• Economia
  • Les entrevistes més llegides del 2020

Les entrevistes més llegides del 2020

El fundador d'Unió de Pagesos, l'impulsor de la vacuna catalana, Sánchez Llibre o Ferran Adrià són les converses que més han triomfat

VIA Empresa entrevista Ferran Adrià | Àngel Bravo
VIA Empresa entrevista Ferran Adrià | Àngel Bravo
Redacción VIA Empresa
Barcelona
25 de Desembre de 2020
Act. 03 de Desembre de 2021

Tanquem un 2020 molt diferent, un any en què moltes de les entrevistes que hem fet des de VIA Empresa han hagut de fer-se des de la distància i a través de videoconferències o trucades telefòniques i unes poques que hem tingut la sort de poder-les fer en format presencial. Un 2020 marcat per la covid-19, que ha estat el fil conductor de moltes de les nostres converses, que ens han donat l'oportunitat de conèixer persones que han impulsat diferents iniciatives marcades per la pandèmia, però també d'aconseguir parlar amb personatges amb qui mai abans ho havíem aconseguit. I, amb tot això, els nostres lectors han tornat a marcar un rànquing de les entrevistes més llegides d'aquest any tan estrany, però que, com fem sempre en aquest mitjà, també ens ha deixat lliçons per a l'optimisme. 

 

1. Andreu Peix, fundador d'Unió de Pagesos

En el top 1 de les converses preferides pels nostres seguidors ens topem amb una entrevista publicada en ple estiu, quan parlàvem de la nova normalitat i del post-confinament sense saber què vindria després. És l'entrevista al fundador d'Unió de Pagesos, Andreu Peix​, que titulàvem amb la cita "Catalunya és un problema per a Madrid" perquè, com assenyalava llavors Peix, "som més forts i més importants que abans" pel que fa a l'agricultura: "Som més persones, paguem més IVA i impostos i ha vingut indústria. A més, no som 7,5 milions perquè som el primer centre d'arribada de turistes d'Espanya. Per tant, hem d'alimentar 7,5 milions més entre 250.000 i 300.000 persones més", posava de relleu.

El fundador d'Unió de Pagesos, Andreu Peix | Cedida

El fundador d'Unió de Pagesos, Andreu Peix | Cedida

Però, Peix també anava més enllà i feia un repàs sobre l''agricultura, la campanya de recollida de la fruita o els rebrots del Segrià amb un suposat origen en els temporers, entre moltes altres coses. Unió de Pagesos fa més de 45 anys que existeix i ja fa dècades que és el sindicat majoritari dels pagesos i agricultors de Catalunya.

 

2. Salvador Borrós, director de l'IQS i impulsor d'una vacuna contra la covid-19

A la segona posició del rànquing hi escala l'entrevista realitzada fa tan sols un mes al nou director de l'IQS, doctor en enginyeria química i impulsor -juntament amb la doctora Cristina Fornaguera- del projecte CoviNanoVax, una vacuna per frenar la covid-19. Borrós feia poc temps que havia acceptat la responsabilitat de posar-se al capdavant de l'IQS i assegurava en una conversa telefònica amb VIA Empresa que "la nostra vacuna és més estable a altes temperatures" que la de Pfizer o Moderna.

El nou director de l'IQS, Salvador Borrós | Cedida

El nou director de l'IQS, Salvador Borrós | Cedida

A més, Borrós deixava clar que "la vacuna segur que farà que disminueixi el contagi i, per tant, l'impacte; i això millorarà la situació" i afegia que "els guanys de vacunar-te són molts més grans que els problemes que pot tenir fer-ho". Ara bé, el doctor avisa que "serà interessant veure com queda tot després de la covid" perquè considera que el dia després "haurem de veure com això ha afectat a altres programes i recerques".

3. Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball

Feia pràcticament dos anys que VIA Empresa perseguia Josep Sánchez Llibre, concretament des que el novembre del 2018 va agafar el relleu de Joaquim Gay de Montellà. Si bé és cert que admetia que "jo sóc poc d'entrevistes", també ho és que una vegada comença, la conversa s'allarga perquè els temes no s'acaben. Després de defensar que "Foment del Treball no és un partit polític", Llibre advertia que "el maltractament de l'Estat a Catalunya no és un càstig deliberat", al mateix temps que proposava als polítics "deixar les ideologies al marge i pensar en el bé comú".

