• Economia
  • Torna el ball de cadires, joc de trons

Torna el ball de cadires, joc de trons

Les eleccions de Pimec del proper 23 de febrer obren la disputa entre la candidatura de Cañete i la de Barrios: representativitat patronal, llei de cambres i data electoral

Barrios i Cañete, els dos candidats a la presidència de Pimec
Barrios i Cañete, els dos candidats a la presidència de Pimec
Barcelona
07 de Febrer de 2021

Torna el ball de cadires, el joc de trons; ara amb les eleccions de Pimec. Unes eleccions anunciades de manera sobtada a principis de setmana, després que el president de la patronal de les pimes, Josep González, fes públic que es retirava abans d'hora. Si bé és cert que González ja feia temps que havia dit que no acabaria aquest mandat -que havia d'esgotar-se el juny del 2022-, també ho és que l'anunci ens agafava a molts per sorpresa. Al juliol de l'any passat, el comitè executiu i la junta directiva de Pimec proposaven per unanimitat al seu secretari general, Antoni Cañete, com a president de l’entitat per al proper mandat i modificava els seus estatuts per tal que la nova presidència fos executiva i el seu cap més visible cobrés un sou, cosa que no ha passat en els 25 anys de mandat de González. Però la sorpresa ha estat -també- que, només 24 hores més tard, una candidatura independentista es presentava per rivalitzar amb la de Cañete als comicis patronals. I encara hi ha marge fins el dia 12 perquè ho facin d'altres o perquè les que ja s'han fet públiques presentin els seus avals.

La roda de premsa de Pimec de dimarts passat es preveia tranquila. O potser no. A la convocatòria s'hi llegia que "Josep González explicarà els acords assolits per la junta directiva" i, és clar, dins d'aquests acords hi havia l'aprovació de la convocatòria d'eleccions per al proper 23 de febrer, uns comicis que, com subratllava Cañete durant la presentació de la seva candidatura, "han estat convocats en temps i forma". González deia dimarts que aquesta és "una decisió meditada i sense pressions" i insistia en la "continuïtat garantida" gràcies a la candidatura de Cañete. De fet, en una opinió publicada a VIA Empresa, González insistia en aquest sentit que "marxo amb el convenciment que Pimec seguirà estant al costat de les pimes i els autònoms del país per representar-los i defensar els seus interessos" i es mostrava "orgullós i satisfet per la feina feta al llarg de tots aquests anys".

Això era dimarts al vespre i dimecres al matí apareixia un nou compte de Twitter batejat com a Eines Pimec, en què s'anunciava una nova candidatura que rivalitzarà amb l'actual secretari general de la patronal i que es marcava per objectiu "defensar els interessos dels autònoms i de les micro, petites i mitjanes empreses del país". Una candidatura que recordava a la d'Eines de País que va guanyar les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona al maig farà dos anys. La presidenta en funcions de la Cambra, Mònica Roca, assenyalava hores després de l'anunci que "Eines de País va néixer per abordar diferents aspectes de l’economia catalana i, per tant, hi havia una idea de fer Eines de País per a diferents estructures", al mateix temps que admetia que "és veritat que ens ha agafat de manera inesperada a perquè la previsió era al juny del 2022 i s’han hagut d’accelerar una mica les coses amb aquesta dimissió inesperada".

Dijous, l'empresari i vicepresident segon de la Cambra, Pere Barrios, protagonitzava una roda de premsa per presentar la candidatura independentista i, tot i que volia deixar clar que era una candidatura d'empresaris independents que en tot cas rebria el suport de l'ANC i d'Eines de País, la convocatòria de premsa es feia des d'un correu batejat com a Eines de País Pimec. Barrios demanava llavors que tots els suports possibles "perquè necessitem 100 empresaris que puguin avalar la nostra candidatura i 40 que puguin presentar-se", però també avisava que faria tot el possible perquè Pimec ajornés les eleccions per tenir més marge de maniobra. "Curiosament, jo vaig substituir González a la cadira de la Cambra i ara estic dient que podria fer-ho a l’altra cadira", avisava.

Foc obert en la cursa electoral

Eines Pimec i Activisme Empresarial, les dues candidatures que de moment s'han fet públiques per presentar-se a les eleccions de la patronal de les pimes, comencen la cursa amb discrepàncies molt marcades. Mentre Barrios deixava clar que aspiren a ser l'única patronal catalana perquè considera -en relació a Foment del Treball- que "representar un grup d’empreses grans és representar molt poques empreses, que no ho necessiten i que no van a demanar ajudes", Cañete recordava divendres tota la feina feta per Pimec per assolir la representativitat patronal.

Cañete: "Parlar que hi hagi una única patronal em recorda a altres temps, als temps dels sindicats verticals"

I és que després de 12 anys de batalles fins i tot per la via judicial entre Pimec i Foment per equiparar aquesta representativitat, el març del 2019 les dues patronals signaven un acord que ratificava la representativitat paritària. Ho feien amb la mediació de la Conselleria de Treball i segellaven llavors que la representativitat paritària en l'àmbit institucional i una distribució representativa del 42% per a Pimec i un 58% per a Foment que s'aniria equiparant en els propers anys. Però això no és argument de pes per a Barrios, que insistia en la idea que  "les activitats d’una patronal són les que van destinades a les pimes", que són el 99,8% del teixit empresarial català. "La representativitat és absoluta", sentenciava en aquest sentit.

