• Economia
  • Un 40% d'energia renovable a Espanya

Un 40% d'energia renovable a Espanya

La producció d’energia d’origen renovable va contribuir a reduir les emissions de la generació elèctrica en gairebé una quarta part el 2019

Per què no s'han desenvolupat prou recursos energètics renovables a Catalunya? Causes i solucions | iStock
Per què no s'han desenvolupat prou recursos energètics renovables a Catalunya? Causes i solucions | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
25 de Juny de 2020

“La potència renovable instal·lada en el sistema peninsular espanyol, sense tenir en compte la hidràulica, va créixer l’any passat un 20%, fet que significa que ens hem apropat al record anual en capacitat renovable, fins a assolir el 40%”. Això és el que recull la publicació El sector eléctrico español en números. Informe 2019, elaborada per Fundació Naturgy i presentada per l’economista especialitzat en mercats d’energia Miguel Angel Lasheras, que destaca que "un dels fets que més va contribuir a la reducció d’emissions provocades per la generació elèctrica, a més de les renovables, va ser el major ús dels cicles combinats per produir electricitat", així com que el 2019, van augmentar la generació a la península en un 93,7% respecte de l’any anterior.

 

El sistema de generació elèctric espanyol va reduir un 23% les emissions de CO2 l’any passat. “Les emissions van caure fins a 50.000 ktn de CO2, i això amb un preu del CO2 en ascens, que es va apropar als 25 €/Tn”, segons Lasheras. Pel que fa a la producció, si es considera la hidràulica, les renovables van generar un 40% del total, distribuïts de la següent forma: 55% eòlica, 20% hidràulica i 9% fotovoltaica.

Aquesta tendència està en línia amb la reducció d’emissions des de l’any 2005, quan es va implantar el mercat de drets d’emissió. Des d’aleshores, les emissions de la generació elèctrica s’han reduït gairebé un 50% a Espanya. 

 

Segons Lasheras, “estem al principi d’un nou cicle inversor profund. A Espanya, la rellevància d’aquest esforç inversor és palesa, si considerem que reforça el que s’ha fet en els últims 20 anys, durant els quals el suport a les renovables des de la tarifa elèctrica ha estat d’uns 69.000 milions d'euros.

D’altra banda, Lasheras recorda que “el 2019, l’esforç inversor en renovables que va començar a intensificar-se l’any 2018 s’ha produït, sobretot, en instal·lacions eòliques i fotovoltaiques sense retribució específica, amb 6,4 GW de nova potència instal·lada, tot i que encara per sota dels 8 GW previstos”.