• Economia
  • El BCE manté els tipus d'interès al mínim històric del 0%

El BCE manté els tipus d'interès al mínim històric del 0%

El tipus marginal de crèdit i la facilitat de dipòsit segueixen també al 0,25% i al -0,4%

Mario Draghi intenta rebaixar les tensions causades pel Brexit
Mario Draghi intenta rebaixar les tensions causades pel Brexit
Europa Press
21 de Juliol de 2016
Act. 21 de Juliol de 2016
El Banc Central Europeu (BCE) ha mantingut el tipus d'interès de referència per a les seves operacions de refinançament al 0%. En la seva reunió d'aquest dijous, la primera després del Brexit, el Consell de Govern del BCE ha decidit que els tipus d'interès aplicables a les operacions principals de finançament, la facilitat marginal de crèdit i la facilitat de dipòsit es mantinguin sense variació al 0,00%, el 0,25% i el -0,40% respectivament.

"El Consell de Govern segueix esperant que els tipus d'interès oficials del BCE es mantinguin en els nivells actuals, o en nivells inferiors, durant un període prolongat que superarà de sobres l'horitzó de les nostres compres netes d'actius", explica el comunicat. La decisió de no actuar es correspon amb la del Banc d'Anglaterra (BOE), que no va flexibilitzar la seva política monetària en la seva reunió de dijous passat, tot i que les expectatives apuntaven a una rebaixa del preu dels diners en resposta al resultat favorable al Brexit en el referèndum del passat 23 de juny.

La inactivitat del supervisor bancari també es correspon amb les previsions dels analistes consultats per Europa Press, que esperen que el president de l'entitat, Mario Dragui, intenti tranquil·litzar els mercats en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern de l'organisme.

L'actual escenari econòmic està alterat per la inestabilitat del Brexit, l'impacte negatiu del qual sobre l'activitat de l'eurozona en els pròxims tres anys se situa entre el 0,3% i el 0,5%, segons les previsions del BCE. A més, la volatilitat derivada del referèndum britànic ha provocat que la rendibilitat del bo alemany amb venciment a deu anys rondi el 0%, mentre que l'interès dels seus homòlegs espanyol i italià se situa en l'1,12% i 1,24%, respectivament, prop dels seus mínims històrics.

"Tot i que l'escenari és complex, el BCE té marge per no actuar, mentre Draghi intenta tranquil·litzar els mercats mitjançant el seu discurs, per tal de salvaguardar les seves escasses eines davant d'un escenari global en què els desafiaments no s'esgoten", ha comentat sobre aquesta qüestió el responsable del departament d'Intermoney, Francisco Vidal.

Per la seva banda, el cap del departament d'anàlisi de renda fixa del banc grec Julius Baer, Markus Allenspach, explica que la institució pretén conèixer l'esdevenir dels test d'estrès de l'EBA i obtenir més informació sobre l'impacte del Brexit abans d'establir noves mesures.

La taxa interanual d'inflació de la zona euro es va situar al juny al 0,1%, respecte del -0,1% del mes anterior, mentre que el creixement del PIB de l'eurozona en el primer trimestre del 2016 va ser del 0,6%, dues dècimes per sobre de la dada dels tres mesos anteriors.