso considera com un "coll d'ampolla" per aquests pronòstics, per exemple, el control dels preus del lloguer, ja que pot haver-hi propietaris que tinguin "incertesa sobre el rendiment a mig i llarg termini", cosa que pot provocar, ha advertit, un encariment a l'hora de treure l'immoble al mercat. Tot i això, ha reconegut que la mesura beneficarà als inquilins que actualment disposen d'un contracte d'arrendament.

D'altra banda, ha indicat que la limitació de llicències turístiques "pot ajudar a incrementar l'oferta" a les ciutats, però, en canvi, "l'impacte pot ser relativament moderat". En aquesta línia, ha manifestat "dubtes" que pugui ser una mesura eficient.    

Més info: L'empresa al dia #13: fi de curs de l'economia catalana amb Oriol Amat i Carme Poveda

Reducció de la jornada laboral: reducció de llocs de treball?

L'economista en cap considera que la proposta de reduir la jornada laboral a 37,5 hores a la setmana es tradueixi en una reducció de llocs de treball d'un 1%. Alhora, però, ha admès que pot tenir "una major afectació" entre les micro, petites i mitjanes empreses catalanes.

Paral·lelament, avui l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució, ANGED, ha publicat un comunicat alertant que una reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals tindria un impacte econòmic de 461 milions d’euros per a les seves empreses associades, perquè els costos laborals pujaran un 5,8% “per la pèrdua de 24,2 milions d’hores de feina anuals”. L'ANGED assegura que implantar la jornada de 37,5 hores setmanals al marge dels convenis del sector “canvia les regles del joc” i pot posar en risc mesures acordades per les empreses com “les reduccions efectives de la jornada” en moments de menys activitat. “Es necessiten fórmules flexibles per adequar l’organització de la feina”, diu la patronal, que recorda que en el comerç la presencialitat és essencial.

Més informació
El Banc d'Espanya eleva quatre dècimes les previsions de creixement del PIB, fins al 2,3%
Fi de curs de l'economia catalana: de notable, amb la força dels serveis i el repte dels 8 milions
Avui et destaquem
El més llegit