Abans de començar l’any 2023 hi havia una part important de la població molt preocupada pel risc de recessió. Tot i que hi havia motius per pensar-ho, com les males perspectives de la guerra d’Ucraïna, les tensions inflacionistes i les previsions d’alces de tipus d’interès, entre altres temes, la majoria d’instituts d’anàlisi preveien que 2023 no seria un mal any, en termes econòmics. Ara que estem entrant en la segona meitat de l’any, les previsions més optimistes s’estan confirmant i inclusiu milloren. La Cambra de Comerç de Barcelona, per exemple, ha pujat la previsió de creixement econòmic de 2023 fins al 2,2% (la darrera previsió de fa uns mesos preveia un creixement de només un 1,8%).
Quins són els factors que expliquen aquest creixement? En l'àmbit macroeconòmic, estem comprovant que s’estan frenant les pujades dels tipus d’interès, ja que la inflació s’està moderant. I un dels principals motors de l’economia catalana, que és el sector exterior (exportació, turisme i inversió estrangera) està creixent amb força. Un tret molt positiu és que ja porten més d’un any amb un creixement de les exportacions superior al creixement de les importacions. Per donar una dada, en els darrers dos anys han pujat un 20% les empreses catalanes que exporten més de 5 milions d’euros l’any, i ja són 1.911 empreses. En total, hi ha 14.024 empreses que exporten més de 50.000 euros l’any. La demanda interior també creix i tot això fa que estiguin creixent la creació d’empreses i l’activitat de sectors claus com la indústria, el comerç, la construcció i els serveis. Una mostra de les bones perspectives la tenim en un indicador que anticipa el que pot passar, és el de les vendes de vehicles industrials que han crescut un 40% en els dotze darrers mesos. Si les empreses compren més vehicles industrials és perquè preveuen que l’activitat creixerà i hauran de fer més transport. El creixement, de tota manera, té algun punt feble, sobretot en l’agricultura, ja que la sequera l’està afectant molt.
En els darrers dos anys han pujat un 20% les empreses catalanes que exporten més de 5 milions d’euros l’any, i ja són 1.911 empreses
De cara a la tardor haurem de seguir de prop els factors que podrien perjudicar l’economia i que són, sobretot, els riscos geopolítics amb la guerra d’Ucraïna al capdavant per ara. També caldrà vigilar l’evolució dels preus de l’energia ja que si tornen a pujar perjudicarien la moderació de la inflació i, per tant, tornarien a promoure increments en els tipus d’interès i això frenaria l’economia. No perdem de vista que les taxes d’inflació que hem viscut en 2021 i 2022 han estat les més altes des de fa dècades. Ara és molt important que la inflació continuï aterrant fins a situar-se una mica per sota del 2%. Si s’aconsegueix tot anirà molt millor.
Una de les paradoxes d’aquests anys es que les empreses estan creant ocupació, però amb dificultats per crear ocupació de qualitat. Moltes empreses es queixen que no troben persones amb perfils adequats per als llocs de treball que volen cobrir. Per tant, tenim un problema que s’ha de resoldre amb l’educació, especialment en l’educació universitària i la formació professional. Al mateix temps, moltes persones ben formades marxen a l’estranger cercant millors salaris. La solució, com s’ha dit molts cops, és invertir més i millor en innovació per què les empreses generin més valor afegit i, per tant, puguin pagar millors salaris. Hi ha evidències que això és així en una part del teixit empresarial, ja que amb dades de la Cambra de Comerç de Barcelona, el 75% de l’ocupació que s’està creant actualment és en sectors d’alt valor afegit: TIC, sanitat i activitats professionals i artístiques, entre d’altres.
El 75% de l’ocupació que s’està creant actualment és en sectors d’alt valor afegit: TIC, sanitat i activitats professionals i artístiques
En resum, per al que queda de 2023 podem esperar una bona evolució, si la geopolítica i la inflació no es torcen; i si els temes mediambientals i la sequera no s’agreugen més. Continuarem millorant l’activitat econòmica i reduint l’atur. En el que si haurem de millorar molt és en innovació, formació i medi ambient per a generar més riquesa, més sostenibilitat i una ocupació de més qualitat.