• Economia
  • Esther Izquierdo: "Amb la covid-19, hem d’equilibrar salut i consum energètic"

Esther Izquierdo: "Amb la covid-19, hem d’equilibrar salut i consum energètic"

La presidenta del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya i el gerent de l’entitat analitzen com el confinament ha conscienciat els ciutadans en la necessitat d’estalviar energia

Esther Izquierdo, presidenta del Clúster d'Energia Eficient de Catalunya, en una imatge d'arxiu | Cedida
Esther Izquierdo, presidenta del Clúster d'Energia Eficient de Catalunya, en una imatge d'arxiu | Cedida
Barcelona
05 de Setembre de 2020

De passar bona part del dia fora de casa a passar les 24 hores entre les parets del nostre habitatge. El confinament ens ha fet canviar molts hàbits en tots els camps de la vida, però un dels més rellevants ha estat la presa de consciència d’on vivim. Segons Esther Izquierdo, presidenta del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), l’augment de les factures dels subministraments durant els mesos d’estat d’alarma ha fet que molts ciutadans es plantegin com poden millorar-ne l’eficiència energètica. El gerent de l’entitat, Francesc Ribera, afegeix que això, sumat a les regulacions que afavoreixen aquesta activitat i la consciència creixent sobre la necessitat d’aturar el canvi climàtic, fa que el sector estigui passant per un bon moment i que la crisi derivada del coronavirus no l’hagi afectat especialment.  

És el sector energètic un dels pocs privilegiats que ha sobreviscut en bones condicions els efectes de la covid-19?

Esther Izquierdo: Cada empresa ha patit de forma particular la seva situació segons el tipus de negoci que té. En el nostre clúster, que som més de 160 socis que cobreixen tota la cadena de valor, tenim empreses molt diferents. Crec que no depèn tant del sector ni del tipus d’activitat, sinó del tipus d’empresa: hi entren en joc la mida, si s’han pogut adaptar al teletreball...

Francesc Ribera: Jo diria que a nivell general, el context de sector ens ha afavorit i el canvi de regulació ens posa en un paradigma millor del que estàvem abans de la pandèmia. Però sí que hem percebut caigudes de vendes molt substancials en els fabricants, sobretot quan durant els primers mesos de confinament l’activitat estava parada en l’àmbit global. Alguna associació que forma part del clúster va arribar a parlar de caigudes de les vendes de més del 80%. Poc a poc s’han anat recuperant, però no serà un bon any per a ells.

A banda dels fabricants del sector, com s’han comportat la resta d’activitats davant la pandèmia?

FR: Altres tipologies d’empreses que formen part del clúster, com poden ser les enginyeries i consultories, ens han traslladat que els projectes que tenien els han permès seguir amb l’activitat. El dubte estava més en el que vindria després: quan finalitzin els projectes que ja estaven en marxa, com afectarà la situació de recessió a nivell global.

Francesc Ribera, gerent del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya | Cedida

Francesc Ribera, gerent del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya | Cedida

 

Què fa que el sector de l’energia eficient estigui en un moment tan dolç?

EI: Hi ha unes directives europees amb uns objectius marcats per reduir emissions i això s’ha de fer amb energies renovables i essent més eficients. També hem de tenir en compte que es va declarar l’emergència climàtica: abans potser era més difícil que la gent estigués sensibilitzada, però ara comencen a incloure dins del seu vocabulari normal aquestes paraules.

FR: Tenim una situació conjuntural com a sector molt favorable, i això ajuda: l’autoconsum està creixent de forma molt important i la mobilitat elèctrica, també. Aquestes són dues de les àrees estratègiques que tenim com a clúster i, per tant, és un bon any.

El confinament ha fet que molts ciutadans vegin la necessitat de tenir un bon aïllament o reduir la factura energètica amb l’autoconsum?

EI: Jo crec que farà que la gent comenci a valorar coses que fins ara no s’estaven valorant quan s’hagin de canviar d’habitatge. Tenim el certificat energètic, que ja fa temps que és obligatori. Però molta gent quan ha rebut les factures durant el confinament s’ha plantejat què pot fer a casa per disminuir el consum. Abans passàvem molt temps fora de casa i el confinament ha fet que ho fem al revés: que ens haguem de passar moltes hores a casa i comencem a valorar el que abans potser no vèiem.

