Catalunya disposa de 1.424 polígons d’activitat econòmica que concentren un total de 43.749 empreses i més de 28.000 hectàrees de sòl industrial, segons dades actualitzades del Cens de Polígons d’Activitat Econòmica elaborat pel Departament d’Empresa i Coneixement.
La directora general d’Indústria del Departament d’Empresa, Matilde Villarroya, ha destacat que el cens “serveix de base per definir actuacions que millorin la competitivitat dels mateixos polígons industrials i de les empreses que hi estan instal·lades”.
La directora també ha explicat que “és un instrument clau per facilitar l’atracció d’inversions perquè les empreses que vulguin instal·lar-se podran conèixer què ofereix cada territori”. A més, ha subratllat que "és una eina dinàmica", que s'anirà actualitzant a mida que els ajuntaments facilitin informació.
El Departament d’Empresa i Coneixement ha desenvolupat una plataforma informàtica que permet la recopilació, l’intercanvi d’informació i l’explotació de les dades. Aquesta aplicació recull quatre tipus d’informació de cada polígon com la localització, la superfície, el nombre d'empreses o els serveis i subministraments amb què compta.
Un 66% d'indústria
Entre els principals resultats del cens destaca que un 70% dels polígons tenen menys de 20 hectàrees de superfície bruta i només el 8,7% supera les 50 hectàrees. En relació als usos, el cens subratlla que més del 90% permeten l’ús industrial, però fruit de la transformació que s’està produint en aquests espais, un 54% dels polígons permeten l’ús logístic i un 62% usos de serveis vinculats.
La indústria representa el 66% de les activitats econòmiques en els polígons, mentre que l'altre terç es reparteix pràcticament per igual amb les activitats logístiques, comercials i de serveis. Del conjunt d’activitats industrials, destaca el sector metal·lúrgic i de productes metàl·lics amb el 20%, l’alimentari amb el 14%, l’automoció amb el 10% així com químic i plàstic també amb el 10%.
Cal destacar, que els polígons d’activitat econòmica, estant organitzant-se per tal d’oferir millors serveis als seus associats de manera addicional, a aquells que ja es presten des de la part pública. En aquest sentit, i entre d’altres el 39% de polígons tenen servei de recollida de residus; el 26% tenen depuradora pròpia per als seus tractaments; i el 9% tenen servei de seguretat i vigilància addicional.