• Economia
  • El Govern promet 1.800 MEUR a la indústria

El Govern promet 1.800 MEUR a la indústria

El Pacte Nacional per la Indústria mobilitzarà una inversió global de 3.100 milions d'euros d'altres administracions públiques i del sector privat

Els representants de les organitzacions empresarials i els sindicats flanquegen al conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila
Els representants de les organitzacions empresarials i els sindicats flanquegen al conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila
Europa Press
Barcelona
06 de Juliol de 2017
Act. 06 de Juliol de 2017

El Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) ja disposa de la primera dotació pressupostària per desenvolupar-lo i que suposa el compromís governamental de destinar 1.844 milions d'euros fins al 2020 per enfortir el sector i millorar la qualitat de l'ocupació. El nou conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, s'ha mostrat satisfet d'estrenar-se com conseller presentant aquest pacte aconseguit amb el consens d'una àmplia representació de la societat civil i dels agents econòmics, sindicats i organitzacions empresarials. Els 1.844 milions invertits pel Govern mobilitzaran fins a 3.100 milions d'altres administracions i del sector privat. La inversió ja comença aquest mateix any amb 468 milions d'euros per impulsar diferents línies d'actuació previstes en el PNI i que suposen afegir 127milions d'euros més al pressupost de política industrial del 2016.

 

El conseller ha destacat ''l'amplíssim consens i el diàleg intersectorial'' que ha acompanyat aquest pacte que busca consolidar Catalunya com un país industrial. Sense posar dates concretes, el conseller ha defensat la necessitat que el mateix Govern i els membres impulsors del pacte es marquin l'objectiu d'aconseguir en els pròxims anys que la riquesa generada per el sector industrial arribi a un pes del 25% del PIB català. 

L'economia catalana, abans de posar e marxa el PNI ja supera l'objectiu acordat per la Unió Europea que és aconseguir que els països de la regió arribin a tenir una indústria amb un pes del 20% del PIB en el 2020, el que es coneix com l'objectiu 20 20

Santi Vila ha anunciat que aquest dijous, el seu departament demanarà la compareixença en el Parlament per presentar el PNI i implicar a tots els grups parlamentaris en aquesta iniciativa per tal de ''bloquejar-la políticament'' i garantir d'aquesta manera el seu desenvolupament, sigui quin sigui el color polític del Govern. 

Els representants dels sindicats, CCOO i la UGT, i de les patronals, Foment, Pimec i Fepime, ha valorat molt positivament la posada en marxa del PNI i en totes les intervencions s'ha destacat l'esforç d'interlocució i de consens que caracteritza aquest pacte. En les mateixes intervencions també s'ha reconegut la feina feta pel conseller anterior en el càrrec, Jordi Baiget, cessat aquesta setmana pel president de la Generalitat. 

Per Javier Pacheco de CCOO es tracta d'un document que posa les bases per consolidar un model econòmic basat en la indústria i per Camil Ros de la UGT l'equilibri territorial d'un país s'aconsegueix amb l'existència d'una indústria manufacturera que comparteixi protagonisme amb una indústria d'enginyeria. ''Cal que hi hagi treballadors amb camisa de coll blanc i camisa de coll blau'', ha dit Ros.

Josep Lluís Cabestany de Foment s'ha manifestat ''molt content'' per l'acord aconseguit i ha defensat la qualitat de l'ocupació en el sector industrial que de mitjana té un salaris que estan un 20% de la mitjana del mercat de treball en general. 

Joan Gimeno de Pimec ha fet una ''valoració absolutament positiva'' del pacte i ha destacat que amb el desenvolupament del PNI es facilitarà que les pimes puguin augmentar de dimensió i ser més competitives en un mercat global. Finalment, Roser Moré, de Fepime, ha destacat el consens que s'ha aconseguit amb el PNI.

127 milions d'euros més aquest 2017

Amb la posada en marxa del pacte, els recursos pressupostaris d'aquest any 2017 han crescut prop d'un 30% en relació amb les mateixes línies d'actuació industrial desplegades en el 2016. Joan Aregio, secretari d'Empresa i Competitivitat, ha explicat que les línies de suport a la indústria en el pressupost del 2016 van estar dotades amb 341 milions d'euros i per aquest 2017, amb l'aprovació del PNI, aquesta dotació pressupostària ha passat a ser d 468 milions, 127 milions d'euros addicionals que ajudaran a millor el sector industrial. 

El PNI enllaça amb el Pacte Més Indústria, impulsat l’any 2013 per agents econòmics i socials, universitats i col·legis professionals, el qual incorporava una sèrie de mesures que han servit d'inspiració en la redacció del PNI. 

L'estratègia i les accions del PNI s'han treballat aquests darrers mesos en sis grups de treball: en competitivitat i ocupació industrial; dimensió empresarial i finançament; indústria 4.0 i digitalització; formació; infraestructures i energia; i sostenibilitat i economia circular. 

Aquest dimecres s'ha reunit la Taula del PNI, formada per representants del Govern, organitzacions empresarials i sindicals, partits polítics, universitats, col·legis professionals, associacions municipalistes i centres tecnològics, on s'ha explicat el contingut del Pacte.

L'objectiu del PNI és potenciar la capacitat del teixit empresarial català per mitjà del binomi format per la internacionalització i la innovació, ja que són conceptes que es reforcen mútuament, així com impulsar l'emprenedoria, especialment la de base tecnològica. Els membres del pacte tenen la vocació de generar ocupació de qualitat en el sector industrial. 

Entre les principals actuacions d'aquest grup hi ha la creació d'un Observatori de la Indústria que s'encarregarà del seguiment del Pacte i de l'elaboració d'estudis i informes d’economia industrial. També es crearà una oficina tècnica de suport a la indústria en relació a les barreres d'internacionalització que dependrà d'Acció. 

Entre els objectius del PNI i dels seus membres també està la creació d'un nivell d'ocupació en el sector equivalent al que hi havia abans de la crisi, cosa que suposa revertir els tancaments d'empreses que s'han registrat durant els anys de crisi i a revertir les deslocalitzacions industrials que s'han registrat. 

El desenvolupament del PNI passa per actuacions dirigides a millorar la competitivitat i l'ocupació industrial, amb 25 actuacions concretes i 226 milions d'euros aquest mateix 2017 i 739 milions d'euros fins el 2020, el 40% de la dotació del pla. 

Una altre línia d'actuació serà per millorar la dimensió empresarial i el finançament de les empreses que tindrà 11 actuacions concretes amb 49 milions de pressupost per aquest 2017 i 107 milions fins el 2020, prop del 6% de l dotació del PNI. 

La indústria 4.0 i la digitalització tindrà 17 actuacions amb 75 milions d'euros aquest 2017 i 178 milions fins al 2020, el 10% de la dotació total. En formació hi haurà 22 actuacions amb 167 milions per aquest 217 i un total de 699 milions fins el 2020, el 38% de la dotació pressupostària. En infraestructures i energia hi ha previstes 31 actuacions amb 53 milions per aquest any 2017 i un total de 352 milions fins el 2020, el 19% del total. Finalment, en economia circular i sostenibilitat hi ha previstes 11 actuacions amb 28 milions d'euros per aquest 2017 i 150 milions fins el 2020, el 8% del total.