Tot i l'increment dels preus de les gasolines aquest abril, la inflació anual a Catalunya ha disminuït tres dècimes en relació amb el mes anterior per l'impacte de l'efecte calendari de la Setmana Santa. Així, l’Índex de Preus de Consum (IPC) interanual català s’ha situat en l’1,2% el mes d’abril.
L'efecte calendari ha provocat que aquest any els preus de les cistelles de l'oci i cultura i dels hotels, cafès i restaurants han estat molt més baixos que a l'abril de l'any passat, en plena ocupació turística de Setmana Santa.
Pel que fa a la variació mensual, els preus han augmentat set dècimes a l'abril en relació amb el març.
L’IPC també disminueix a l’Estat espanyol
A l’Estat espanyol, els preus han augmentat un 0,8% a l'abril en relació al mes anterior, però han retallat la taxa interanual una dècima, fins a l'1,1%. Segons l’INE, en el descens de la taxa interanual de l'IPC del mes d'abril hi ha influït principalment l'abaratiment del gas i dels paquets turístics i els serveis d'allotjament, davant l'augment que van experimentar durant el mateix mes del 2017.
La taxa interanual del mes d'abril és la vintena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 1,1% més elevats que fa un any.
Després d'haver registrat una taxa interanual del 0,6% al gener, la més baixa en 16 mesos, al febrer l'IPC interanual va tornar a superar l'1%, tendència que s'ha mantingut al març i l'abril.
El sector turístic rebaixa els preus
En la reculada de l'IPC interanual del març hi ha influït la retallada en gairebé 2,5 punts, fins al -1,4%, de la taxa d'oci i cultura, motivat per l'abaratiment dels paquets turístics, davant l'ascens que van experimentar l'abril del 2017.
Així mateix, la taxa interanual d'hotels, cafès i restaurants ha baixat sis dècimes a l'abril, fins a l'1,6%, a causa que els preus dels serveis d'allotjament han augmentat menys que l'abril de l'any passat. També ha influït en la variació interanual de l'IPC la caiguda en dues dècimes de la taxa d'habitatge, fins al 0,8%, a causa del menor cost del gas.
Per contra, a l'abril ha augmentat sis dècimes, fins al 2%, la taxa de transport, per l'augment dels carburants; s’ha incrementat dues dècimes la taxa d'aliments, fins a l'1,6%, pel repunt dels preus del peix i el marisc, i ha escalat set dècimes la taxa de comunicacions, fins al 2,8%, per l'encariment dels serveis de telefonia i de fax.
El vestit i el calçat impulsen els preus durant l’abril
En termes mensuals, l'IPC ha augmentat un 0,8% en relació al març degut principalment al vestit i el calçat, les gasolines, la telefonia, alguns aliments, la restauració i els serveis d'allotjament.
En concret, el grup de vestit i calçat ha incrementat els seus preus un 10,3% per la temporada de primavera-estiu, mentre que el grup de transport ha elevat un 1,1% els seus preus durant el mes d'abril per l'encariment de les gasolines.
També s’han experimentat repunts mensuals en el grup d'hotels, cafès i restaurants (+0,3%) pel cost superior dels serveis d'allotjament i, en menor mesura, de la restauració; en les comunicacions (+1,2%) per l'augment de la telefonia, i en els aliments i begudes no alcohòliques (+0,1%) per l'alça dels preus del peix fresc i els llegums i hortalisses.
En sentit contrari, la taxa mensual del grup d'oci i cultura s’ha reduït un 1% a l'abril per l'abaratiment dels paquets turístics després de la Setmana Santa.
Pujades mensuals en totes les comunitats
En taxa mensual, els preus han augmentat a l'abril a totes les comunitats autònomes, on destaquen La Rioja (+1,2%), Extremadura i Múrcia (+1,1%) i Castella-la Manxa i Galícia (+1%). Les segueixen Andalusia, Astúries, les Balears i la Comunitat Valenciana (+0,9%); Aragó, Castella i Lleó i el País Basc (+0,8%), i les Canàries, Cantàbria, Catalunya, Madrid i Navarra, amb alces mensuals del 0,7%.
En termes interanuals, el conjunt de les 17 comunitats han presentat taxes positives durant l'abril, en la majoria inferiors a les del març. Les taxes més elevades corresponen a Catalunya, Cantàbria, Castella-la Manxa i Galícia (+1,2%) i les més baixes a Múrcia i Astúries, amb un 0,7% en tots dos casos.