Sense sorpreses. El candidat continuista designat per Josep González, Antoni Cañete, s’ha imposat a la candidatura independentista liderada per Pere Barrios a les eleccions de Pimec, unes eleccions que han estat marcades per les disputes entre les dues candidatures, les amenaces de ser impugnades i les acusacions fins l’últim moment. "Saben que els guanyarem per pallissa", deia Cañete en una conversa amb VIA Empresa tres dies abans de les eleccions. I així ha estat: 3.097 vots per Cañete i 599 vots per Barrios. El també president de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat s'ha erigit així guanyador de manera aclapardora i ha reunit el 80% dels vots. Però més de cinc hores de retard per saber els resultats han marcat una jornada electoral maratoniana on ha votat pràcticament el 50% del cens i que Cañete ha definit passada la mitjanit com "a festa i borratxera de la democràcia".
"Governaré amb una clara condició: integrar a tothom. Una candidatura global, que no deixa a ningú fora, transversal i que té un accent sectorial i territorial", ha reivindicat el flamant guanyador després de saber el resultat electoral. I ha afegit: "Aquests més de 100.000 empresaris han votat moderació davant de crispació, han votat per un programa davant oportunismes i desafiaments. No pot haver-hi ingerències polítiques a les nostres institucions".
El dia dels comicis no ha diferit gaire del que ha estat la curta -però intensa- campanya i ha seguit marcat pels retrets. Diversos socis han explicat tant per Twitter com als mitjans que han estat “més d’una hora a la cua perquè estava col·lapsat pel vot delegat”. EinesPimec ha acusat el seu contrincant d’haver estat massa estona per entregar els vots delegats -dues hores segons asseguren- i haver col·lapsat les cues. Però el candidat d'Activisme Empresarial ho ha atribuït a una participació “desbordant” i ha acabat traslladant-se a Girona per dipositar la resta de vots delegats, tot i que, segons fonts de la candidatura de Cañete, hauria hagut de tornar a Barcelona per la cua que hi havia també a la delegació gironina i perquè només hi havia una mesa i la cua que s'hauria generat hauria estat encara més gran.
Aquesta ha estat la tònica de la jornada i el vot delegat el seu protagonista. De fet, les urnes havien de tancar-se a les 17 hores i prop de les 22 hores encara seguien obertes a Barcelona, segons EinesPimec perquè s'estava entrant vot delegat a l'urna. Una altra queixa de la candidatura independentista, que denunciava que "l'ús espectacular del vot delegat no secret converteixen les eleccions en poc transparents, malgrat la democratització que hi hem aportat amb la candidatura".
La d'aquest 23-F era la primera vegada en la història de Pimec en què dues candidatures rivalitzaven per la cadira patronal
La d'aquest 23-F era la primera vegada en la història de Pimec en què dues candidatures rivalitzaven per la cadira patronal. L’horari de votacions a totes les delegacions de la patronal era de 10 a 17 hores, però els dos candidats votaven cap a les 10.30 hores i introduïen a les urnes els vots delegats, un punt que la junta electoral de Pimec va adoptar en el seu règim per poder permetre al soci que ho volgués votar d’aquesta manera per sentir-se més segurs davant la pandèmia de covid-19.
Estira-i-arronses per la delegació de vot...
La situació, sigui deliberada, de mala organització o d’excés de participació, ha enervat a molts socis, que l’han titllat de “desastre total” i “falta de respecte”. Davant aquesta situació, Barrios ja ha assumit la seva derrota, només quatre hores després d’iniciar els comicis clamant que "us puc anticipar que perdrem clarament". De fet, segons EinesPimec, un dels punts calents de la campanya, que ja han anat reivindicant al llarg d'aquests dies és el vot delegat, que ha tornat a ser un problema perquè la gent que ha anat a votar presencialment s’ha hagut d’esperar massa i molts han acabat marxant, cosa que perjudica principalment la candidatura independentista.
Sigui com sigui, la junta electoral de Pimec aprovava el 8 de febrer la resolució que feia possible la delegació de vot i EinesPimec feia una crida als seus seguidors perquè portessin els vots a la seu de l'ANC fins les 15 hores. Els requisits que s'havien de complir segons el document de la patronal són els d'identificar el soci de Pimec amb la seva denominació social o amb el seu nom si es tracta d'una persona física, així com el nom i el número del DNI de la persona a qui delega el vot perquè la mesa electoral l'acrediti i el validi correctament. De fet, durant la campanya ja hi havia molts socis de Pimec que tenien clar que delegarien el seu vot i això és el que més feina i estona ha portat a les diferents delegacions, sobretot a la de Barcelona.