VIA Empresa entrevista Josep Sánchez Llibre dos dies abans de l'acte 'Construint ponts amb les infraestructures' | Àngel Bravo

VIA Empresa entrevista Josep Sánchez Llibre dos dies abans de l'acte 'Construint ponts amb les infraestructures' | Àngel Bravo

Però més enllà de tot això, durant l'entrevista, sortia un dels temes estrelles de l'any: la batalla entre els agents socials i les cambres pel decret-llei que ha de regular el finançament de les cambres de comerç catalanes. En aquest sentit, Llibre insistia en la idea que "la Cambra no pot ser una patronal o un agent social. Això és una il·legalitat i és inconstitucional", sentenciava. I, com no podia ser d'altra manera, covid-19, ERTO i impostos tornaven a centrar una conversa que recordava que "l'Estat hauria de considerar que l'any 2020 està perdut i els ERTO haurien de ser indefinits".

4. Giorgos Kallis, economista ecològic

A la quarta posició, l'economista ecològic Giorgos Kallis escalava posicions després d'assegurar que "països amb menys recursos i riquesa han tingut zero morts". Aquesta també era una conversa publicada en ple estiu, que va triomfar entre els nostres lectors pel sentit de justícia ambiental, però també social de l'economista.

Giorgos Kallis és economista ecològic. | Cedida

Giorgos Kallis és economista ecològic | Cedida

De fet, Kallis recordava que "el creixement està danyant l'economia, protegir a les persones millora l'economia" i, en aquesta línia, afegia que "l'Estat s'ha allunyat del seu paper" perquè, posava damunt la taula, "si l'Estat hagués manejat bé la pandèmia, s'hagués generat confiança".

5. Ferran Adrià, xef i innovador

A la cinquena posició del rànquing, arriba una persona que no necessita carta de presentació. Es tracta del xef Ferran Adrià que, paradoxalment, rep VIA Empresa justament tres dies més tard que el Govern anunciés el segon tancament de bars i restaurants i ho fa a l'hora de dinar: a les 14 hores. Quan ens rep a El Bullilab sembla que va per feina, però pocs minuts després la conversa agafa un caire més interessant i de confiança i ens hi estem més d'una hora i mitja. Va apuntant coses en un paper perquè, confessa, "o m'aportes alguna cosa o per què faig entrevistes?". 

Ferran Adrià durant l'entrevista amb VIA Empresa. | Àngel Bravo

Ferran Adrià durant l'entrevista amb VIA Empresa | Àngel Bravo

Convençut que "el Bulli ara no existiria", Ferran Adrià confessa que treballa en una teoria de la innovació des del pensament sistèmic i holístic, al mateix temps que explica que "no s'ha de fer un restaurant per a què et diguin que bo que és el menjar, sinó per plantejar qüestions sobre la vida. Tothom diu "jo faria", nosaltres ho vam fer". Després d'admetre que "som uns agitadors que creem problemes i som incòmodes", el gran xef català també reconeix que "quan no hi siguem, me la repampinfla el que diguin de mi".

6. Maria Teixidor, expresidenta del Circuit de Barcelona-Catalunya

Aquesta va ser  una entrevista inèdita de VIA Empresa amb Maria Teixidor, qui va anunciar la seva dimissió com a presidenta del Circuit de Barcelona-Catalunya poques hores abans que publiquéssim l'entrevista. Només feia tres dies que l'havíem entrevistat i que assegurava que "el Circuit té la mala premsa d'una empresa pública deficitària, però és una lectura limitada". La versió oficial de la seva dimissió va ser que era "un tema personal i contractual", però altres fonts asseguraven a aquest mitjà que "Teixidor representava la professionalització de la gestió del Circuit i que desafortunadament es tracta d'una nova decisió política".

Maria Teixidor i Victor Costa

Maria Teixidor i Víctor Costa al BizBarcelona. | Cedida 

El dia de l'entrevista, qui també havia estat vicepresidenta del Barça i secretària de la junta directiva del club, assenyalava que "hem arribat a l'esgotament d'un sistema capitalista i estem obrint una nova pàgina de la història", al mateix temps que admetia que "la discriminació més llarga de la història de la humanitat és la de la dona... Hem crescut veient que l'esport era futbol i homes".

7. Guillem López Casasnovas, catedràtic d'Economia Pública a la UPF i exconseller del Banc d'Espanya

A la setena posició, hi destaca l'entrevista al catedràtic d'Economia Pública a la UPF, exconseller del Banc d'Espanya i col·legiat de mèrit del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC), Guillem López Casasnovas, qui avisava que el pla de xoc de Pedro Sánchez "és un problema de punteria: per matar el bitxo sense que matem l’economia". En aquest sentit, sustentava que "cal evitar que sigui un sistema d’ajut a la banca i a les empreses grans enlloc de les petites empreses".

Guillem López Casasnovas, catedràtic i exconseller del Banc d'Espanya.

