Sota el lema Els reptes per a la sostenibilitat de l’economia catalana, el Col·legi d’Economistes de Catalunya ha organitzat la 27a edició de la Jornada dels Economistes a Barcelona. Un esdeveniment que recupera la plena normalitat, després de les successives restriccions vinculades a la pandèmia.
L’acte inaugural ha comptat, entre altres, amb la participació de Natàlia Mas, consellera d’Economia i Hisenda, i Carles Puig de Travy, degà del Col·legi. El comú denominador de les intervencions ha estat la sostenibilitat i com l’economia catalana ha d’assumir l’impacte del canvi climàtic en el seu dia a dia.
Un cop tancada l’obertura ha estat el torn de Francisco Reynés, qui ha encetat el programa de la jornada amb una radiografia del context energètic internacional. “El problema d’Europa és que cadascú ha fet la guerra pel seu costat” així justifica el conseller delegat de Naturgy la situació que viu el vell continent. En aquest sentit, Reynés apunta com “hi ha masses preguntes que es responen amb opinió i no dades".
Aprovació dels pressupostos de la Generalitat
Puig de Travy ha posat deures al Govern de Pere Aragonès, representat a l’auditori per Mas. “El context actual requereix l’aprovació dels pressupostos”, reclama el degà del Col·legi. Ara bé, aquesta no ha estat la principal reclamació. El dirigent observa símptomes “d’estancament” en la transició energètica a Catalunya.
Més enllà de carpetes calentes com l’ampliació de l’aeroport del Prat, el corredor mediterrani o la millora de Rodalies, Carles Puig de Travy ha demanat a la Generalitat i la resta d’administracions o altres agents a “reflexionar i actuar amb la màxima urgència” per abordar el replantejament del model productiu, “on la digitalització ha de tenir un paper clau”.
El paper d’Europa
En resposta als plantejaments del Col·legi d’Economistes, la consellera ha situat gran part de la problemàtica actual en “la manca de sobirania industrial i tecnològica a Europa”. Pel que fa a Catalunya i en clau de futur, Natàlia Mas creu que “no podem contemplar cap model econòmic que ignori el canvi climàtic”.
Mas: “No podem contemplar cap model econòmic que ignori el canvi climàtic”
El nou laboratori de Cisco Systems i els projectes vinculats al vehicle elèctric són alguns exemples amb els quals Mas ha volgut donar resposta als dubtes i les inquietuds del públic assistent. Des del departament d’Economia i Hisenda s’ha volgut donar protagonisme als plans públics relacionats amb la recerca i el desenvolupament com a vies per “ressetejar” el sistema econòmic.