El Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) demana "rigor i prudència" amb el desplegament dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) aprovats aquesta setmana al Congrés dels Diputats. Mitjançant un comunicat que han fet públic aquest divendres, l'entitat que encapçala Carles Puig de Travy celebra la rapidesa i el "notable suport polític" dels comptes de 2023, que van recollir el suport d'ERC, PDeCAT i PNB, entre altres formacions. "Es compleix una de les obligacions bàsiques de les administracions públiques com és la de preparar, tramitar, discutir i aprovar pressupostos", apunten des del CEC. No obstant, els economistes catalans reclamen "rigor professional i prudència" per destinar els ingressos extraordinaris a incrementar la inversió i a reduir part del dèficit públic estatal.
Pel que fa al desplegament dels PGE a Catalunya, el Col·legi sol·licita “intensificar l'esforç apuntat pel mateix projecte en relació amb les inversions en infraestructures (xarxa viària, Rodalies...), com a mitjà per intentar donar resposta a les baixes execucions pressupostàries d'anys anteriors”.
Avisen que els pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2023 assoleixen "màxims històrics" i seran "difícils de repetir" en els anys vinents
Els economistes també avisen que els pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2023 assoleixen "màxims històrics" i seran "difícils de repetir" en els anys vinents per la part dels ingressos. En aquest sentit, citen dos elements: d'una banda, l'increment de gairebé tots els ingressos tributaris -des de l'IVA a l'IRPF, passant per l'Impost de Societats- fruit de l'escalada de la inflació. De l'altra, l'arribada dels fons europeus Next Generation, que han facilitat l'aprovació dels comptes "més ben dotats i expansius" dels darrers anys.
Sobre els Next Generation, adverteixen de la necessitat d'estabilitat i de seguretat en el procés d'assignació i distribució dels recursos. Reclamen l'execució dels fons assignats a Espanya per evitar que s’hagin de retornar.
També demanen destinar els ingressos "extraordinaris" a despeses d'inversió no corrent que poden millorar el creixement econòmic i la competitivitat de l'economia de manera permanent, segons exposen en el comunicat. I que aquests ingressos recaptats a través dels impostos durant el 2022 s’emprin en reduir el dèficit públic de l'Estat davant la previsió que la Comissió europea torni a activar els mecanismes per retallar el deute públic.