Les empreses biomèdiques a Catalunya han aixecat un total de 106 milions d’euros d’inversió en 53 operacions, un 1,9% més que l’any passat, segons l’Estudi d’inversió en biomedicina a Catalunya de CatoliaBio & HealthTech i EY presentat aquest dijous a Barcelona. Així, segons l’informe, les inversions superiors a 10 milions d’euros han representat el 6% del total de les transaccions.
En una presentació al Cercle d’Economia, el president del CataloniaBioHT, Jaume Amat i la CEO d'Specipig i sòcia global de Life Sciences d'EY, Silvia Ondategui, han desgranat els detalls de l’estudi.
“Globalment el sector biotech està creixent de forma consistent tornant als valors positius dels darrers anys. A escala europea el finançament s’ha incrementat un 28%”, ha remarcat Ondategui. Amat ha volgut destacar el creixement sostingut, equilibrat i sòlid del sector: “Per tercer any superem els 100 milions d’euros, això no és una flor d’estiu, les xifres de creixement són consistents”.
Amat: “El creixement del sector biomèdic català és sostingut, equilibrat i sòlid: per tercer any superem els 100 milions d’euros d’inversió”
Pel que fa a l’orígen del finançament, si bé el capital risc segueix sent el principal player, els business angels assumeixen un paper cada vegada més rellevant. els VC han protagonitzat el 69% de les operacions en les empreses de biopharma, el 26% en les empreses de tecnologia mèdica i el 29% en les empreses de serveis. Però, com bé destaquen, els BA prenen embranzida i ja han protagonitzat el 10% de les operacions en el cas de les empreses biofarmacèutiques, el 30% de les empreses de medtech (superant els VC) i el 25% de les empreses de serveis.
En relació a l'àmbit geogràfic, el 80% dels accionistes de les empreses biomèdiques catalanes estan ubicats a Catalunya, un 13% són internacionals i un 7% procedeix de la resta de l’Estat espanyol. Els inversors consideren que el principal èxit assolit per l'ecosistema català és el creixement del nombre de fons internacionals disposats a entrar en el capital de les empreses.
Els ponents de l’acte han destacat el pipeline de nous fàrmacs, tecnologia i dispositius mèdics a Catalunya durant l'últim any, que s'acosta progressivament a les fases més avançades del procés d'innovació: en concret, el 40% dels projectes d’R+D de les empreses farmacèutiques catalanes ja es concentra en les etapes finals del procés, una xifra que representa quantitativament un 14% més que el 2017 i, qualitativament, que aquesta indústria es troba en una dinàmica de creixement constant desenvolupant i oferint noves solucions mèdiques al mercat. En el cas de medtech, la meitat dels productes estan pendents d'obtenir l'autorització reglamentària o ja es troben al mercat (27%).
Augmenten les aliances i el valor de les llicències
Ondategui destaca que "el sector biomèdic català està donant mostres d'un gran dinamisme, amb xifres d'inversió sòlides i una creixent col·laboració entre les entitats que conformen l'ecosistema, clau per fer front als reptes que té per davant el sector a nivell global, entre els quals la digitalització de la salut juga un paper crucial".
Mostra d'això és el fet que el 60% dels grups farmacèutics catalans compti amb participacions en startups de biotecnologia (44% internacionals, el 34% ubicades a Catalunya i 22% a la resta d'Espanya) la qual cosa corrobora que estan apostant cada vegada més per la innovació oberta i buscant sinèrgies estables amb els emprenedors.
El 60% de grups farmacèutics catalans inverteix en startups per potenciar la seva innovació oberta
En relació amb els acords de llicència, si bé s'ha passat de 32 contractes el 2017 a 17 contractes el 2018, el valor per acord ha augmentat significativament ja que s'espera un ingrés futur de 28,8 milions d'euros. A més, el 54% de les empreses medtech catalanes ha començat a comercialitzar els seus productes en un total de 52 nous mercats.
Nous fons d'inversió especialitzats
Actualment, Catalunya compta amb 8 firmes d'inversió especialitzades en biomedicina i salut. Les firmes catalanes del sector han realitzat un total de 50 operacions d'inversió el 2018, per 9 milions d'euros en capital compromès i 29 milions en capital desemborsat. Es tracta de xifres inferiors a les registrades l'any anterior perquè, el 2018, les firmes es van centrar essencialment en la creació dels seus nous fons.
Per tipologia, el 62% de les operacions realitzades pels inversors catalans del sector van ser amb empreses de Drug Discovery, seguides de les MedTech (28%) i de les firmes especialitzades en salut digital (10%).
Pel que fa als 106 milions d’inversió, el 68% d’aquest R+D va a parar a Catalunya, un 14% a Espanya i la resta a la resta del món. “I això no és una qüestió de capritx o endogàmia, sinó que aquí hi ha la qualitat que els inversors estan cercant”, ha subratllat Amat.