• Economia
  • Cañete: "Les vacunes no han de tenir banderes"

Cañete: "Les vacunes no han de tenir banderes"

El president de Pimec avisa: "Les pimes i els autònoms estan a la meitat de l'oceà ofegant-se"

El president de Pimec, Antoni Cañete | Àngel Bravo
El president de Pimec, Antoni Cañete | Àngel Bravo
Barcelona
17 d'Abril de 2021
Act. 29 d'Abril de 2021

"Una cosa és la morositat i l'altra la morrositat". Antoni Cañete ha dedicat -i dedica- la seva vida als autònoms i pimes i a la lluita contra la morositat. Ara és el president de Pimec des de fa prop de dos mesos, càrrec que compagina amb la presidència de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), i treballa sota el lema Activisme Empresarial i l'objectiu de "posar les pimes al pont de comandament". En aquests 50 dies al capdavant de la patronal, no ha parat ni un moment. És conscient que salut i economia han d'anar de la mà i que, precisament per això, s'ha de deixar de banda la política i les seves banderes: tant per aconseguir que la major part de la població estigui vacunada, com per salvar empreses, autònoms, treballadors i, en general, tota la societat.

Ja fa més d'un mes de les eleccions a Pimec​. Com valora aquests primers dies com a president?

Ha estat d'una intensitat important. Pimec és l'organització empresarial més gran que existeix a l'Estat espanyol, no només a Catalunya. Tenim més del doble del personal treballant que la CEOE i tres vegades més que Foment del Treball. I amb el creixement que ha tingut Pimec en els darrers anys, va haver-hi un plantejament de com ho havíem d'afrontar com a agent econòmic i social del país. 

Aquesta és una de les raons per les quals vostè serà el primer president de la patronal a cobrar un sou?

Al juliol de l'any passat vam prendre la decisió de poder tenir un model de governança que pogués permetre tenir una presència diària, continua i constant. Amb aquest canvi de model, jo ho he arrossegat a totes les accions organitzatives que estic portant a terme. He dividit l'estructura del personal intern amb la secretaria general, però també amb una direcció general executiva i també he posat un gabinet que no existia, tot per estructurar aquests canvis d'una forma interna. I, externament, he fet una estructura d'un comitè executiu permanent.

A banda d'això, des que va sortir elegit, l'activitat ha estat intensa.

Ha estat d'una activitat important. Vam començar amb l'acte Ja n'hi ha prou, centrem-nos amb la recuperació, que és un crit que nosaltres ja veníem fent anteriorment amb el 'Rescat pimes, rescat autònoms'. La situació és molt greu en els sectors que han estat afectats. Les bales no et maten, però la velocitat que agafa sí.

"La situació és molt greu en els sectors que han estat afectats. Les bales no et maten, però la velocitat que agafa sí"

Què vol dir?

La primera onada d'aquesta crisi no va ser demolidora perquè es van prendre mesures correctes com els ICO i els ERTO. El gran problema ha estat en el moment en què s'ha allargat i portem més d'un any, els tancaments totals o parcials i que la demanda ha canviat. Això està provocant situacions molt més dures de les que encara som capaços de veure i explicar. La situació en determinats sectors de la nostra economia és de dimensions preocupants.

Com es gestiona salut i economia?

El bé més important és la salut, però el següent tenir riquesa per poder pagar polítiques socials i sanitàries. Si ens cau el teixit econòmic i productiu, ens quedarem sense llocs de treball que haurem de subsidiar i no podrem tenir riquesa. Per tant, demanem que se centrin en la part dels pressupostos i sobretot en els Next Generation EU.

Cañete

Cañete fa balanç de les seves primeres setmanes com a president de Pimec | Àngel Bravo

I política i salut?

Nosaltres vam ser els que vam posar damunt la taula que en un tema tan important no podia haver problemes geopolítics dient que com que aquesta vacuna no és europea, no la podem utilitzar. I vam dir que la forma de salvar vides i poder tornar a la normalitat era la vacuna. Aquí vam donar un cop damunt la taula i va ser quan vam dir que no s'està fent bé el tema de les vacunes, que creiem que no han de tenir banderes i que s'han de basar en si funcionen o no i, si funcionen, utilitzem-les totes. Això ha tingut el seu recorregut perquè s'ha generat un debat bastant important en què ningú dubta que Europa no està actuant correctament amb el tema de la vacunació.

