• Economia
  • Els economistes reclamen reformar "àmpliament" el model de finançament

Els economistes reclamen reformar "àmpliament" el model de finançament

L'entitat demana definir un pla per afrontar la sequera i un nou model energètic

El degà del Col·legi d'Economistes, Carles Puig de Travy | ACN
El degà del Col·legi d'Economistes, Carles Puig de Travy | ACN
Redacción VIA Empresa
03 de Maig de 2024
Act. 03 de Maig de 2024

El Col·legi d'Economistes ha elaborat un document amb 16 propostes per als candidats a les eleccions del 12 de maig i en el qual reclama reformar "àmpliament i profundament" l'actual model de finançament i que aquest sigui "equitatiu, lleial, institucionalment que respecti l'ordinalitat i que estableixi un nivell de solidaritat territorial". Així mateix, ha proposat "replantejar" els impostos propis i cedits per aconseguir un "millor sistema tributari", garantir "uns majors percentatges d'execució de les inversions públiques" i una remodelació de les administracions públiques "a tots els nivells". Una altra de les reclamacions que fa l'entitat és que es defineixi a mitjà i llarg termini un pla per afrontar la sequera i un nou model energètic.

El document del Col·legi d'Economistes inclou setze propostes repartides en tres blocs: finançament, pressupostos i administracions públiques; infraestructures i territori i, finalment, model productiu.

El document del Col·legi d'Economistes inclou setze propostes repartides en tres blocs

En l'àmbit de les infraestructures, el CEC també aposta per l'ampliació de l'Aeroport del Prat, pel Corredor Mediterrani i la resolució dels problemes de Rodalies, mentre que en matèria d'habitatge reclama una "política efectiva" que augmenti l'oferta, majors recursos i agilitzi els processos burocràtics, a més de reformular els instruments urbanístics i facilitar l'accés al finançament.

Pel que fa al bloc del model productiu demana definir "amb claredat" un model que doni suport al sector primari, mitjançant la modernització del regadiu i l'impuls de la bioeconomia circular; al sector industrial, perquè el Pacte Nacional per a la Indústria per assolir un 25% del PIB; el sector del turisme; el sector del comerç i el sector de la salut per consolidar la posició capdavantera de Catalunya i dinamitzar l'ecosistema de salut.

En l'àmbit de les infraestructures, el CEC també aposta per l'ampliació de l'Aeroport del Prat, pel Corredor Mediterrani i la resolució dels problemes de Rodalies

"La sostenibilitat i la digitalització han de ser els eixos fonamentals, amb un impuls de la productivitat, la innovació i el talent", conclou el Col·legi.