El Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) ha celebrat la 29a edició de la Jornada dels Economistes, sota el lema EconomIA: la clau del futur. A la taula rodona sobre digitalització i intel·ligència artificial s’ha destacat que la IA pot fer prediccions de males pràctiques i, per això, és important formar a les persones que treballen amb ella. Al col·loqui també s’ha emfatitzat que amb les novetats que aporta la IA, el 30% de les persones necessitaran processos de readaptació i que les universitats han de canviar l’aproximació al coneixement.
Tot seguit, s’ha tractat, en una nova taula, les estratègies en l’era de la IA. Els ponents han explicat que la tecnologia sempre s’ha de provar, però que no ha de ser la que marqui l’estratègia a seguir. La IA aporta nous models organitzatius que afecta a tot el procés i, per tant, s’ha de conèixer abans d’utilitzar-la. En aquest sentit, s’ha remarcat que és fonamental adaptar-se culturalment a tots els canvis que s’estan produint, ja que és l’única manera de poder extraure el seu màxim potencial.
Josep Rull, president del Parlament de Catalunya, a la cloenda, ha exposat que la IA planteja un canvi de paradigma i que cap persona, sector econòmic i país quedarà al marge de l’aplicació sistemàtica d’algoritmes. Rull ha declarat que farà una cartografia sobre la legislació catalana, ja que hi ha moltes normes contradictòries i ha subratllat que s’ha de guanyar en rapidesa a l’hora de plantejar noves lleis.
El 30% de les persones necessitaran processos de readaptació i les universitats han de canviar l’aproximació al coneixement
En el seu torn, el degà del CEC, Carles Puig de Travy, ha comentat que el perill que tenim actualment és no saber abandonar les idees antigues, ja que el que hem fet al passat no representa el que haurem de fer al futur. Ha reflexionat que és important adaptar-se a noves idees i la IA és el protagonista principal d’aquest nou paradigma.