Mentrestant, moltes empreses estan abaixant la persiana...

És l'altre gran debat en què hem entrat perquè la petita i mitjana empresa està en una situació crítica. Les pimes i els autònoms estan a la meitat de l'oceà ofegant-se. Aquesta situació fa que et treguin del teu vaixell i t'intentis salvar d'alguna manera. Ens diuen que aguantem enmig de l'oceà perquè vindrà un vaixell molt gran amb camarots de luxe, que podrem dormir, tindrem menjar i, fins i tot, hi haurà discoteca. La resposta que donem des dels autònoms i les pimes és que quan vinguin, si triga tant ja no cal que vingui perquè ens haurem ofegat. Que enviïn una Zodiac, que no té tot això però almenys ens salva la vida. 

"La resposta que donem des dels autònoms i les pimes és que quan vinguin les ajudes necessàries, si triguen tant, ja no cal que vinguin perquè ens haurem ofegat"

Porta tota una vida dedicada a la lluita contra la morositat. Hi ha llum al final del túnel?

Vam preguntar al Banc Central Europeu per què només es finançava les grans empreses i no les petites i Lagarde ens va dir per carta que finançaven les grans que estaven cotitzades perquè tenien un efecte multiplicador de cara a la part comercial de les pimes i, en aquest cas, del finançament que puguin tenir les pimes. Hi ha una llei europea que diu que han de pagar a 60 dies i una llei espanyola que diu el mateix i que pagar per sobre està fora de la llei i veus a la CNMV que estan cobrant a 64 dies i pagant a 193 dies de mitjana. I aquesta no és la sorpresa perquè cobren pràcticament en llei i paguen a tres vegades més. Això és difícil d'explicar quan s'estan finançant amb recursos europeus. Han pujat de mitjana en liquiditat el 15%. Una cosa és la morositat i una altra la morrositat. Hi ha 80.000 milions d'euros de factures pendents de pagament per sobre dels 60 dies. 

Quina és la solució mentre no s'aprova al Congrés el règim sancionador?

Nosaltres hem fet una proposta que és que aquestes empreses compleixin la llei. Com el tema del règim sancionador portem molts anys i van fent ampliacions del període d'esmenes a la llei que està en el Congrés, vam proposar que aquell que vulgui fons europeus, que estigui al dia de pagament del que marca la llei.

VEPimec 002

Cañete porta anys lluitant contra la morositat | Àngel Bravo

Activisme empresarial. Com el defineix?

Vol dir reclamar a totes les empreses que no es deixin que els facin la política, sinó que tu has de passar a ocupar l'espai en l'àmbit econòmic i empresarial i, per tant, a participar. I la segona part que deia en el meu eslògan és posar les pimes en el pont de comandament perquè si en el lloc on es prenen les decisions no hi ets, passa el que ha passat.

Pimes i autònoms ja venien amb aquest problema d'abans de la crisi...

Quan es van fer les ajudes dels 600 milions a Catalunya, es va determinar que 100 milions es donarien a treballadors per complementar l'ERTO, 200 milions per a les empreses, però han de complir que han de mantenir 11 mesos les plantilles. Si tu a una empresa li dónes una ajuda però obligatòriament has d'aguantar 11 mesos la teva estructura en un moment en què no tens demanda o tenen tancada l'activitat, les empreses diuen: 'Si em dónes un caramel amb verí, no el vull". I es van donar 300 milions als autònoms.

"Les pimes no volen un caramel enverinat d'ajudes que t'obliguen a aguantar 11 mesos la teva estructura"

I què ha passat?

En l'àmbit dels treballadors, no hi ha hagut peticions pel que s'havia proposat. Hem de fer que la gent tingui una canya per pescar cada dia. En els autònoms es van haver de fer ampliacions dues vegades i la darrera de 94 milions perquè en les condicions mínimes de situacions crítiques dels autònoms hi havia més autònoms amb problemes que recursos es posaven. L'any passat 94.000 autònoms de Catalunya van ingressar per sota de 5.000 euros. Com vols que puguin viure? Si acomiades a un autònom, ningú li paga indemnització, moltes vegades no té atur...

