• Economia
  • L'electricitat i l'habitatge disparen l'IPC en un 3,7%

L'electricitat i l'habitatge disparen l'IPC en un 3,7%

Catalunya pateix la major variació anual dels preus de consum des de 2012 amb un increment proper al 0,7% mensual

L'habitatge i els subministraments disparen l'IPC català | ACN
L'habitatge i els subministraments disparen l'IPC català | ACN
ACN
Barcelona
14 d'Octubre de 2021

L'IPC anual a Catalunya ha pujat sisdècimes al setembre. Segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística l'Índex de Preus de Consum ha patit un increment del 3,7% total en termes interanuals, el creixement més alt des de l'octubrede2012. Segons l'INE, aquesta variació s'explica pels augments de preus d'electricitat, aigua, habitatge i combustibles, que va ser durant el darrer mes d'un 12,4% conjunt. Altres àmbits també van registrar creixements importants, com el 10% del transport.

 

La variació d'enguany és la més alta des de la registrada l'octubre de 2021, quan es va situar en el 3,9%. Als augments dels preus d'habitatge, subministraments i transport s'han unit les pujades en aliments i begudes no alcohòliques (+1,5%), l'oci i la cultura (+1,2%), el vestit i el calçat (+1,1%) i els restaurants i hotels (+1%). Les caigudes en els preus d'ensenyament (-3,7%), comunicacions (-2,9%) i begudes alcohòliques i tabac (-0,1%).

Per demarcacions, Barcelona ha estat la que ha registrat un creixement més moderat, l'única per sota de la mitjana del país, amb un 3,5%. A les comarques de Girona el creixement al setembre s'ha elevat fins a un punt, amb un increment interanual del 4,4%, mentre que a la província de Lleida la variació ha estat del 4,7%, nou dècimes més que el mes anterior i la més alta del país. A Tarragona, l'increment interanual s'ha situat en un 4%.

 

Pel que fa a les dades de l'Estat Espanyol, en global ha registrat un creixement interanual del 4%, el més alt des del setembre de 2008. L'habitatge ha estat el grup amb major influència, amb un augment dels preus del 14,5%, tot i que electricitat, gasoil, calefacció i gas també han contribuït a aquest increment. L'oci i la cultura, amb una variació del 0,9% deguda a la pujada del preu dels paquets turístics, també ha estat part d'aquest ascens. Si s'observen les dades territorials, l'augment més significatiu s'ha registrat a Cantàbria, amb un punt més que el mes anterior, mentre que la variació mensual s'ha quedat en un 0,5% a la Comunitat Foral de Navarra.