En el marc de la transformació feminista que s’està desplegant avui dia, encara persisteixen alguns estigmes relacionats amb les dones, especialment les que exerceixen la seva activitat en un entorn rural. Agropatriarcat i doble desigualtat són conceptes ben vius que acaben definint aquestes dones, que deformen la seva imatge i marquen les seves condicions agràries i vitals, derivant en una exclusió social. En aquest escenari, s’ha constituït el projecte ‘Lleida, terra de dones transformadores’. Fruit d’aquesta voluntat de liderar una transformació econòmica justa, que garanteixi la igualtat d’oportunitats d’homes i dones en el món rural, la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha impulsat aquesta iniciativa, que vol “visibilitzar i impulsar la transformació feminista a l’entorn rural”.
Per fer possible aquest reconeixement, la campanya ha dissenyat un cartell amb 12 cares per tal de visibilitzar aquestes dones: Remei Capitan, Marta Rallo, Lourdes Mora, Nadia Tolsà, Eva Bonet, Patricia McGuill, Sara Boldú, Sara Pons, Sara Jové, Sònia Morell i Gemma Llanes. El projecte de les dones transformadores, iniciat a les Terres de Lleida, vol estendre’s per tot Catalunya, esdevenint un moviment d’implicació i sororitat organitzada per tal d’identificar les necessitats i reptes de l’espai rural per garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament. El projecte encaixa en un territori com el de Lleida, on el 80% dels municipis tenen menys de 2.000 habitants i el 45%, menys de 500.
La iniciativa vol “visibilitzar i impulsar la transformació feminista a l’entorn rural”
Doble discriminació
La iniciativa, segons expliquen des de la Delegació del Govern a Lleida, “vol contribuir a promoure una agenda compartida de dones de l’àmbit rural que treballin amb el Govern per superar l’agropatriarcat, trencar amb la doble discriminació pel fet de ser dones de poble i rurals i visibilitzar-les més enllà del sector primari”. ‘Lleida, terra de dones transformadores’ pivota al voltant de la identitat d’aquestes dones que acaba imposant-se per una falta de coneixement de la realitat rural, però que no fan més que esbiaixar la imatge de les dones que viuen en aquest entorn. La paraula ‘transformadores’ es refereix justament al fet que les dones que s’han detectat al territori i a les que fa una crida el projecte, canvien i actualitzen la visió d’aquest món rural.
'Lleida, terra de dones transformadores’ pivota al voltant de la identitat d’aquestes dones que acaben imposant-se per una falta de coneixement de la realitat rural
Montse Bergés emmarca aquesta acció en l’Agenda Rural, un full de ruta per a la planificació de les polítiques d’equilibri, cohesió i impuls territorial, socioeconòmic i ambiental. Així, afegeix que ‘Lleida, terra de dones transformadores’ pretén donar visibilitat al paper transformador de les dones a l’entorn rural en cadascun dels eixos de l’agenda rural. “La visibilitat d’aquests 12 perfils vinculats a tots els eixos de l’Agenda Rural també contribueix a enfortir la consolidació de Lleida com a territori d’oportunitats i d’exemples positius en femení”, comenta Bergés. Aquestes 12 dones protagonistes s’identifiquen com el primer pas per identificar a altres en tot el territori i generar així un moviment que acosti al col·lectiu a una transformació feminista pel món rural i des del món rural.