133 empreses catalanes del sector de mitjans de producció agrícola facturen 1.777,8 milions d'euros, una xifra que equival a l'1% del PIB de Catalunya. A més, aquestes empreses generen 4.768 llocs de feina, segons un estudi elaborat per Acció i el clúster Femac.
L'informe revela que aquest sector ha seguit una evolució a l'alça en els darrers anys, amb un creixement del 5,6% entre el 2007 i el 2015. Un 70% d'aquestes empreses són exportadores i el 10% compta amb filials a l'estranger.
Els quatre subsectors que engloba el sector de mitjans de producció agrícola són les llavors com a punt de partida de qualsevol producte, el fertilitzant com l'aliment bàsic de la planta, els fitosanitaris com els medicaments i la maquinària com a eina que possibilita la gestió de les instal·lacions agrícoles. Aquest últim comprèn el 56% d'empreses del sector, que generen el 9% de la facturació, tot i que en els darrers anys s'ha registrat un increment del pes dels altres subsectors dins del conjunt de l'activitat de Catalunya.
A escala internacional, s'estima que el mercat dels mitjans de producció agrícola és de 393.000 milions de dòlars i que el 2050 caldrà proveir aliments a 9.700 milions de persones a tot el món. Per això, segons l'estudi, es tracta d'un sector amb perspectives de creixement que haurà d'assumir noves tecnologies i mètodes de treball per augmentar la productivitat: softwares d'administració d'explotacions, la digitalització-anàlisi predictiva de dades per millorar la presa de decisions a partir del Big Data, l'ús de sensors intel·ligents que monitoren el sòl i els cultius, la robòtica i els drons o la irrigació intel·ligent per optimitzar l'ús de l'aigua, entre d'altres.