Guillem López Casasnovas, catedràtic i exconseller del Banc d'Espanya. | Cedida

Casasnovas també lamentava durant aquesta conversa que "les retallades no són el problema del nostre sistema sanitari. Ho és l’infrafinançament...  La sanitat catalana, sempre amb l’aigua al coll" i assegurava que "la consolidació fiscal és conjunturalment necessària".

8. Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona

Tornàvem de l'estiu amb un panorama més optimista i sense saber tot allò que encara estava per venir i ho fèiem amb una entrevista al director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, que llavors ja alertava que "la meitat de bars i restaurants de Barcelona poden desaparèixer". En aquell moment, fa poc més de tres mesos, Pallarols lamentava que "jo diria que s'ha portat malament tothom; la cadena de solidaritat a la qual va instar el president Sánchez és obvi que no ha funcionat".

Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona | Cedida

Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona | Cedida

A més, exigia "reduccions fiscals, més ocupació de l'espai públic, abordar els lloguers i els ERTO de manera adequada, i frenar el ritme de desorientació que provoquen les restriccions sense base científica". Però de poc li van servir aquestes demandes...

9. Fernando Trías de Bes, economista, escriptor i guionista

Sota l'argument i la convicció que "m'indigna que es faci política amb la crisi més greu d'Espanya", l'economista, escriptor i guionista, Fernando Trias de Bes, carregava contra les mesures adoptades tant a Catalunya com a Espanya posant de manifest que "conceptualment estan bé, però l'aplicació pràctica ha sigut un desastre". Llavors era juny i avisava que hi havia treballadors que encara no havien cobrat del Sepe. Però és que, a mes de desembre, continuem igual.

Fernando Trías de Bes es economista y escritor. | Antonio Navarro

Fernando Trías de Bes és economista i escriptor | Antonio Navarro

Precisament per això, Trías de Bes considerava que "cal fer plans de tecnòcrates sense interessos polítics" i proposava "incentius perquè cooperem decidint allò que a cadascú li interessa", al mateix temps que avisava: "Si el virus dura molt pot crear un auge de populisme que derivi en revolució".

10. Pere Navarro, delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona

El delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, augurava a principis de novembre que "les fires tornaran si el bitxo ho permet", mentre que assegurava que "l'economia no s'aturarà i es pot garantir la salut". Navarro també parlava sobre Nissan i deia ben clar que "políticament, s'ha fet tot el que es podia", al mateix temps que explicava que "hi va haver una aproximació de Tesla per venir a Barcelona, però van decidir anar a Alemanya".

Pere Navarro Consorci de la Zona Franca

Pere Navarro, delegat del Consorci de la Zona Franca. | Cedida

Això sí, tenint coll avall que "vindrà una fàbrica de bateries a Catalunya", Navarro advertia que "no convé que sigui a la parcel·la de Nissan".

11. Constantí Serrallonga, director general de Fira de Barcelona

Feia temps que el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, no parlava públicament i ho va fer a mitjans de novembre i des de l'Hotel Catalonia Barcelona Plaza en exclusiva per VIA Empresa. Va ser una entrevista llarga, de dues parts i on es va parlar de la crisi econòmica i sanitària de la covid-19, de Fira com un reflex de l'economia real, de la vacuna i els tests ràpids i de plats estrella com el Mobile World Congress, Alimentaria o l'ISE. 

Víctor Costa Constantí Serrallonga

Constantí Serrallonga i Víctor Costa a l'Hotel Catalonia Barcelona Plaza. | Àngel Bravo 

L'optimisme firal era el gran titular: "A Fira de Barcelona ja veiem el final del túnel". La visió d'aquest 2021 era més que destacada: "Al maig està previst celebrar Alimentaria i durant el juny, l'ISE i el MWC que són estratègics." Esperem, de nou, la tornada de les grans fires a Barcelona amb l'entrada d'any nou! 

12. Joan Castells, president i conseller delegat de Fiatc 

I, per tancar el rànquing, l'entrevista estiuenca a Joan Castells, president i conseller delegat de Fiatc. Des del seu despatx de La Diagonal, vam parlar de la crisi sanitària i econòmica de la covid-19, els ERTOs, les cada cop més populars fusions i adquisicions, la inversió en hospitals i residències, la decisió de mantenir la seu social a Catalunya, la crisi de Nissan o la tecnologia de les assegurances. 

Joan Castells és el president de Fiatc. | Àngel Bravo

Joan Castells és el president de Fiatc. | Àngel Bravo

Castells va assegurar que "per salvar el món, s'ha de trencar l'ortodòxia" i així ho va fer amb un titular que no va deixar indiferent a ningú: "Catalunya no té relacions correctes amb les principals empreses".

Més de 50 entrevistes per a tots els gustos que ens han ajudat a aclarir els problemes que ens ocupen el dia a dia, també en temps de pandèmia. Gràcies per seguir-nos llegint!