Els economistes Kenneth Rogoff i Carmen Reinhart, de la Universitat de Harvard, han comptabilitzat les fallides econòmiques d'estats incapaços de pagar els seus deutes al llarg dels darrers segles. Només entre el 1800 i el 2000, assenyalen que hi va haver 250 fallides, és a dir, més d'una per any. Aquest estudi els ha permès elaborar un rànquing dels països que han fet fallida més vegades des del segle XVI (o des de la seva independència), que ha recollit BBC Mundo. La classificació l'encapçala Espanya, que en 14 ocasions ha incomplert les seves obligacions deutores. De fet, els economistes assimilen en aquestes xifres la fallida o default a una reestructuració del deute, ja que en tots els casos el compromís original de pagament no s'ha complert.
Els greus problemes econòmics i financers dels països tenien a veure, fins al segle XIX, amb esdeveniments extraordinadoris com guerres o revolucions. Des d'aleshores, però, la majoria de crisis han estat relacionades amb la gestió financera. Els economistes de Harvard, doncs, conclouen que els defaults són inherents a l'economia global, i no resulten tan estranys com podríem pensar.
I és que són molt pocs els països que no han patit mai una fallida econòmica d'aquesta mena. Suïssa, Bèlgica, Noruega, Finlàndia, Corea del Sud, Singapur i Nova Zelanda conformen aquesta llista noble. Ara bé, altres països amb taques al seu historial com els Estats Units, Alemanya o el Regne Unit segueixen mantenint la consideració de "creïbles" als mercats internacionals. Segons els experts, els motius són els seus llargs períodes sense caure en fallida, així com el fet de ser els principals creditors mundials.
Els països que han fet fallida més vegades
Espanya és el país que més vegades ha fet fallida, en concret en 14 ocasions
28
de Setembre
de
2015