• Economia
  • Els milionaris espanyols creixen en època de crisi

Els milionaris espanyols creixen en època de crisi

Credit Suisse xifra en 460.000 el nombre de rics a Espanya, un 24% més que fa un any tot i la recessió econòmica

La riquesa ha augmentat un 54% a Espanya en els darrers cinc anys
La riquesa ha augmentat un 54% a Espanya en els darrers cinc anys
Redacció
14 d'Octubre de 2014
Act. 14 d'Octubre de 2014
La crisi financera mundial no sembla haver afectat les grans fortunes del planeta, més aviat tot el contrari. El nombre de milionaris que hi ha a l'Estat espanyol creix un 24% respecte al mateix període de 2013 i ja supera les 460.000 persones, segons l'Informe de Riquesa Mundial de 2014, publicat aquest dimarts pel grup Credit Suisse. Els experts coincideixen en què la riquesa d'aquest col·lectiu prové dels salaris, la gestió de béns immobles, la propietat d'empreses i les herències.

Les dades de Credit Suisse indiquen que aquest any el nombre de milionaris ha crescut el doble que fa un any, quan l'increment va ser del 13%, i assenyalen també que dins del segment de major riquesa, els denominats Ultra High Net Worth Individuals (HNWI), els que tenen més de 50 milions de dòlars, o uns 39 milions d'euros, hi ha comptabilitzades 1.766 persones.

En total, el nombre de milionaris que hi ha a Espanya -amb un patrimoni superior al milió de dòlars, uns 740.000 euros. D'aquesta manera, el nombre de milionaris que hi ha a Espanya (aquells que tenen més d'un milió de dòlars, uns 740.000 euros) ha crescut en 89.000 persones.

L'art, forma consolidada d'inversió 
L'informe de Credit Suisse és un dels últims que darrerament han xifrat la riquesa del món, ja que al mes de juny la consultora Capgemini i RBC Wealth Management publicaren un altre estudi similar. En aquest cas, l'informe afirma que els individus d'alt patrimoni segueixen atrets a l'art com a forma d'inversió. Amb tot, tradicionalment aquests individus identifiquen les joies, les gemmes i els rellotges com les seves inversions emocionals predilectes.

El document, que principalment recull xifres de 2013, afirma que estan donant-se a conèixer noves tendències filantròpiques, com l'augment de les iniciatives filantròpiques d'inversió (venture philanthropy) o les transmissions hereditàries en vida. "Tant els individus d'alt patrimoni com les signatures han començat a mesurar l'èxit d'una forma completament nova", apunta l'Informe Anual sobre la Riqueza en el Mundo. 

Augment futur de la riquesa mundial 
Les previsions de Credit Suisse indiquen que la riquesa de les llars augmentarà prop d'un 40 % en els cinc anys vinents, des dels 263 bilions de dòlars -207 bilions d'euros- en 2014 fins als 369 bilions de dòlars -290 bilions d'euros- en 2019.

Entre els factors que permetran aquest augment l'estudi assenyala als països emergents, la contribució dels quals a la riquesa mundial serà del 21 % en 2019; en aquest moment, Xina representarà un 10 % de la riquesa mundial, enfront del 8 % que representa avui.

Una altra enquesta recent (publicada al juny) preveu un augment del 30% de les grans fortunes en la pròxima dècada. L'informe de la consultora inmobiliaria Knight Frank afirma que el passat any el percentatge de persones HNWI al món es va elevar un 3% malgrat les turbulències econòmiques i, segons conclou l'informe, seguirà en alça en la dècada vinent. Així, les persones amb un poder adquisitiu extremadament alt -amb un patrimoni net mínim de 30 milions de dòlars, excloent la seva residència habitual- augmentaran al voltant d'un 30% fins a 2023.

Riquesa per sobre de la mitjana europea
Pel que fa a la riquesa neta de les llars, amb dades fins a mitjan aquest any l'augment ha estat del 15%, per sobre de la mitjana europea, on la millora va ser del 10,6%; segons l'estudi, això obeeix a la revaloració dels mercats de renda variable i a l'apreciació de l'euro. Per altra part, la riquesa mitjana per adult a Espanya aconsegueix 135.000 dòlars -uns 106.000 euros-; la mitjana europea és de 145.977 dòlars, o 114.935, mentre que la mitjana mundial és de 56.000 dòlars, o 44.000 euros.

Quant al nivell de desigualtat, Credit Suisse afirma que a Espanya ens trobem en un nivell mitjà, ja que el 10% més ric posseeix un 55, % de la riquesa, un percentatge similar al d'Austràlia, Canadà, Finlàndia, França, Grècia, Itàlia, Portugal o Regne Unit.

No obstant això, reconeix que entre 2000 i 2014 ha augmentat lleugerament el percentatge de riquesa que posseeix el 10 % més ric; aquesta tendència s'ha accentuat entre els anys 2007 a 2014. Per tant, amb la crisi, més riquesa?