
La companyia Effic ha recordat aquest dijous que el parc residencial espanyol s'haurà de rehabilitar "en un 80%" per complir amb la normativa europea. A més, ha apuntat que d'aquesta xifra, el 25% s'haurà de renovar "durant els pròxims cinc anys", ja que disposen dels certificats energètics més baixos (F i G). Així ho ha expressat el CEO de la firma, Eduard Mendiluce, durant la jornada Rehabilitació eficient per a una arquitectura sostenible: professionalització i benestar, que Effic ha celebrat aquest dijous a l'Hotel Casa Fuster de Barcelona.
La trobada ha reunit a destacats representants del sector públic, financer, tècnic i empresarial per reflexionar sobre els reptes i oportunitats que planteja la transformació del parc d'habitatges a Espanya a través de la rehabilitació energètica. Durant la sessió hi ha hagut intervencions de Rita Gasalla, presidenta de l'Observatori d'Arquitectura Saludable (OAS); o Marta Martínez, directora de Programes de l'Agència d'Habitatge de Catalunya de la Generalitat.
L'eix central de l'esdeveniment ha estat una taula rodona en què han participat David Griera, director de banca retail de CaixaBank; Sònia Hernández-Montaño, coordinadora de Salut i Arquitectura del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (Coac); Lorenzo Viñas, president del Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida (CAFBL); i Eduard Mendiluce, CEO d'Effic. Tots quatre ponents han analitzat una realitat: actualment, la taxa de rehabilitació a l'estat espanyol amb prou feines arriba al 0,08% anual, molt per sota de països de l'entorn com França (2%), Alemanya (1,5%) o fins i tot Itàlia (0,77%).
Així doncs, per complir amb els objectius europeus de rehabilitació el 2030, caldria rehabilitar uns 3,2 milions d'edificis (8,5 milions d'habitatges) d'un total de 9,9 milions d'edificis existents, fet que implicaria multiplicar la taxa actual fins a assolir el 4,6% anual. Els ponents de la taula rodona han incidit que la rehabilitació no és una despesa, sinó una inversió directa en salut, confort, eficiència i valor patrimonial. A més, els ponents també han coincidit que cal accelerar les polítiques públiques, activar campanyes de conscienciació massiva i fomentar aliances.
600 anys d'espera
Effic s'ha ofert a liderar aquest procés amb un "model integral" que inclou des del diagnòstic de l'edifici fins a la finalització de les obres. Per la seva banda, Griera ha confirmat la predisposició de la banca a contribuir a la "millora dels circuits i processos, així com les eines disponibles", mentre que Hernández-Montaño ha exposat que a les ciutats, les persones passen el 90% del temps en espais tancats, i que les deficiències arquitectòniques provoquen malalties. Finalment, Viñas ha criticat que amb el ritme actual es trigarien "600 anys a rehabilitar el parc residencial" i ha encomanat a impulsar normes, sancions i aportacions, entre altres accions.