No tot allò que ha deixat la crisi provocada per la covid-19 és negatiu. Com en tots els moments de canvis, apareixen oportunitats. Per a Barcelona, el ventall de possibilitats que obre el coronavirus i la crisi econòmica que hi va associada abraça des de millorar la qualitat de l'ocupació fins a impulsar els sectors estratègics per a la capital catalana. Felix Ortega, director general de Barcelona Activa, considera que el sector digital i tecnològic sortirà reforçat d'aquesta situació, mentre que la crisi del turisme serà una oportunitat per reinventar-lo. És un bon moment per emprendre i digitalitzar-se; cada empresa i cada treballador ha de trobar la manera d'adaptar-se a la nova situació i extreure'n el major rendiment possible.
Quins són els sectors estratègics que ens faran sortir de la crisi provocada pel coronavirus?
Són sectors que ja teníem identificats i estan ben posicionats: el tecnològic i digital, el turístic -que ara serà dels més tocats, però estem en una fase de reinvenció-, el cultural i de la indústria creativa, la salut i bio -que està molt ben posicionat a Catalunya i a més ara adquireix un nou paper en aquesta situació postcovid-, i la indústria 4.0 -vinculada a la tecnologia, la innovació i la sostenibilitat, sobre la qual ja hi teníem el focus, però que hem d’accelerar per mirar que la nostra economia no es basi en un 90% en serveis-.
Així com el sector serveis és dels més afectats per la covid-19, n’hi ha algun que n’hagi sortit reforçat?
El sector digital i tecnològic sortirà reforçat. Tot i que hi ha empreses que poden estar afectades, en general, tant l’ocupació com el sector en sí mateix surten reforçats. També la salut i les cures han requerit contractació, sobretot en els primers mesos. Els processos de selecció més grans que hem fet des de Barcelona Activa han estat per cobrir demanda d’aquest sector. Aquests dos són molt clars, però també n’hi ha d’altres amb oportunitats: l’esportiu i l’economia de l’esport, l’economia sostenible... En definitiva, elements d’activitat que comporten canvis del model productiu.
Quins elements a favor té Barcelona com a gran ciutat en aquesta crisi?
Barcelona és una ciutat relativament petita, compacta i molt cohesionada, que ja havia treballat per tenir una ocupació de major qualitat, impulsar els sectors estratègics, millorar la qualitat de sectors com el turisme... Clarament estem ben posicionats. El nostre posicionament internacional com a ciutat emprenedora és molt important i la reputació no se n’ha ressentit especialment. És a dir, teníem bona base i la recuperació pot ser -no vull dir senzilla perquè serà difícil-, però relativament ràpida en comparació a altres ciutats amb menys elements de base. Però això no vol dir que ens hàgim d’adormir, sinó que hem de treballar de valent per reactivar tots els actius que ja teníem.
"El posicionament internacional de Barcelona com a ciutat emprenedora és molt important i la reputació no se n'ha ressentit"
Un element en contra és la concentració de gent, que pot desembocar en més rebrots de la pandèmia i obligar a confinaments localitzats.
Fer previsions sobre l’estat sanitari és complicat. Tothom intueix que d’aquí un any i escaig començarà a haver-hi vacuna i que d’aquí dos o tres anys la situació estarà totalment normalitzada. Mentrestant, fer previsions sobre què pot passar amb els rebrots és complicat. Però tothom coincideix en que és molt difícil tornar a tancar l’economia i que hem d’anar treballant amb mesures de forma holística però també molt sectorials i territorials en funció de les necessitats de l’emergència sanitària. Brots i rebrots n’hi haurà, així que ens hem d’acostumar a això.
És un bon moment per emprendre?
Sempre és un bon moment. Tothom diu que els canvis s’han de fer en moments de bonança, però de les necessitats sorgeixen oportunitats. Ara estem tots esperant a veure com es materialitzen els ajuts econòmics que hi haurà per a sectors que seran palanca econòmica: la sostenibilitat, la digitalització i una ocupació de major qualitat. Com a ciutat, estem molt ben posicionats i poden sorgir moltes oportunitats per crear nova empresa i ocupació i per reactivar i reinventar negocis.
