• Economia
  • Set de cada deu economistes catalans veuen impossible construir els 50.000 habitatges públics d'Illa

Set de cada deu economistes catalans veuen impossible construir els 50.000 habitatges públics d'Illa

Malgrat que el Col·legi d'Economistes de Catalunya és més optimista que mai des del 2008, continuen havent-hi dubtes pel que fa a la IA, el dèficit fiscal o l'habitatge

Puig de Travy i Segura en roda de premsa | EP
Puig de Travy i Segura en roda de premsa | EP
Redacció VIA Empresa
Barcelona
18 de Desembre de 2024
Act. 18 de Desembre de 2024

L’optimisme dels economistes sobre l’economia catalana i estatal ha millorat significativament en l’últim trimestre de l’any. De fet, segons el Col·legi d'Economistes de Catalunya, se situa per primera vegada en nivells anteriors a la crisi financera de 2008. És la principal conclusió de l’Enquesta de Situació Econòmica – Tardor 2024, presentada aquest dimecres pel degà de l’entitat, Carlos Puig de Travy, i el director tècnic de l’enquesta, Xavier Segura. El sondeig s’ha realitzat entre el 28 d’octubre i el 20 de novembre, i en ell han participat 601 col·legiats i col·legiades.

 

L’estudi desprèn que el 46,1% de la comunitat col·legiada afirma que l’economia catalana està millor ara que fa un any, quan es va situar en 35,4%. La dada actual, a més, representa gairebé 10 punts percentuals més respecte del 36,7% de l’anterior sondeig, realitzat a la primavera.

Aquesta millora es veu directament reflectida en l’Índex de Confiança, que engloba la percepció dels col·legiats i col·legiades i té en compte tots els factors que incideixen en la situació econòmica. El sondeig revela la consolidació de l’optimisme dels i les economistes en el rumb de l’economia: 5,77 per la catalana i 5,58 per l’espanyola en una escala de 10. A l’anterior enquesta els valors es van situar en 5,41 i 5,37 respectivament.

 

En ambdós casos, es tracta del millor nivell en gairebé dues dècades i s'acosta a les dades de juny de 2006, quan l'Índex de Confiança va començar a enfonsar-se davant els primers senyals del que acabaria sent la crisi financera de 2008.

El sondeig també ha demanat als col·legiats i col·legiades pronunciar-se sobre una sèrie de qüestions relacionades amb l’actualitat. El 82,8% afirma que el nivell de col·laboració publicoprivada és baix i que el 71,1% considera que no és factible assolir l’objectiu del nou Govern de Salvador Illa de construir 50.000 habitatges públics nous abans de 2030.

El dèficit fiscal i les deficiències a les infraestructures, la creu

Però no tot són bones notícies a l'informe del Col·legi. L’Enquesta de Situació Econòmica també ha recollit els principals problemes de l’economia catalana. Com va passar a l’anterior enquesta, el dèficit fiscal de Catalunya amb l’Estat i les deficiències en infraestructures i comunicacions són les dues qüestions que més preocupen aquesta tardor, amb un 46,2% i un 33,1% respectivament. D'altra banda, el tercer lloc és per a la dificultat d’accés a l’habitatge, amb un 33,1%.

La baixa productivitat, que creix cinc punts percentuals respecte del passat sondeig fins al 32,9%, ocupa el quart lloc. En relació amb aquesta qüestió, gairebé la meitat (48%) dels economistes considera que reformar l’administració pública és primordial per a agilitzar l’activitat econòmica. També aposten per a augmentar la inversió en infraestructures i el seu nivell d’execució (46,3%), i millorar el sistema educatiu (44,6%).

El 50% dels col·legiats pensa que la IA no serà capaç de crear prou ocupació nova per a compensar els llocs de treball que destrueixi

Pel que fa a la intel·ligència artificial, l’Enquesta de Situació Econòmica n'ha dedicat tres preguntes. El 67,9% dels enquestats considera que el desenvolupament de la IA afectarà positivament l’economia catalana. Per contra, 9,2% creu que l’impacte serà negatiu. D’altra banda, el 59% opina que la IA s’està aplicant escassament en el seu àmbit professional i el 49,8% assenyala que aquesta nova tecnologia no serà capaç de crear prou ocupació nova per a compensar els llocs de treball que destrueixi.

L'impacte de la Copa Amèrica, insuficient

Barcelona es converteix en la capital de la competició nàutica mundial amb la celebració de la 37a Copa Amèrica | ACN
Barcelona es converteix en la capital de la competició nàutica mundial amb la celebració de la 37a Copa Amèrica | ACN

L'informe del Col·legi també ha analitzat diferents situacions que s'han produït a cada demarcació. A Barcelona, el gran esdeveniment de l'any va ser la Copa Amèrica de Vela, celebrada des de finals d'agost fins al mes d'octubre. El 61,8% afirma que l’impacte econòmic de la cita no ha estat a l'altura de les expectatives.

D'altra banda, les altres tres demarcacions catalanes presenten preocupacions diverses. A Girona, el 67,7% dels enquestats destaca la necessitat de construir més dessalinitzadores, mentre que a Lleida, el 55,8% de la comunitat col·legiada manifesta que l’excés de burocràcia és el principal factor que limita la competitivitat de les empreses de la zona, seguit de la manca d’inversions promeses no executades (32,6%) i la manca de mà d’obra qualificada (32,6%). Finalment, a Tarragona, el 41,5% identifica la manca d’inversió pública en infraestructures com a principal obstacle per al desenvolupament de l’economia local.