• Economia
  • L'empresariat demana "estabilitat" al nou Govern central

L'empresariat demana "estabilitat" al nou Govern central

Les patronals catalanes i espanyoles valoren positivament la fi de la incertesa política però avisen de la necessitat de "diàleg" amb el món econòmic

L'empresariat celebra la formació d'un govern i reclama %22estabilitat%22 | ACN
L'empresariat celebra la formació d'un govern i reclama %22estabilitat%22 | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
08 de Gener de 2020

La investidura de Pedro Sánchez com a nou president del Govern de l'Estat ha estat rebuda amb prudència per part de l'empresariat. Tot i que les patronals han celebrat, en general, la formació d'executiu i la fi de la incertesa política dels últims vuit mesos, han demanat "estabilitat" i "diàleg" a Sánchez.  

"Espanya necessita un Govern estable i moderat que de forma immediata comenci a treballar amb una agenda econòmica i social que doni resposta a tots els requeriments d'un país que ha de continuar fent reformes per donar suport a l'economia productiva i afrontar el nou cicle de desacceleració econòmica", indiquen des de Foment del Treball. La gran patronal catalana considera que el Govern de coalició entre el PSOE i Unides-Podem ha de "generar el clima de confiança necessari per impulsar l'activitat econòmica, les inversions i la creació d'ocupació".

Per la seva banda, Pimec també ha celebrat la formació imminent d'un Govern, que volen que sigui "estable". Entre les mesures que proposa la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya destaquen un règim sancionador contra la morositat, un pla per enfortir un teixit industrial, mesures per protegir la figura de l'autònom, una revisió del finançament autonòmic i millorar la inversió pública en infraestructures clau per a Catalunya. 

Des de Cecot desitgen que la constitució del nou Govern "serveixi per implantar mesures i reformes que afavoreixin l'economia i les empreses". Reclamen "diàleg i debat entre els polítics i els representants dels agents econòmics", que ha de permetre posar en marxa reformes. Cecot ha anunciat a través d'un comunicat que entregarà en els propers dies als representants polítics el decàleg de propostes que va presentar durant les eleccions d'abril. Entre aquestes hi ha la millora del finançament de Catalunya, de la fiscalitat d'empreses i autònoms, reformes en el mercat laboral i el foment de la internacionalització d'empreses. 

Les patronals espanyoles Ceoe i Cepyme consideren que el diàleg social serà "important i necessari". En aquest sentit, han ofert la seva total disposició per col·laborar. Tant Foment com Pimec s'han referit a l'acord entre Sánchez i Pablo Iglesias, que entre les mesures econòmiques inclou un augment de la pressió fiscal per a les fortunes més altes. Això, segons l'organització que presideix Josep Sánchez-Llibre, genera una "gran preocupació al món empresarial català". En aquest sentit, insten a "esmenar i corregir la política fiscal que penalitzarà l'activitat empresarial, als professionals i les inversions". En matèria d'impostos, Pimec reclama una "fiscalitat adaptada per a pimes".   

Tenir pressupostos

Tant Cecot com Pimec veuen la formació de Govern com un pas per aprovar uns nous pressupostos. Per a la primera, els comptes estatals han de servir per "posar solució al problema de finançament català i el dèficit en infraestructures", entre d'altres. Per la seva banda, Pimec espera "l'aprovació urgent dels pressupostos". 

També s'ha pronunciat sobre la investidura de Pedro Sánchez Moody's. L'entitat de qualificació del deute considera que la "pimera indicació clau" de la direcció de la política econòmica de l'executiu seran els pressupostos del 2020. La vicepresidenta de Moody's, Kathrin Muehlbronner, ha afirmat que esperen uns comptes públics amb més despesa, però també amb uns impostos més alts i nous per mantenir el dèficit sota control. També preveuen una major dificultat a l'hora d'acordar la reforma de les pensions i veuen com un "risc clau" la reversió de la reforma laboral de Mariano Rajoy. Amb tot, Muehlbronner ha alertat de la "manca d'experiència" de l'Estat espanyol en governs de coalició.