Arribem al tercer i últim recull dels entrevistats i entrevistades més rellevants que han passat per les pàgines digitals de VIA Empresa. No hem pogut incloure totes les entrevistes que ens hauria agradat destacar, així que aquesta primera sèrie de tres vídeos només és un petit tast de les converses que s'han publicat des de fa vuit anys, quan va néixer VIA Empresa.
Irene Sabaté, portaveu del Sindicat de Llogateres, reivindicava fa tres anys una llei que fa pocs mesos va aprovar la Generalitat: la regulació dels preus del lloguer en zones tensionades. Recuperem les seves paraules i les contraposem a l'opinió d'Imma Amat, presidenta d'Amat Immobiliaris. Des del punt de vista del negoci: "Si tinguéssim oferta, el mercat es regula sol". Intentem donar veus contraposades perquè sigui el lector qui tregui les seves pròpies conclusions.
Els directius d'empreses rellevants han servit de baròmetre sobre els diferents sectors, però també per fer un esbós de les relacions entre sector públic i privat. En aquest sentit, el president de Fiatc, Joan Castells, es queixava que "Catalunya no té relacions correctes amb les principals empreses"; mentre que el president del RACC, Josep Mateu, assegurava que per la c de Catalunya (de RACC) l'empresa mai no ha tingut cap problema. De les assegurances als llibres i el menjar.
La consellera delegada de Penguin Random House a l'Estat espanyol, Núria Cabutí, donava el secret de la continuïtat del negoci editorial: trobar bons autors. Alhora, Enrique Tomás, fundador i propietari de la cadena de botigues de pernil amb el seu mateix nom, s'aventurava a compartir el seu secret de l'èxit: "Gasta tota l'energia! L'èxit és gaudir del camí". I encara dos directius més en aquest recull.
L'emprenedor Dídac Lee, cofundador i soci director de Galdana Ventures, considera que "escoltar molts consells és perillós". Per la seva banda, Elena Massot, presidenta de FemCAT i CEO de Vertix, reivindica el paper de les dones: "La situació de la dona a l'empresa és clarament minoritària i hi ha barreres per accedir a càrrecs de responsabilitat i direcció".
Dos catedràtics -un d'Economia i l'altre de Filosofia-, que a més han ocupat càrrecs públics rellevants, també han estat entrevistats per VIA Empresa. Andreu Mas-Colell, exconseller d'Economia i Coneixement i d'Universitats, Recerca i Societat, lamentava que "en política no pots fer tot allò que vols". Tres anys després, el fins ara rector de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Casals, renegava dels polítics: "És una època de filosofia, llàstima dels polítics".
Els dos apunts internacionals d'aquest darrer vídeo els posen una professora i una inversora, dos perfils molt diferents que tenen visions no tan allunyades de l'educació: creuen que s'han d'introduir canvis al sistema. Barbara Oakley, doctora i professora d'Enginyeria, es queixa que "no ensenyem els alumnes a aprendre", mentre que l'exassessora de Barack Obama Natalia Olson-Urtecho defensa que "les universitats han de ser una mica més innovadores i menys teòriques".