• Economia
  • L’equilibri de Barcelona com a ciutat per viure, treballar i visitar

L’equilibri de Barcelona com a ciutat per viure, treballar i visitar

La ciutat comtal lidera la recuperació econòmica i social de l’Estat i el Barcelona React 2022 actua com a punt de diàleg i reflexió

El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de Barcelona, Jaume Collboni, a les jornades REACT | ACN
El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de Barcelona, Jaume Collboni, a les jornades REACT | ACN
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
30 de Març de 2022

"Hem de mirar el futur amb optimisme malgrat les circumstàncies adverses. No ens hem aturat en cap moment els últims anys i estem fent els deures. A Barcelona estem ben posicionats per liderar la recuperació econòmica i social i les dades ho avalen", apunta Ada Colau, alcaldessa de Barcelona al Disseny Hub Barcelona que ha inaugurat avui i fins a l'1 d'abril la segona edició de Barcelona React.

 

A les jornades, per fi presencials, s'aprofundeix en la reflexió engegada l'any passat sobre el model econòmic de la ciutat, pensant en l'horitzó 2030. Hi participen més de 60 ponents, locals, nacionals i internacionals i també compta amb la presència de centenars d'experts en matèries vinculades a l'economia verda, el món digital o la nova realitat urbana.

Aquesta nova edició de React no podia arribar en "millor moment". Segons detalla l'alcaldessa, “Barcelona lidera per davant de Madrid la creació de nous llocs de treball, recupera el Producte Interior Brut (PIB) i la ciutat comtal lidera el mercat d'oficines que s'ha incrementat en un 120% darrerament. A part de concentrar el 40% de les empreses tecnològiques de tot l'Estat, així com el lideratge d'habitatge públic del país. A més, avui han anunciat que l'Ajuntament de Barcelona invertirà més de 150 milions d'euros els propers anys per "re-economitzar" el centre de la ciutat. 

 

L’objectiu de les jornades React és fer de Barcelona la millor ciutat per viure i treballar

L’objectiu de la jornada és com ser la millor ciutat per viure i treballar, tal com ha plasmat en la ponència ‘Barcelona, camí al 2030’, impartida per Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona.

El tinent d’alcaldia afegeix que “feia un any i mig de pandèmia que estàvem sota un cel gris i pessimista sobre les possibilitats i impacte que tindria la pandèmia sobre l’economia local. Vam decidir que era molt important canviar l’estat d’ànim de la ciutat”. I sobretot “recuperar l’autoconfiança de la localitat”, continua. "Tenim una visió, determinació, projecte i projectes. Aquest pla és el Barcelona Green Deal 2030, presentat dos mesos abans de la pandèmia i en el que ens basàvem en la transformació ecològica i digital, sobretot”.

El lema d’avui és persona, planeta i progrés

“Pensar en gran i tenir grans objectius col·lectius com a ciutat o amb grans inversions no és incompatible amb una capital que posa les persones en el centre de les seves prioritats”, apunta Collboni. “Barcelona ha d’obrir el ventall de possibilitats per tal que els autòctons no hagin d’emigrar econòmicament per necessitat, que puguin trobar oportunitats aquí”.

Per altra banda, l’Ajuntament ha impulsat projectes tractors i grans esdeveniments que tenen un missatge, com ara la Copa Amèrica 2024 o l’ISE, de gran esforç en innovació i sostenibilitat. I sobretot, buscar aliats.

Equilibri per viure, treballar i visitar

Si imaginem Barcelona com una persona la definiríem com “una orquestra que té tots els instruments i cal que tots toquin harmònicament”, detalla Pere Navarro, delegat especial de l’Estat del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, a la taula rodona celebrada avui sobre 'La reeconomització dels centres de les ciutats'. I, s’espera que el 2023, el nou edifici de Correus revolucioni la ciutat amb una aposta arriscada: 50 milions d’euros d’inversió.

Navarro: “Barcelona és una orquestra que té tots els instruments, però cal que tots toquin harmònicament”

Anna Gener, CEO de Savills Barcelona, destaca la capacitat i vocació de lideratge de la ciutat comtal. “Barcelona vol captar sentiments i corrents, per posar-se al capdavant”, continua Gener. L’empresària precisa que la ciutat comtal és “bella i vella”. No obstant com aspecte negatiu remarca la lenta burocràcia i fiscalitat elevada. Javier Faus, president del Cercle d’Economia, s’apunta a destacar l’orgull que té la ciutat, però es queixa que hi ha molts àmbits a millorar. “Ens hem d’atrevir amb les transformacions i governar per a tothom i el futur. I pensar sobretot en els joves”, remarca Faus.

Segons Navarro “Barcelona és una ciutat on tothom es vol emmirallar”. La ciutat ha sigut, és i serà el que vulguin els seus ciutadans. Només fa falta que ens ho creguem de debò. I el React Barcelona 2022 és una bona ocasió.