Energia: reptes i oportunitats

El sector de l'energia es troba en un punt d'inflexió marcat per la transició a l’economia verda i l'adopció de noves tecnologies

La proporció d’energies renovables ha augmentat i ja representa a Espanya el 50,3% | iStock La proporció d’energies renovables ha augmentat i ja representa a Espanya el 50,3% | iStock

El sector de l'energia està actualment en un moment crític, ja que s’està transformant la manera com consumim, generem i gestionem l'energia. Entre els diferents reptes i oportunitats podem destacar-ne diversos, com els següents:

Descarbonització: És la resposta a l’urgència del canvi climàtic. Tot i que la proporció d’energies renovables (solar, eòlica, geotèrmica, marina...) ha augmentat i ja representa a Espanya el 50,3% del total de la producció (segons REE), cal accelerar la transició per complir amb els objectius de l'Acord de París de 2015 (COP21, Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic). Aquest acord és un tractat internacional legalment vinculant que estableix objectius a llarg termini per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, amb l'objectiu de limitar l'augment de la temperatura global a 2 °C i esforçar-se per no superar els 1,5 °C. L’objectiu de descarbonització requereix canviar el mix d’energia generada donant també més pes a l’hidrogen.

La proporció d’energies renovables ha augmentat i ja representa a Espanya el 50,3%

Electrificació: És un repte per a la transició cap a fonts d'energia més netes i sostenibles, especialment en l'àmbit de la mobilitat on l'adopció de vehicles elèctrics és fonamental per reduir les emissions de CO2 i la contaminació urbana. Aquest procés exigeix no només un augment en la producció d'energia renovable, sinó també millores significatives en la infraestructura de xarxes elèctriques per suportar la creixent demanda i garantir una distribució eficient i estable.

Més info: Electrificar l'economia amb la força del vent

Emmagatzematge: En els darrers anys s’han produït grans avenços per tal d’implementar solucions d'emmagatzematge d'energia (bateries, per exemple) que permetin gestionar la variabilitat en la producció d'energia renovable.

Digitalització: L'adopció de tecnologies avançades com la digitalització i la intel·ligència artificial optimitza la gestió de la demanda energètica, millora l'eficiència operativa i possibilita nous models de negoci, com les xarxes intel·ligents.

Les empreses energètiques estan generant una rendibilitat robusta, per sobre del 7% sobre els capitals propis | iStock
Les empreses energètiques estan generant una rendibilitat robusta, per sobre del 7% sobre els capitals propis | iStock

Caiguda del mercat d’alguns serveis: Les empreses energètiques estan generant (dades de 2022 del Registre Mercantil), de mitjana, una rendibilitat robusta, per sobre del 7% sobre els capitals propis. Però al mateix temps, hi ha empreses que estan fent front a caigudes de vendes i pèrdues. És el cas d’empreses com Holaluz, Solarprofit i EIDF centrades en l'autoconsum solar fotovoltaic a les que està afectant la caiguda del mercat i la reducció de subvencions. En aquests casos, és clau la diversificació de productes i serveis i la reducció de costos. 

Més info: L''annus horribilis' d'Holaluz: d'una conversa de bar a un desenllaç incert

Eficiència energètica: Continuant amb el repte de reduir costos i millorar la sostenibilitat, cal innovar i implementar tecnologies que optimitzin el consum d'energia, reduint així els costos operacionals i minimitzant l'impacte ambiental associat a la seva activitat.

Captació i retenció del talent: Les empreses estan tenint moltes dificultats per trobar les persones que necessiten i això s’agreuja pel fet que una part important de les plantilles estan per sobre dels 55 anys. D’acord amb McKinsey, aquesta franja d’edat supera el 30% de les plantilles en les empreses energètiques.

Problemes reguladors: La mala regulació, lentitud burocràtica i inseguretat jurídica són obstacles significatius que afecten negativament les empreses energètiques, especialment en el sector de les energies renovables. Les regulacions que canvien freqüentment creen incertesa, dificultant la planificació a llarg termini i desincentivant les inversions. A més, la manca d'incentius adequats limita el desenvolupament de noves tecnologies renovables. Els retards en l'obtenció de permisos, juntament amb processos d'aprovació complicats, augmenten els costos i redueixen l'atractiu de noves inversions. La inseguretat jurídica, que inclou riscos de litigis i protecció insuficient de contractes, afegeix riscos significatius que poden comprometre la rendibilitat dels projectes. 

La franja d'edat superior als 55 anys supera el 30% de les plantilles en les empreses energètiques

En resum, el sector de l'energia es troba en un punt d'inflexió marcat per la transició a l’economia verda i l'adopció de noves tecnologies, requerint una adaptació i innovació constants. La col·laboració entre Administració Pública, empreses energètiques i consumidors és essencial; i el paper d’organitzacions com les associacions empresarials, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, centres de recerca (CIEMAT, IREC...) és cabdal per afavorir aquesta col·laboració. I també és imprescindible un marc regulador clar i estable, suportat per processos burocràtics eficients i una forta seguretat jurídica, per atraure més inversió i accelerar la transició cap a un futur energètic més sostenible.

Més informació
Experts coincideixen que els inversors en renovables han de comptar amb regles del joc clares
Experts mundials d'Irena i Ey insten a accelerar el desenvolupament de les renovables
Catalunya només produeix un 15% de l'electricitat amb renovables
Avui et destaquem
El més llegit