"Molta gent quan ha rebut les factures durant el confinament s'ha plantejat què pot fer a casa per disminuir el consum", segons Esther Izquierdo

Què poden fer els ciutadans per disminuir el consum energètic del seu habitatge?

EI: El primer és mirar què tenen a casa: una caldera, un sistema de climatització, quines bombetes utilitza. És bàsic fer un manteniment, mirar si les finestres estan ben aïllades, posar un airejador a les aixetes... Això és el més bàsic i el que suposa menys inversió, però també hi ha altres coses.

Són similars les mesures que es poden prendre en un edifici d’oficines?

EI: És molt important el tema del control: saber què s’està consumint. Si hi ha un consum nocturn en una oficina, per exemple, és que hi ha algun error. A part de fer el mateix que faríem en un habitatge, els edificis d’oficines poden anar un pas més enllà i posar un sistema de gestió i control de consums. És veritat que amb la covid-19, ha passat a ser molt important el tema de ventilació i tractament de l’aire. Evidentment, s’ha de primar el benestar i la salut enfront l’estalvi i l’eficiència, però existeixen al mercat tot un seguit de sistemes de control que permeten equilibrar benestar i consum.

I una indústria?

EI: En aquests casos, es poden fer dues coses. Mirar el propi procés productiu: cada indústria en té un d’específic i s’hauria de mirar, per exemple, si hi ha algun residu que es pugui reaprofitar. I d’altra banda, com es genera l’energia: posar plaques fotovoltaiques per produir electricitat, per exemple, ja sigui com a autoconsum o compartint amb altres indústries.

Precisament les instal·lacions d’autoconsum han augmentat a Catalunya tot i la covid-19: entre abril i juny, se n’han fet 1.457 de noves, segons dades de la Generalitat.   

EI: Sí, l’autoconsum en habitatges sembla que ha augmentat una mica a causa dels canvis normatius i que la gent en estar a casa s’ho ha pogut estudiar una mica més. El que ens queda pendent és intentar moure la resta d’autoconsum: en equipaments, l’autoconsum compartit per a empreses... Si fins ara des de l’ICAEN [Institut Català d'Energia] s’havia de conscienciar en aquest tema, potser ara serà un procés més natural.

"Catalunya està ben posicionada en l'eficiència energètica en la indústria, perquè tenim un teixit industrial més punter, tot i que cada vegada ho podem dir amb la boca més petita", segons Francesc Ribera 

Són moltes les veus que reclamen no tornar a la vella normalitat. Creieu que és un bon moment per impulsar la sostenibilitat?

EI: És una oportunitat per entendre que ens hem de reinventar, que hem de tenir en compte la innovació -que sempre està en boca de tots-, i que ens hem d’acostumar a viure en la incertesa. Tot això vol dir que hem de pensar diferent: nous models de negoci, nous models de comunicació... Alguns processos que teníem molt estandarditzats es poden fer de manera diferent.

Quines són les àrees estratègiques del sector?

FR: Les que emanen d’Europa, les tres D: digitalització, descentralització i descarbonització. Estem en un canvi de model energètic que va des de la generació pròpiament fins a la incorporació de les energies renovables.

En quin punt de digitalització es troben les empreses energètiques?

EI: En el sector energètic, els sistemes de control i gestió són una part de digitalització que ja teníem. Pensem que s’hi ha de continuar treballant i que hi ha recorregut per fer.

Com es posiciona Catalunya en eficiència energètica respecte a la resta de l’Estat espanyol?

FR: L’eficiència energètica neix de mesurar quins són els consums i no tenim dades d’això. Des de la UE es va plantejar fer auditories energètiques per fer-ho i des d’Espanya la transposició es va fer mitjançant un decret bastant polèmic en el seu moment per la seva manca d’ambició. En unes jornades vam percebre que no hi havia hagut un esforç massa gran per part de les administracions i que Catalunya no estava especialment millor. Sí que és veritat que estem ben posicionats en l’eficiència energètica en la indústria, perquè tenim un teixit industrial més punter, tot i que cada vegada ho podem dir amb la boca més petita.