"El salari és com el sexe, un tema tabú. Ningú va explicant el que guanya, i hi ha gent molt bona negociant per l'empresa, però que a l'hora de negociar el seu salari són un desastre". Així començava Pablo Tovar (@PabloTovar), director d'Addventure i amb més de 20 anys d'experiència en el sector, la seva conferència sobre com negociar el salari que es mereix.
Tovar posava de manifest que només aconseguir un petit augment a l'hora de negociar les condicions salarials a l'incorporar-se a un lloc de treball, aporta un gran benefici monetari a llarg termini. A més, "aporta major impacte professional, repercuteix en la teva reputació, i millora l'autoestima".
Si és així, per què costa tant atrevir-se a negociar el salari? Per Pablo Tovar hi influeixen diverses pors com la d'emetre una percepció negativa a l'entrevistador o la de perdre l'oferta. Al seu entendre, són infundades; i "el mateix entrevistador, si és bo, esperarà que negociïs".
"Hi ha gent que no negocia perquè l'altra part diu que les condicions no són negociables. No és veritat, sempre ho són!", assegura Tovar. Això sí, s'ha de fer en el moment oportú. Tovar recomana llançar pilotes fora quan l'entrevistador pregunti per les expectatives econòmiques, i aleshores mostrar-se interessat pel projecte i el lloc de treball. Com a molt, donar un rang on moure'ns, mai una xifra concreta.
El moment de negociar el salari arribarà "quan siguem els escollits i ens facin una oferta. És en aquest moment quan tindrem més poder que mai sobre l'empresa", assegura Tovar. Quan hem deixat de ser un número o un currículum, per ser el candidat escollit amb l'oferta sobre la taula, és el moment de jugar les nostres cartes per obtenir unes condicions millors. Això sí, sempre amb respecte, bones maneres i en forma de pregunta. "Com veuries incloure el quilometratge o una assegurança mèdica?", seria un bon exemple.
Els 15 errors més típics
1.Falta de realisme. No podem demanar unes condicions fora del que és lògic, hem d'estar ben informats.
2.Mostrar una actitud competitiva o semblar agressiu.
3.No tenir dades sobre el mercat.
4.No saber transmetre els nostres èxits o fites assolides a les feines anteriors. Cal saber-los descriure vinculats al que espera l'empresa de nosaltres.
5.Revelar expectatives per avançat. Quan siguem els elegits serà el moment.
6.Ser els primers en parlar del tema salarial. El temps juga al nostre favor, i quan més tard es parli de diners, millor.
7.No preguntar sobre el lloc de feina i l'empresa. Interessar-nos pel lloc que hem d'ocupar, qui el tenia abans i quines tasques haurem de fer, sempre serà ben valorat.
8.Preguntar si l'oferta és negociable. Sempre ho és! Si ho preguntes, el més normal és que et diguin que no i ja no tinguis res a fer.
9.Acceptar la primera oferta ràpidament. No s'ha de contestar de seguida. Juga amb els silencis i mostra't interessat, però pren-te entre 24 i 72 hores per contestar.
10.Acceptar pensant només en els diners. La remuneració econòmica és molt important, però encaixar a la feina també ho és.
11.Centrar-se només en el salari fix. Hi ha altres conceptes dins del variable. Com més en valoris, més cromos tindràs per negociar.
12.Negociar una xifra en lloc d'un rang. No et lliguis de mans amb una xifra concreta, dóna un rang que encaixi per sota a l'empresa, però que doni marge a les teves expectatives per dalt.
13.Parlar massa i escoltar poc. Quan més parlis, més fàcil serà equivocar-se.
14.Centrar-se en les pròpies necessitats. Si expliques que vols la feina per solucionar qüestions personals, oferiràs una imatge negativa; algú egoista que pensa més en ell que en el projecte.
15.Intentar anar de llest.
Els 15 errors a l'hora de negociar el salari
A l'hora d'establir les condicions salarials en una nova feina hi ha diverses recomanacions per aconseguir un sou millor o aconseguir un petit augment
21
de Gener
de
2014
Act.
22
de Gener
de
2014