• Economia
  • Les energies renovables van amb un "clar i injustificat retard"

Les energies renovables van amb un "clar i injustificat retard"

Enginyers Industrials de Catalunya recorda que s'han aprovat en primera instància un 56% i un 67% dels projectes eòlics i fotovoltaics

Els enginyers catalans denuncien un retard %22clar i injustificat%22 en el desplegament d'energies renovables | iStock
Els enginyers catalans denuncien un retard %22clar i injustificat%22 en el desplegament d'energies renovables | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
04 de Desembre de 2020

Hi ha "un clar i injustificat retard en el desenvolupament de les energies renovables a Catalunuya". Enginyers Industrials de Catalunya denuncien el ritme en què s'estan desplegant els projectes d'energia verda al territori. A través d'un document que han fet públic, critiquen les "dificultats administratives" que compliquen des de fa 15 anys el compliment dels compromisos adoptats en aquest àmbit.  

 

El text destaca la publicació d'un "ambiciós" decret llei amb mesures urgents per a la transició energètica, però assegura que el desplegament d'energies renovables a Catalunya no ha seguit el mateix ritme que a la resta de l'Estat espanyol, on s'ha accelerat el darrer any. "Cal un canvi de mentalitat i procediment del Govern si realment vol promoure la implantació de les energies renovables a Catalunya”. Tant l'associació com el col·legi d'enginyers creuen que "cal establir prioritats entre la implantació de la generació renovable i la coexistència amb les zones agrícoles i ramaderes” per arribar als 15.000 MW el 2030, com preveu el decret llei.

 

Consideren que la Generalitat manté un "discurs fàcil d'oposició a l'ocupació de camps de conreu", que "s'ha d'evitar per integrar l’energia fotovoltaica a l’autoconsum, a la neteja dels corredors forestals, a reforçar l’activitat econòmica del territori i, en resum, a identificar i promoure activament usos que, a més de la generació elèctrica neta, aportin valor afegit addicional”.

Els enginyers recorden que, en primera instància, s'han aprovat un 56% dels projectes eòlics i un 67% dels fotovoltaics, fet que suposa 26 de les 44 iniciatives presentades. Unes xifres que consideren massa baixes. "Dels parcs eòlics -amb una potència sol·licitada de més de 900 MW-, se n’han autoritzat 261 MW i d’instal·lacions fotovoltaiques se n’han autoritzat 45 MW, dels més de 100 MW sol·licitats", diu el document.