"No m’ha deixat de sorprendre Barrios en l’àmbit de la representació, el diàleg i oportunitats que té aquesta candidatura per entendre-ho", deia Cañete durant la presentació de la seva candidatura, mentre lamentava que "parlar que hi hagi una única patronal em recorda a altres temps, als temps dels sindicats verticals". Justament en aquesta línia, el candidat d'Activisme Empresarial subratllava que "nosaltres no estem en contra de les grans empreses", sinó que el seu objectiu és que les microempreses es converteixin en petites, que les petites siguin mitjanes i les mitjanes es facin grans. "Els interessos de les grans són diferents i s’han de poder defensar des dels diferents àmbits", aclaria. Representativitat patronal, primer punt de discòrdia.

La llei de la discòrdia

El segon gran tema que allunya les dues candidatures és el de la llei de cambres. Ja fa temps que des d'aquest diari venim explicant la batalla entre agents socials i les cambres catalanes pel decret llei de cambres, una història que haurà d'esperar no només a què passin les eleccions al Parlament del 14-F, sinó també a què es formi govern, es torni a portar a la cambra catalana i torni el debat, les negociacions i el diàleg.

Barrios, sobre la llei de cambres: "No perjudicaria per res a Pimec, només dota de més diners i possibilitats de fer coses a la Cambra, però no limita a la patronal"

Mentrestant, però, el candidat d'Eines Pimec ja va deixar clar que no posaran pals a les rodes per impedir que es tiri endavant amb la famosa llei de cambres, sinó al contrari. Si la seva candidatura tirés endavant, i en l'hipotètic cas que arrasessin a les eleccions de Pimec i es plantessin al capdavant de la patronal, Foment del Treball, CCOO i UGT perdrien la seva quarta pota per defensar que, com deia González en una conversa amb VIA Empresa fa uns mesos, "el decret vulnera l’ordre jurídic existent i trastoca l’estabilitat i utilitat de la concertació social, en un moment en què és més necessària que mai per respondre a les necessitats del nostre teixit productiu i de la ciutadania en general".

I mentre la candidatura independentista defensaria que es tirés endavant amb la llei perquè considera que "no perjudicaria per res a Pimec" ja que assenyalen que "només dota de més diners i possibilitats de fer coses a la Cambra, però no limita a la patronal", si sortís vencedora l'encapçalada per Cañete, continuaran defensant el que han fet fins ara. Una llàstima tenint en compte que l'exconsellera d'Empresa i Coneixement Àngels Chacón ja tenia molt avançades les converses amb els agents socials i que tot va tornar al punt de partida amb la seva destitució, una història que ja vam explicar des d'aquest mitjà després d'haver parlat amb l'ara candidata del PDeCAT a les eleccions del 14-F.

Un 2021 vestit d'eleccions

A pocs dies per les eleccions al Parlament, salten els anuncis electorals patronals i del Barça. Comencem un 2021 també de pandèmia, però un 2021 marcat també per les eleccions en els diferents àmbits. Les més sorprenents per a alguns, les de Pimec, que a parer de Barrios "s’ha buscat el moment més incòmode donant el mínim de temps perquè hi hagi alternatives perquè mai hi ha hagut un candidat alternatiu i sembla ser que és una cosa que ja donem per feta". De fet, el candidat d'Eines Pimec assegurava que "es volia fer coincidir amb les eleccions al Parlament i, a la que es va confirmar que seria el 14 de febrer, es va córrer a confirmar que les de Pimec serien aquesta data".

Cañete, sobre el 23 de febrer: "No va de què sigui una data que em vingui bé o malament"

De fet, González ja va dir durant la roda de premsa en què anunciava que deixava la presidència de la patronal que, davant les eleccions al Parlament, també cal remodelar la patronal. I ara era el moment. Però, mentre Barrios insisteix en un canvi de data electoral, Cañete advertia que això "no va de què sigui una data que em vingui bé o malament" i afegia, referint-se a l'altra candidatura, que "com que vaig amb un resultat que no és el que volia tenir, demano a l’àrbitre que allargui el partit". I, al mateix temps, recordava que "ja fa un any que es va anunciar que es faria el canvi" i subratllava que, fins i tot, es va presentar abans la candidatura Eines Pimec que la d'Activisme Empresarial.

Sigui com sigui, Cañete té clar que se celebraran unes eleccions amb totes les garanties sanitàries i amb "riscos pràcticament inexistents" per "com està plantejada la participació", així com perquè Pimec ha posat en marxa la delegació de vot. "Estic perplex perquè ens van dient que no fem eleccions; quan les fem, que les ajornem; i quan les posem en marxa, no existeix cap objectiu perquè s’hagin d’aturar, el que s’ha de fer és procedir", insistia Cañete, que a més recordava que "Barrios és un membre de la junta de govern de Pimec, on es prenen aquestes decisions, i dimarts es va aprovar per unanimitat la proposta d’eleccions sense cap vot en contra ni esmena". La cursa està en marxa i el dia 12 sortirem de dubtes amb les candidatures que concorreran a les eleccions de la patronal catalana de les pimes. Candidatura única? Aconseguirà Eines Pimec els avals? Tot està per veure i tot està per escriure. Que comenci la festa!