Als Estats Units, multinacionals, emprenedors i universitats no volen esperar. Volen arribar preparats a l'any 2015, per quan s'espera que sigui legal l'ús comercial de vehicles aeris no tripulats. L'ús civil dels drons s'albira com un bon negoci de futur, que crearà milers de llocs de treball i generarà milions de dòlars cada any.
Tothom vol ser a la línia de sortida. Els professionals saben que, fins a 2015, el sector ja haurà creat 70.000 llocs de treball, les grans empreses treballen en crear prototips per estar preparats, els emprenedors munten negocis especialitzats en un sector ple de nínxols i, és clar, les universitats volen formar diplomats en aquesta matèria.
Els titulats en el nou sector
La Unmanned Vehicle University, un centre universitari a Phoenix (EUA) dedicat exclusivament a la formació sobre vehicles no tripulats, assegura ser-ne pionera: tant per la matèria que ensenya als alumnes, com per la cobertura internacional. "Els vehicles aeris no tripulats seran la propera revolució, de fet, aquest mateix any 2014. Està clar que si vols començar un negoci has de trobar un nínxol de mercat i els drons ho són", explica Jerry LeMieux, president i fundador d'aquesta universitat.
El centre, que expedeix títols reglats, forma futurs pilots de drons, experts en enginyeria de vehicles no tripulats i també fotògrafs aeris. A través d'internet, formen professionals i emprenedors de tot el món. Hi ha tres alumnes espanyols.
Estudiar, la clau
Desde Madrid, Mario Pisa, un analista de sistemes informàtics en una multinacional, havia pensat muntar la seva pròpia empresa, perquè el sector promet i perquè és un apassionat de l'aviació. Però finalment va veure que el més assenyat era estudiar primer un màster especialitzat vista "la gran quantitat de coneixements tècnics i en moltes matèries que requeria".
Els estudiants reben classes de matemàtiques, física, enginyeria... ja que l'ús civil dels avions sense pilot són múltiples, com ja han demostrat les primeres empreses en aquest sector a Catalunya. Els avions no tripulats obren oportunitats de negoci vinculades a la inspecció de línies d'alta tensió, vigilància de fronteres, alerta d'incendis, fumigació de camps i competicions aèries com a entreteniment.
"La gran aplicació immediata inicial serà l'agricultura: es poden detectar i atacar malalties de plantes, insectes, analitzar el sòl i anticipar-se als problemes", enumera LeMieux.
La firma europea Teal Group, d'analistes sobre defensa i espai aeri, prediu que la industria dels drons mourà 66.000 milions d'euros en inversions en la seva primera dècada d'història.
La filial britànica de Domino's ja fa proves per repartir pizzes a domicili amb aquests vehicles i la multinacional del comerç electrònic Amazon treballa en un prototip per enviar paquets sense furgoneta ni pilot.
Per això, el president de la universitat demana que els emprenedors es treguin del damunt els prejudicis, que els drons no només son militars. "La majoria de nord-americans, quan sent parlar dels drons, pensa en bombes, exèrcit, falta de privacitat... cal adonar-se'n de l'aplicació comercial d'aquesta indústria!".
Els 'drons', un negoci que s'enlaira
Empreses, professionals i universitats dels EUA veuen els avions no tripulats com un sector emergent i lucratiu
13
de Febrer
de
2014