Les prioritats en les ajudes haurien de ser unes altres?

Es diu que no volem deixar ningú enrere, però s'ha de tenir molt clares les prioritats en què hem de treballar. Si tanquem empreses, tanquem a qui paga els impostos i tanquem gent que va al carrer, que s'ha d'indemnitzar. Els recursos que tinguem, no els posem ni en el treballador ni en l'empresari, això va de mantenir l'activitat i que puguem tenir les canyes de pescar.

VEPimec 010

El president de Pimec reclama ajudes més potents per a les empreses | Àngel Bravo

Política i institucions. Què s'ha de fer per no caure a la trampa?

Aquí hi ha una qüestió que hauríem de poder analitzar que és què ha passat en el procés electoral de Pimec. No per dir una mentida un milió de vegades acabes convertint-la en realitat. A mi no em dol que algú tingui propostes diferents, jo sóc de ment oberta i que hi hagi socis que portin una altra candidatura amb altres propostes és perfecte. El problema és que en el moment en què es convoquen eleccions, l'altra candidatura no era de socis, sinó que hi ha un moviment de la societat i, en aquest cas, polític com ho era l'ANC, que va posar a disposició el finançament i tota una estructura. El concepte és utiltizar Pimec com a una eina amb un objectiu diferent del que té la patronal.

Activisme Empresarial i Eines Pimec eren candidatures molt diferents.

Si vols instrumentalitzar una institució amb una finalitat diferent del seu objectiu social, l'estàs pervertint i fent un mal favor a la funció que té la institució i un mal favor indirectament al país perquè som un agent social i econòmic. Això és d'alguna forma denunciable perquè hem de donar un missatge als empresaris. La nostra candidatura era plural, no s'hi estava pel que es pensava, sinó pel que s'era i de qualsevol ideologia. Es va fer una candidatura sectorial, plural, territorial, integradora... Una candidatura que intenta tenir totes les sensibilitats. Tenim el 40% de les dones i una part que fan les associacions.

"Si tanquem empreses, tanquem a qui paga els impostos i tanquem gent que va al carrer i que s'ha d'indemnitzar"

La candidatura de Pere Barrios volia acabar amb Foment del Treball.

Europa té una patronal de grans empreses i una de petites i mitjanes. Quan jo parlo de posar les pimes al pont de comandament, a Catalunya tota aquesta feina que hem fet aquests anys ha fet que tinguem homologat el mapa empresarial al mapa europeu perquè té una patronal que representa els interessos de les grans empreses que és Foment i una que representa les pimes.

A més, ja fa dos anys que es va assolir la paritat empresarial entre Pimec i Foment.

Hem aconseguit després de 12 anys i vuit processos judicials tenir una paritat. Parlar que hi hagi una única patronal és anar a qüestions no democràtiques que és tenir un sindicat vertical, que és una de les qüestions que denuncio de l'àmbit estatal: a Espanya no hi ha una organització que representi de debò la petita i mitjana empresa, és una anomalia. A escala estatal hi ha la CEOE que té una marca que es diu Cepyme.

VEPimec 008

Cañete demana "pensar en petit per fer nous gran" | Àngel Bravo

Quin és el missatge que hauria de calar a l'Estat?

Pensar primer en petit per poder fer nous grans. En aquest país, legislem exactament igual per a tothom. Hem de fer que tothom compleixi la normativa perquè el petit pugui ser mitjà i el mitjà gran.

Un missatge per a pimes i autònoms?

Estem esperançats amb què si sabem fer bé les coses ens trobarem un món diferent que abans de la covid. Aquest món farà canviar moltes coses i generarà moltes oportunitats. S'han produït una sèrie de canvis que hem d'aprofitar. La transformació digital és una oportunitat per als petits perquè hi ha coses a les quals abans no podia accedir. Mirem aquesta nova realitat com a una oportunitat i intentem que aquests recursos que es puguin posar vagin en la direcció adequada per utilitzar-los com a palanca. Si aconseguim veure el futur, utilitzar el que tenim i que es prenguin decisions que interessin a milions, que es legisli pensant en petit, podem sortir reforçats.