• Economia
  • El retorn de l'energia eòlica: 238 milions d'euros per als municipis

El retorn de l'energia eòlica: 238 milions d'euros per als municipis

Les comarques de la Segarra seran les que més ingressos percebran en impostos i lloguer de terrenys

Imatge d'arxiu de molins d'energia eòlica, que té un retorn milionari per als municipis | iStock
Imatge d'arxiu de molins d'energia eòlica, que té un retorn milionari per als municipis | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
25 de Setembre de 2020

Els nous projectes d'energia eòlica a Catalunya suposaran uns ingressos totals de 237,8 milions d'euros per als municipis. Es tracta de 27 parcs eòlics que s'han aprovat durant la setena Ponència d'Energies Renovables en territori català i l'impacte econòmic té en compte els 25 anys de vida útil dels parcs. En concret, la xifra apareix de sumar 148,1 milions en impostos que recaptaran els ajuntaments i 89,7 milions del lloguer dels terrenys on s'instal·laran els aerogeneradors, segons un comunicat de l'Associació Eòlica de Catalunya (Eoliccat).  

Els municipis de la Segarra seran els que més ingressos tindran, amb un 42% del total (100,3 milions d'euros). Els seguiran les localitats de l'Anoia, amb 44,2 milions (un 19%), la Ribera d'Ebre (31,3 milions i un 13%), i la Conca de Barberà (25,6 milions i un 11%). En menor mesura, el Solsonès rebrà 14,4 milions d'euros; la Terra Alta, 13,8 milions; el Baix Camp, 4,6 milions; i el Baix Ebre, 3,6 milions. 

Els càlculs afegeixen altres indicadors als guanys directes, com la creació de 270 llocs de feina amb 4,92 milions d'euros anuals en salaris. El disseny i fabricació dels equips i els components, a més, es preveu que implicarà unes 650 persones i comportarà uns ingressos de 12,3 milions d'euros, amb una aportació a la Seguretat Social de quatre milions. 

Però a banda de l'impacte econòmic, els parcs eòlics projectats tindran una contribució decisiva en la transició energètica. En total, els parcs sumen 231 aerogeneradors i una potència de 1.088,7 MW. La producció elèctrica total s'estima en 3.266,1 GWh. Tot això farà que la generació anual en aquest tipus d'instal·lacions augmenti un 120%, fet que reduirà les emissions de CO2 1,3 milions de tones l'any, en cas que aquesta energia generada en substitueixi altra provinent de recursos fòssils. 

Per a Víctor Cusí, president d’Eoliccat, “l’energia eòlica té l’avantatge que és la que menys espai ocupa per potència generada i que és compatible amb tota mena d’activitat humana, empresarial i social, com l’agricultura o la ramaderia. Per exemple, tal com demostren les experiències a Europa i els Estats Units, aprofiten les infraestructures creades pels parcs eòlics per a activitats de turisme actiu i familiar, incorporant la sostenibilitat com un reclam. En aquest sentit, a Catalunya hi ha molt camp per córrer”.