Creu que les ajudes i altres mesures de reactivació econòmica que s’han impulsat des de les administracions a tots els nivells són suficients?
Suposo que si et poses en la pell de qualsevol que ho estigui patint mai no és del tot suficient. A més a més, qualsevol administració davant d’una pandèmia com aquesta sent la impotència de no poder arribar a tot ni complir amb les expectatives o necessitats que pot haver-hi en una ciutat, una regió o un país. És del tot impossible. Sí que diria que, pel feedback que hem tingut, les mesures que hem impulsat des de l’ajuntament d’acompanyament i complementàries a les mesures d’altres administracions, han servit i han estat eficients, han donat els resultats que havien de donar. És veritat que eren unes mesures molt pensades pels primers mesos de pandèmia i tancament, de xoc inicial.
"Tothom diu que els canvis s'han de fer en moments de bonança, però de les necessitats sorgeixen oportunitats"
Què ve a continuació?
Ara estem començant a impulsar el pla de xoc de l’ocupació 2020-2021 i el pla de millora i impuls a la nostra estratègia digital. És a dir, tot un seguit de coses que tenen més recorregut i que més enllà del pla de xoc inicial ens han de permetre recuperar l’activitat i reinventar-ne una part. És l’activitat sobre la qual ja teníem previst actuacions, però la covid-19 ens ha portat a accelerar-les.
La situació és nova tant per a les empreses com per als treballadors. Heu notat un augment de consultes sobre drets laborals?
Els punts de defensa dels drets laborals han tingut molta demanda: s’ha més que triplicat la que teníem abans. Hem incrementat els punts de defensa a nivell virtual per oferir atenció telemàtica a tota la ciutat. Tenim consultes de tot tipus, fins i tot de les mateixes empreses en relació a les situacions laborals que es poden crear.
Com s’han d’adaptar les empreses a la nova realitat?
L’altre dia llegia un article sobre els nous espais de treball que ara m’ha vingut al cap, perquè a la gent jove que té una mentalitat més digital -no sé si els millennials o ja la generació Z- els és molt més fàcil treballar en els nous processos en què totes les eines són digitals. Però és veritat que moltes empreses han estat fent els deures i el que hem de fer sobretot és impulsar processos de transferència de coneixement i tecnologia. Com a ciutat, tenim uns centres de recerca i universitats bons, al costat d’un ecosistema digital molt potent, però ens cal transferència en tots els àmbits perquè es pugui donar la transformació digital. Tothom intueix que és així i molts negocis miren com incorporar-ho, però evidentment no es tracta de tenir una pàgina web o un comerç electrònic; va molt més enllà.
"Moltes empreses han fet els deures en digitalització i el que hem de fer és impulsar processos de transferència de coneixement i tecnologia"
Això vol dir que és un bon moment per digitalitzar-se?
Sempre hem de distingir entre gran empresa -segurament més ben posicionada en aquest tema- i el petit empresari i els autònoms. Depèn de cada àmbit. En aquests moments, la digitalització s’accelerarà i això portarà a una transició cap a models de negoci diferents. És un bon moment i tothom ho veu. Des de l’Ajuntament hem d’acompanyar i impulsar més la digitalització.
I els treballadors, com s’han d’adaptar a la nova normalitat?
Aquí hi ha moltes teories. Tot l’element del teletreball és un, que no és gens fàcil. Altres tenen a veure amb la cultura organitzativa. Som un país que funcionem molt en paper i hem de digitalitzar molt més els processos de treball. Canviar cap a un model de transició digital comporta tot un procés d’aprenentatge que és fa més o menys ràpid, però requereix un canvi cultural. Aquesta cultura del bring your own device [porta el teu dispositiu] s’ha d’impulsar també, sempre amb els pros i contres que té.
Un dels contres del teletreball i d'aquesta crisi en general és que ha comportat certa precarització.
Encara no tenim suficients dades, però és evident que la situació en general ha portat a una major precarietat laboral. En primer lloc, els contractes temporals són els que es perdran. Tot fa pensar que empreses que puguin contractar i no tinguin una base d’activitat més sòlida o sostenible en el temps, també contractaran d’una manera parcial o temporal, per tant, de forma més precària. Nosaltres des de l’administració municipal hem de fomentar la contractació indefinida.