• Economia
  • El canvi d'estratègia de Donald Trump

El canvi d'estratègia de Donald Trump

El president nord-americà està disposat a pactar amb Demòcrates i Republicans quan convingui per desbloquejar el Congrés i el Senat

Donald Trump rumia una nova estratègia
Donald Trump rumia una nova estratègia
Ivan Aguilar
22 de Setembre de 2017

El KremlinGate ha tornat aquesta setmana al centre de l'actualitat. Ho ha fet de la mà de la política exterior amb Iran i Corea del Nord; però també de la Presidenta de la Reserva Federal, Janet Yellen, que va anunciar dimecres que aviat començarà la reversió de les polítiques expansives que va iniciar el seu predecessor, Ben Bernanke.

La CNN ha publicat un vídeo explosiu amb micròfon en off on Chuck Schumper explica al seu interlocutor la bona relació que tenen amb el President Trump -a qui han anomenat feixistes milers de vegades- i on dóna a entendre que el President pactarà amb Demòcrates i Republicans quan convingui. Això torna a confirmar la idea que Donald Trump ha canviat d'estratègia -al nostre entendre, una bona decisió- i que si el Fiscal Especial Mueller no ho evita, permetrà desbloquejar la paràlisi que es viu tant al Congrés com al Senat.

La carambola que amenaça el Vicepresident Pence

Paul Manafort ha estat investigat per les agències d'intel·ligència des d'abans de les eleccions del passat 9 de novembre. Eric Geller (Politico Pro) ha confirmat el que altres analistes van publicar el passat mes de maig: existeix una FISA Warrant que autoritza a monitorar a qui fou el cap de campanya del President Trump. FISA és un tribunal especial que s'encarrega d'investigar els ciutadans americans que es relacionen amb l'exterior. Segons Geller, hi ha molta evidència interceptada sobre la col·lusió de Manafort amb la intel·ligència russa a través d'intermediaris.

Donald Trump ha canviat d'estratègia per desbloquejar la paràlisi que es viu tant al Congrés com al Senat

A més, l'FBI va obtenir una ordre judicial fa dos mesos per efectuar registres al seu domicili (la Torre Trump) buscant els servidors personals de Manafort. L'FBI sabia que aquests s'havien mogut uns dies abans a Florida, el que suggereix que encara queda molta informació per sortir a la llum. Com he explicat diverses vegades, l'estratègia és acumular evidència per poder fer una acusació demanant la pena capital o la perpètua amb l'objectiu de negociar amb l'acusat i reduir la pena a cinc o deu anys a canvi d'entregar a tots els implicats i les proves, fet que implica reduir el volum de la investigació. Si Manafort resulta imputat (ho està, però en secret), el Vicepresident Mike Pence pot acabar implicat en el cas, ja que existeix una forta evidència que Paul Manafort fou qui imposà Pence com a Vicepresident.

Un discurs polèmic

La política exterior ha tingut com a protagonista Nacions Unides. Donald Trump va fer un discurs molt dur contra Kim Jong-un, a qui va anomenar Rocket Man amb menyspreu. Alhora, va afirmar que els Estats Units no dubtarien a utilitzar la força si eren agredits per Pyongyang. El discurs no ha agradat massa -malgrat sigui evident que té raó-, ja que Nacions Unides és un fòrum per fer la pau i no pas per amenaçar amb l'ús de la força.

El discurs de Trump a l'ONU no ha agradat massa ja que Nacions Unides és un fòrum per fer la pau i no per amenaçar amb l'ús de la força

L'acord nuclear amb Iran ha ocupat molts minuts als mitjans americans. Donald Trump va plantejar la possibilitat de trencar l'acord, que va qualificar d'"antiamericà", ja que al seu entendre els Estats Units en surten molt perjudicats. Trump va decidir finalment mantenir-lo en vigor, però la pressió sobre l'Iran per obrir una renegociació és molt forta fins i tot en el to que utilitza el President. Per altra banda, Trump ha manifestat que es planteja no abandonar els acords de París, a causa de la fuita de talent que ha patit el seu Consell d'Assessors.

Canvis a la Reserva Federal

Janet Yellen ha anunciat que la Reserva Federal està preparada per reduir la mida del seu balanç. Ho pot fer retornant el deute públic i les hipoteques al mercat, deixant que aquests actius madurin sense renovar-los o demanant la col·laboració del Tresor de manera que aquest emeti deute públic a curt termini i faci un intercanvi amb la Reserva Federal aconseguint retornar a la mida estàndard en menys d'un any. Cal veure per quina estratègia opta Yellen, però el que és segur és que el Trumponòmics de la setmana vinent estarà centrat en la Reserva Federal.