
L'economia catalana presenta bones notícies en un món de turbulències geopolítiques i guerres aranzelàries. Les exportacions catalanes es van enfilar fins als 100.132,7 milions d'euros el 2024 i, per segon any consecutiu, les vendes de Catalunya a l'estranger van superar el llindar dels 100.000 milions i van marcar el segon màxim de la sèrie històrica. Els sectors "estrella" del moment? Els productes químics, els béns d'equip i els productes alimentaris. Ara bé, també hi ha diversos deures pendents a tenir en compte, ja que el dèficit comercial va ser notori perquè encara importem més que exportem. I ens deixem, com a contrapartida, més de 10.619,8 milions d'euros anuals.
Tot i això, en aquests moments les vendes de productes made in Catalonia a l'estranger lideren el conjunt de les exportacions d'arreu d'Espanya, amb un pes del 26%. En segona posició hi ha la Comunitat de Madrid, amb un 12,7% del total.
El sector químic es manté com el principal motor exportador (amb el 18,7% del total)
Si s'entra al detall, els productes químics (30.574,3 milions), els béns d’equip (15.250,2 milions) i els productes alimentaris (15.141,7 milions) van destacar per sobre la resta d'exportacions pel que fa a volum de negoci. Per demarcacions, cal ressaltar que Barcelona va ser l’única que va empitjorar els registres de l’any anterior (-2%), que va situar el valor de les exportacions en els 77.037,2 milions d’euros. Tarragona va vendre a l’exterior per valor d'11.555,2 milions (+5%), Girona per 8.338,7 milions (+2,6%) i Lleida 3.201,6 milions (+9,4%). Per tant, el sector químic es manté com el principal motor exportador (amb el 18,7% del total), seguit de l’automoció (14,4%) i l’alimentació i begudes (12,7%). Els productes farmacèutics ocupen la quarta posició (8,3%), seguits de la maquinària i equips (5,3%) i la metal·lúrgia i els productes metàl·lics amb un 5,3%. En grau més baix hi ha el tèxtil i la confecció (5,2%); els materials i equips elèctrics (4,2%) i, finalment, el cautxú i plàstics (2,8%) en novena posició.
Per la seva banda, les exportacions de productes d’alt nivell tecnològic representen més del 12% de les exportacions industrials. Unes vendes que el 2024 han caigut un 3,5%, fins als 11.789 milions d’euros, especialment a causa del descens en la demanda de productes farmacèutics, informàtics, electrònics i òptics.
Quins són els grans aliats?
Si s'analitza el 2024, els intercanvis van anar a parar sobretot a la Unió Europea (4.167,6 milions), amb França (1.127,8 milions) i Alemanya (654,4 milions) al capdavant. El valor de les vendes a Amèrica es va enfilar fins als 1.181,7 milions, liderat precisament pels Estats Units (387,1 milions). Cal ressaltar que en l’últim mes del 2024, les vendes al país nord-americà es van disparar un 48,2% respecte del mateix període del 2023. Actualment, els Estats Units es consoliden com el primer mercat fora d’Europa i el sisè soci comercial de la regió.
França, Alemanya, Itàlia i Portugal continuen sent els principals socis comercials de Catalunya
Tal com destaca l'Anàlisi de les exportacions catalanes 2024 d'Acció, si hi ha un grup d’empreses que tenen un paper destacat en l’evolució de les exportacions, són les empreses que exporten de forma regular. El 2024 van assolir un nou rècord i ja són 18.345 companyies que han exportat de forma consecutiva en els darrers quatre anys. En aquest sentit, Catalunya es manté al capdavant, concentrant el 33,7% del total d’empreses exportadores regulars d’Espanya.
El lideratge de Tarragona, entre l'èxit dels productes químics

El sector químic s’ha consolidat com el principal motor exportador de Catalunya i representa prop del 25% de les exportacions industrials del territori. Aquesta posició privilegiada es deu a una combinació de factors com la presència d’un clúster petroquímic de referència al sud d’Europa, ubicat al Camp de Tarragona, i una infraestructura logística que facilita la sortida de productes cap als mercats internacionals. A més, la diversificació dins del sector —que abasta des de la química bàsica fins a la farmacèutica i la química fina— i la forta aposta per la recerca i la innovació han permès a les empreses catalanes mantenir una alta competitivitat global.
Darrere d’aquest lideratge hi trobem grans multinacionals com BASF, Dow, Repsol Química o Covestro, que produeixen plàstics tècnics, resines, polímers, pintures o components per a la indústria de l’automoció i la construcció. També hi destaquen empreses catalanes com Grifols, especialitzada en medicaments derivats del plasma; Esteve, en principis actius per a tractaments farmacològics; o Ercros, en clor, sosa càustica i compostos per a cosmètica i detergents. Aquest ecosistema industrial integrat i altament especialitzat ha aconseguit situar Catalunya com un hub estratègic del sector químic al sud d’Europa, amb exportacions dirigides majoritàriament a la Unió Europea però amb creixent presència a mercats d’Àsia i Amèrica Llatina.