Però la delegació de vot, que aquest dimarts electoral ha tornat a portar cua -mai més ben dit- és una de les principals "irregularitats" que EinesPimec s’ha esmerat en criticar. La delegació del vot no es pot demanar, per norma, fins que ja estan presentades totes les candidatures (en aquest cas el 12 de febrer) i des de la candidatura independentista acusen a Activisme Empresarial d’haver demanat la delegació de vot alhora que demanaven els avals per la seva candidatura, des del dia 1 de febrer. “Ens hem trobat que a l’hora d’anar a demanar el vot, hi ha gent que ens diu que ja fa molt de temps que el va delegar al senyor Cañete, molt abans del que estava permès”.
...i queixes per les cues
Segons fonts d’EinesPimec, “han demanat sobretot delegació de vot a les associacions i gremis, que tenen una quantitat de vots considerable”. “El vot individual ens està sortint molt bé, els obstacles són les associacions, que ens diuen que ja han votat fa temps, primer perquè no sabien ni que hi hauria més opcions i d'altra banda en molts casos sense consultar les bases”. Alhora, denuncien que “han pressionat molt a entitats i associacions, coaccionant-los amb promeses d’ajudes per programes concrets i altres avantatges a canvi del vot”, asseguren.
Precisament aquesta ha estat una de les raons per les quals s'han format llargues cues i, en declaracions a l’ACN, Joan Sallarès, un soci individual de Pimec que ha vingut de Mollet i s’ha hagut d’esperar una hora i mitja a la cua, ha lamentat que "és una pena que una organització d'empresaris no pugui organitzar una votació". "Sembla que estigui fet expressament perquè ens cansem i marxem com ja ha fet molta gent".
La cursa per la cadira de la patronal ha estat tan controvertida que la candidatura de Pere Barrios es va plantejar impugnar les eleccions. Finalment, però, per manca de temps i de mitjans, van decidir evitar la impugnació i fer, en canvi, al·legacions a la junta electoral, per tal que “quedi constància per escrit de totes les irregularitats que s’han comès en aquest procés electoral. No ens podem quedar de braços plegats”, explicava Barrios a aquest mitjà.
23 anys i un president
Només fa tres setmanes que el fins ara president de l’entitat, Josep González, anunciava que deixava el càrrec abans d’acabar la legislatura i que convocava eleccions per aquest 23-F i, dos dies més tard, sortia a la llum el naixement d’una nova candidatura que rebia el suport de l’ANC, EinesPimec, una llista que va tenir poc més d’una setmana per reunir els avals suficients per presentar-se a les eleccions, així com els 40 membres que havien d’integrar la seva llista. I ho van aconseguir.
El 12 de febrer, la patronal de les pimes proclamava que serien dues les candidatures que anirien als comicis patronals: Barrios aniria com a representant de Recam Laser i Cañete del grup Cofme. El primer presentava 200 avals, dels quals 138 eren admesos, així com una llista tancada amb 46 persones candidates aspirants a la junta directiva de la patronal, quatre de les quals no eren admeses. El segon acudia a la campanya electoral amb 400 avals, 369 dels quals eren admesos, i una llista amb 93 persones, totes elles admeses. D’aquesta manera, Barrios i Cañete quedaven proclamats com a candidats per a les eleccions i començava oficialment la cursa electoral.
La cursa electoral ha estat molt marcada pels retrets que, sovint, deixaven a un segon pla els programes i propostes dels candidats
Una cursa electoral molt marcada pels retrets i on sovint s’oblidava que s’havia de parlar de propostes i programes. De fet, quan EinesPimec feia la presentació oficial encara obria més el foc posant damunt la taula que en cas que guanyessin s’erigirien com “l’única patronal de Catalunya” deixant al marge Foment del Treball i oblidant-se dels 12 anys de disputes patronals entre Pimec i la patronal liderada ara per Josep Sánchez Llibre per arribar a un acord per assolir la representativitat paritària.
Ara, però, la sentència és ferma i els socis han triat que sigui Cañete qui continuï el llegat de González. Això sí, amb una actitud encara més activa i encoratjant les pimes i els autònoms "que s’activin per poder participar el món associatiu". Activisme empresarial, li diuen. I aquí, en principi, s'acaba el ball de cadires, el joc de trons. O potser no?