L'efecte papallona

La crisi entre Rússia i Ucraïna sembla una cortina de fum del veritable conflicte amb Occident

La importancia del conflicto entre Ucrania y Rusia para Europa tiene mucho que ver con la dependencia energética del continente | EP
La importancia del conflicto entre Ucrania y Rusia para Europa tiene mucho que ver con la dependencia energética del continente | EP
Barcelona
23 de Febrer de 2022
Act. 23 de Febrer de 2022

Ens ha tocat viure en un mónglobal, per a les coses bones i per a les dolentes. Un món global interrelacionat, i allò que ocorre en una altra part del món (o no tan lluny) ens afecta. Fins i tot les conseqüències i els danys col·laterals poden ser més devastadors que el conflicte que els va originar.

La crisi a Ucraïna és tan greu per la mateixa crisi en si (no hi ha res més devastador que una amenaça de conflicte bèl·lic primer, i la constatació amb una guerra després), tant com per les seves conseqüències socials i econòmiques. I aquesta vegada sí que és greu, aquesta vegada sí que pot afectar Europa (la nostra Europa) d'una forma directa, sent determinant per la seva pròpia subsistència energètica.

Aquesta vegada la crisi sí que pot afectar Europa (la nostra Europa) d'una forma directa, sent determinant per la seva pròpia subsistència energètica

Preguntin-se, en primer lloc, com és d'important el gas per a vostès? En la seva vida diària, en la seva llar, en el seu normal funcionament familiar.

Ara preguntin-se, com és de rellevant el gas per al teixit productiu i industrial? Segur que els sonen els noms d'Enagás (Espanya), Fluxys (Bèlgica) o GRTgaz (França), empreses que compten amb les majors infraestructures a Europa per al transport i servei de gas.

Estarem d'acord que el gas suposa un perjudici mediambiental i ha de realitzar-se una transformació energètica feia alternatives més sostenibles. Però la veritat és que avui continua sent necessari i és un element essencial per a famílies i indústries.

La crisi entre Rússia i Ucraïna (sense minimitzar l'efecte atroç d'un conflicte bèl·lic sobre les persones) sembla una cortina de fum del veritable conflicte Occident contra Rússia i els seus aliats d'Orient que van apareixent en escena.

Si intentem aprofundir, comencem a observar els interessos contraposats i la necessitat del control energètic com a eix vertebrador del conflicte. Per no estendre'ns més del necessari, significar que existeix actualment un gasoducte Nord Stream 2 que travessa literalment el mar Bàltic i connecta Rússia amb la UE. Aquest gasoducte és la resposta a la baixa producció a Europa i cobreix una necessitat que segueix en augment, com és la demanda de gas.

Aquest gasoducte, des de la seva construcció, va ser catalogat com un "error que afeblia la seguretat energètica Europea" per Estats Units, que va imposar sancions a les empreses participants en la construcció i advertir que el poder que exerciria Rússia en l'àmbit energètic podia acabar amb la ruptura i divisió d'Europa. Encara que un posterior acord entre Alemanya i Estats Units va servir per cosir les ferides, el cert és que el moviment posterior de Rússia respecte a Ucraïna estava gairebé anunciat, com a represàlia a aquest i altres tractats entre els governs d'occident.

La crisi entre Rússia i Ucraïna sembla una cortina de fum del veritable conflicte Occident contra Rússia i els seus aliats d'Orient que van apareixent en escena

Però, la dependència del gas rus per a Europa és tan important? És fins i tot més del que puguin imaginar. Europa importa de Rússia prop d'un 40% del gas que consumeix, i per a Rússia Europa és el seu principal client, amb un 85% del que exporta. Llavors, podríem arribar a una conclusió empresarial i financera ràpida: interessos creuats, impossible conflicte. Error, sempre és més necessària l'energia que el client. O el que és el mateix, jo puc deixar de proveir del servei un temps, amb la certesa que necessites el meu producte (és gairebé un monopoli i per a Europa és subsistència a dia d'avui). Per tant, si Rússia tanca l'aixeta, perd el client durant un temps, i això li permet tenir a favor seu el poder del temps i la necessitat del client: apujar preus, millorar tractats, evitar sancions en cas d'alguna invasió, etc.

Europa és dependent de gas, cada dia més. I encara que diversifiqui els seus proveïdors, com pot ser Algèria, manté avui una clara dependència de Rússia en la provisió de gas.

I com en el denominat efecte papallona, en el qual una acció determinada pot provocar una sèrie de situacions o accions successives que no semblen correspondre's amb la situació que inicial, no s'enganyin, el conflicte a Ucraïna determinarà de forma directa les nostres vides, en l'àmbit social i en l'econòmic, a curt i mitjà termini.