Que cap empresa tanqui. Aquest és l'objectiu comú de les Cambres catalanes, que ja hi estan treballant a fons a través d'accions sectorials, territorials i nacionals, assessorament de pimes, exploració de sinergies o suports i, fins i tot, acompanyament psicològic per a empresaris i emprenedors. Perquè, si tot va bé i no hi ha un rebrot important de contagis de covid-19, la prioritat serà salvar les empreses i crear UCIs per evitar la seva mort. Precisament per això, la Cambra de Comerç de Barcelona ha posat en marxa la Llotja Virtual emulant l'esperit dels segles d'història de la Casa Llotja de Mar tant per crear comunitats com per a l'intercanvi d'activitats i, així, trobar nous horitzons per preservar el teixit empresarial.
Aquest espai tindrà el seu tret de sortida amb les jornades Reactivem-nos, que tindran lloc telemàticament entre els 6 i el 7 de maig i comptaran amb destacades figures vinculades al món econòmic com Xavier Sala-i-Martín o Víctor Kuppers. Segons han explicat el president de la Cambra, Joan Canadell, i la vicepresidenta, Mònica Roca, l'objectiu és "donar veu als diferents sectors afectats per la situació econòmica" a través de la celebració de diferents taules sectorials vinculades amb els diferents sectors de la nostra economia com la restauració, el comerç, el turisme i la cultura, així com la situació dels autònoms.
Canadell: "Hem de fer un seguiment molt important de les empreses que no superin el problema i s’acostin cap a l'UCI"
La Cambra vol incorporar en aquest projecte totes les Cambres catalanes perquè, assenyala Canadell, aquest "és un projecte de país". Un problema de país perquè si les nostres empreses no tiren endavant, repercuteix en l'economia de tots, motiu pel qual la institució està mirant de "detectar i ajudar les empreses que poden anar a la UCI". Per localitzar-les, ajudar-les i acompanyar-les, animen que totes expliquin el seu cas perquè, d'aquesta manera, la institució tindrà més informació a l'hora de "buscar alternatives per salvar les empreses".
Una possibilitat seria, explica el també president del Consell de Cambres de Catalunya, posar en marxa un fons empresarial, però també "mirar d'ajudar-les a través d’adquisicions o fusions d’empreses" i reubicar els treballadors d'empreses tocades en d'altres del mateix sector que necessitin personal. "Hem de fer un seguiment molt important de les empreses que no superin el problema i s’acostin cap a l'UCI", avisa Canadell.
La unió fa la força
I és que justament sota la premisa que "la unió pot fer la força", Canadell considera que si es treballa bé i es tenen en compte les necessitats del teixit econòmic i productiu del país, es podrà "mirar de recuperar al màxim la capacitat de les empreses". Però tot això no serà possible si, com porta setmanes dient la Cambra, els sindicats i les patronals, no hi ha tests massius ni proteccions suficients per a tots els treballadors.
Roca: "Sabem que hi ha casos d'empreses que s'aprofiten de la situació, és un problema que tenim damunt la taula"
En aquest sentit, el president de la Cambra de Barcelona ha recordat que, mentre que "la majoria d’empreses que han tornat a l’activitat no han tingut test i només el 35% de les empreses té les condicions necessàries", "no hem vist que l’Estat s’hagi preocupat d’una forma important", cosa que pot conduir (de nou) a una situació greu que ens obligui a tornar al confinament. I això "seria molt greu per a l'economia", lamenta. De fet, la Cambra ja treballa en trobar la manera d'abastir totes les empreses que puguin, però no serà fins la setmana vinent quan tinguin més definida la iniciativa i l'expliquin.
Tot plegat s'haurà d'anar combinant amb la gestió dels ERTO i el seu control per evitar que hi hagi empreses que s'aprofitin de la situació. "Sabem que això és un problema i el tenim damunt la taula, sabem que és una opció que pot passar i que no ens està agradant i sabem que hi ha hagut casos en aquesta línia", ha assenyalat Roca, mentre que Canadell ha afegit que contemplen que hi hagi empreses que ho facin, però que esperen que "això sigui l'excepció" perquè, subratlla, "el petit i mitjà empresari intenta fer les coses bé i és responsable socialment".
Desorientació, acció i reacció
"El primer cop va ser dur, de desorientació", explica el president de la Cambra de Terrassa, Ramon Talmàs, en una conversa amb VIA Empresa.
Talamàs: "Hi haurà tancaments empresarials, fusions... En el pròxim any i mig, hi haurà molts moviments"
Ara bé, a partir de Setmana Santa es va obrir un nou paradigma. Acció, reacció. Talamàs, que aviat tornarà a les oficines de la Cambra de Terrassa, alerta de les dificultats de liquiditat i que "l'ICO està bé, però li falta xarxa i és insuficient per la papersassa". Una crisi que va per llarg i que constatarà un desajust entre capacitat productiva i demanda.
Així doncs, s'estan complementat els equips professionals de les Cambres amb la col·laboració d'empresaris i professionals disposats a assessorar altres empreses sempre i quan, "no existeixi un conflicte d'interessos". Un projecte que s'està liderant i pivotant des de les Cambres de Barcelona, Terrassa i Girona.
Reactivar la roda
"Hi haurà tancaments empresarials, fusions... En el pròxim any i mig, hi haurà molts moviments", augura Talamàs. Pel que fa a les mesures governamentals ja anunciades, el president de la Cambra de Terrassa critica que "ajornar els impostos un mes és una ximpleria" i és partidari de no concebre els bancs com a "culpables de la pel·lícula".
Talamàs: "Ajornar els impostos un mes és una ximpleria"
Entre possibles solucions, Talamàs proposa eliminar aquells impostos que van en funció dels beneficis, un IVA a sis mesos i retornar els impostos dels últims sis mesos. "Hi havia fórmules de tresoreria molt millors de les que s'han fet i centralitzar la sanitat és un greu error", etziba. Ara bé, insisteix que no hi ha temps per plànyer-se sinó per posar els mitjans de les Cambres a les empreses per sortir de la crisi el més aviat possible.
"Hem aturat la roda del circulant i l'hem de reactivar. La rendibilitat i la liquiditat de les empreses són essencials", conclou.