ERO, la història interminable

El nombre d'Expedients de Regulació d'Ocupació s'incrementa com una gota xinesa i afecta de manera preocupant el sector industrial

La manifestació dels treballadors de Prysmian a Manlleu
La manifestació dels treballadors de Prysmian a Manlleu
Barcelona
07 d'Octubre de 2019
Act. 07 d'Octubre de 2019

Un miler de persones s'ha manifestat aquest dissabte a Manlleu en contra del tancament de les plantes que la multinacional Prysmian Group, l'antiga General Cable, té a Manlleu i a Montcada i Reixac. Des dels sindicats es denuncia que l'empresa tanca les fàbriques per "eliminar la competència" i ha subratllat que la multinacional no té pèrdues. "No hi ha raons econòmiques, senzillament volen eliminar el mercat". El tancament de les plantes afecta Manlleu, on treballen 334 treballadors, i Montcada i Reixac, on n'hi ha 153. Però no és l'única que darrerament anuncia retallades en la plantilla. Nissan, General Cable, CaixaBank, Solvia, Santander, ServiAide, Mon Pa, Ryanair, Venca, Amplifon, Gallina Blanca... El nombre d'Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) s'incrementa com una gota xinesa. El nombre d'acomiadaments per aquesta via ha crescut un 76,8% i ja ascendeix a 3.418. I el sector que més està patint és la indústria. L'augment de processos d'acomiadament massiu en el sector industrial durant aquest 2019, especialment a l'automobilístic i el químic, comença a ser alarmant, segons la UGT. Des de principi d'any, i segons les dades del sindicat, els ERO afecten més de 5.000 treballadors.

Nissan planteja enviar al carrer un total de 600 persones; Prysmian Group vol tancar General Cable i acomiadar 121 treballadors; CaixaBank es troba en ple procés de retallada de plantilla i vol passar de 37.000 a 35.000; Solvia va anunciar un ERO tres mesos després de l'entrada d'Intrum, l'empresa encara no ha dit quants dels 740 treballadors afectarà; Les fleques Mon-Pa tanquen i acomiaden 96 treballadors; Venca presenta un ERO per acomiadar 68 treballadors; l'asseguradora Zurich vol acomiadar el 80% de la seva filial ServiAide, un total de 224 persones; Amplifon també anuncia una retallada en l'organització, que compta amb 2.000 treballadors a l'Estat espanyol.

Aquests són només alguns dels exemples d'empreses que han anunciat reestructuracions. Si en la darrera onada de retallades van ser les grans empreses, ara les més afectades són al sector manufacturer. Al conjunt d'Espanya, la xifra de treballadors industrials que han perdut la feina durant el primer semestre de l'any ha estat un 82% més elevada que el 2018, amb Catalunya com a comunitat més afectada.

Segons la UGT, l'augment dels ERO "demostra que hi ha una desacceleració econòmica" i referma el seu compromís amb l'exigència de derogació de la reforma laboral. Pel sindicat, la reforma "fa molt més fàcil acomiadar treballadors que utilitzar la via de la flexibilitat interna".

La vinguda d'una desacceleració econòmica, la frenada del comerç internacional per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, el Brexit, el bloqueig polític a Madrid i la falta de pressupostos generals i a Catalunya completen un còctel que les empreses no toleren. I encara més, l'actual procés de digitalització i robotització i la possibilitat d'una contrareforma laboral que encareixi els acomiadaments aviven les reestructuracions de personal.

Un terç dels concursos

El nombre de concursos empresarials a l'Estat espanyol durant els cinc primers mesos de l'any ha estat de 1.826 processos i, d'aquest total, 504 són a Catalunya, la qual cosa representa el 27,6% del total, segons l'Estudi sobre Concursos i Dissolucions realitzat per Informa D&B.

Catalunya és la comunitat que més ERO concentra en els primers mesos de l'any amb un total de 504

En el que va d'exercici, els concursos d'empreses registrats a Espanya han experimentat una disminució del 12,51% en comparació amb els 2.087 que van tenir lloc entre gener i maig de 2018. Catalunya ha estat la comunitat autònoma que ha concentrat un major nombre d'aquests processos, amb un total de 504, un 4,91% menys (530 fins a maig de 2018).

La segona comunitat amb major volum de concursos en el que va d'exercici ha estat Madrid, amb 296, la qual cosa suposa una baixada del 20,22%, mentre que la tercera posició ha estat per al País Valencià, amb 286, un 3,38% menys.

La directora d'Estudis d'Informa D&B, Nathalie Gianese, va afirmar que, durant els cinc primers mesos de l'exercici actual, el nombre de concursos evoluciona favorablement, retallant un 13%, encara que les dissolucions van pujar un 3%.

En el cinquè mes de l'any actual, el nombre de concursos als quals es van acollir les empreses instal·lades a Espanya es va situar en 368, la qual cosa representa una disminució del 16,1% respecte als 439 comptabilitzats en aquest mes de 2018.

Crisi? No és "oportú"

En aquest context, la Cambra de Comerç de Barcelona no veu "oportú" afirmar que s'està entrant en una "etapa de crisi" econòmica. Així ho ha indicat el seu president, Joan Canadell, després de ser preguntat sobre l'onada d'EROs que s'ha viscut últimament a Catalunya. Tot i mostrar-se "inquiet" pels processos d'acomiadament anunciats com el de General Cable, ha defensat que "no hi ha indicadors" que determinin que l'economia catalana pugui entrar en un període de recessió. Segons ha dit, es nota un "refredament" de l'economia que no permet "treure més conclusions" i ha alertat: "Justament ens pot passar al revés, que si anem donant aquesta notícia, la societat encara s'alarmi més i freni més".

Canadell: "no hi ha indicadors" que determinin que l'economia catalana pugui entrar en un període de recessió

Canadell ha apostat per solucionar "al màxim" els problemes "puntuals" que hi hagi començant per "expandir" l'economia catalana i enfortir-la abans que arribi un nou període de crisi, cosa que demana incrementar la internacionalització de les empreses. "Si ve la crisi, ja tindrem mesures en marxa", ha assegurat.