• Economia
  • Empresaris i treballadors desorientats

Empresaris i treballadors desorientats

La Cambra de Comerç de Barcelona i Pimec reclamen al Govern espanyol mesures concretes per fer front a la crisi del coronavirus

Empresaris i treballadors desorientats
Empresaris i treballadors desorientats
Barcelona
16 de Març de 2020
Act. 04 de Novembre de 2020

Coordinació i entesa. L'empresariat català s'ha llevat confús en el primer dia laboral de l'estat d'alarma i sense saber ben bé si havien d'obrir els centres de treball o no. Una confusió estesa als treballadors, que molts no acaben d'entendre per què havien d'acudir presencialment a la feina si no es dedica a la fabricació i distribució de béns de primera necessitat, als serveis essencials o no és personal sanitari. Mentre el Reial Decret del Govern espanyol no contemplava l'aturada d'àrees que no són de sectors estratègics, el president del Govern, Quim Torra, demanava en la seva declaració institucional de diumenge que "només surtin a treballar els sectors de l'alimentació, de l'atenció i assistència sanitària i els serveis essencials". La falta d'afinitat entre administracions també en una situació així, ha deixat desconcertats treballadors i empresaris. ERTOs, borsa d'hores, dies de vacances... quina és la fórmula a seguir si el confinament obliga a aturar l'activitat empresarial?

Les imatges del metro amb bastanta afluència en hora punta han cridat l'atenció de molts. Venint del cap de setmana, i amb la versió catalana i l'espanyola de les mesures de confinament, i amb "no gaires inputs", l'empresariat "no ha sabut fins darrera hora què havia de fer i, en no dir res els treballadors, han anat al lloc de treball". Aquest pot ser un dels motius pels quals molts dels treballadors han acudit avui al seu lloc de feina, segons ha exposat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, en roda de premsa telemàtica. Però també podria ser que hi hagi "moltes empreses que no estiguin preparades per al teletreball".

Precisament per això, ha exigit al Govern central que aprovi "deduccions fiscal directes per a les inversions en material per al teletreball", així com obrir línies de finançaments destinades a aquest propòsit perquè, d'aquesta manera, sigui possible "mantenir tota l'activitat possible des de casa" amb excepcions, només, en els sectors estratègics. I és que en això, l'Executiu estatal no ha especificat quines mesures prendrà a banda de l'anunci​ que va fer el president espanyol, Pedro Sánchez, la setmana passada d'incloure línies de crèdit per a les petites i mitjanes empreses i "ajornaments" d'impostos per evitar problemes de "solvència". No serà suficient, auguren els agents econòmics.

Canadell: "L’empresariat no ha tingut gaires inputs el cap de setmana i no ha sabut fins darrera hora què havia de fer"

No seran suficients com tampoc no ho seran els 1.000 milions d'euros que la Generalitat va mobilitzar per a una línia de prèstec per a empreses que, a parer del president de Pimec, Josep González, "hauria de ser entre 3.000 i 5.000 milions si es vol ajudar les empreses amb les seves activitats perquè hi haurà problemes de tresoreria i liquiditat".

Certesa, seguretat jurídica i una guia pels ERTOs

La confusió és present a tot arreu, però en crisis d'aquestes dimensions, calen solucions ràpides i amb cara i ulls. "Exigim a les administracions una urgent coordinació perquè les declaracions porten a la confusió", obria la roda de premsa també telemàtica el president de Pimec, que ha reclamat la posada en marxa de mesures per a les empreses que "les dotin de seguretat jurídica". 

Tant Canadell com González tenen clara la línia a seguir. El president de Pimec demana al Govern espanyol "una suspensió de les cotitzacions socials per a les pimes i els autònoms i una compensació pels autònoms que es quedin aturats, ajornar el pagament de l’IVA i la suspensió dels deutes tributaris". A banda d'això, proposa que s'ajornin el pagament d'hipoteques i es potenciïn les línies de crèdit ICO perquè considera que, només així, "s'evitarà que aquest problema acabi amb les empreses".

González: "Els ERTOs s'han de definir per causes de força major"

La llista de peticions és llarga, però tots dos coincideixen en la necessitat d'agilitzar els tràmits en relació als Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO), que moltes empreses es veuran forçades a aplicar. Segons González, és important que es defineixin "per causes de força major", mentre que el president de la Cambra de Barcelona afegeix que "s'actuï amb la màxima diligència en la seva tramitació" i demana que aquestes mesures "no comprometin els salaris dels treballadors". 

Ajudar empreses i autònoms com als bancs

Suprimir la quota dels autònoms mentre duri la crisi, dotar-los d'ajudes i ingressos mínims i que no es permeti cap recurs d'execució són les principals peticions que fan els agents empresarials per als treballadors per compte propi. El president de la Cambra de Comerç exigeix en aquest sentit que "arribin els crèdits a les empreses i els autònoms, igual que en la darrera crisi van rebre fons estatals els bancs", així com que l'Estat prevegi una partida "important" d'ajudes a empreses que puguin servir per complementar els salaris dels treballadors que quedin afectats pels ERTOs. Al seu judici, "tenint en compte que en la darrera crisi es van destinar 60.000 milions d’euros", això "és assumible".

Canadell: "Cal fer valdre l’esperit de superació personal i col·lectiva com vam fer amb el Tech Spirit"

De fet, Canadell, en línia amb Torra, demana que només es vagi a treballar si són fàbriques de sectors estratègics i que, si no és així, o si no s'ha d'acabar una comanda urgent -que llavors s'hauria de fer amb el mínim personal i amb totes les mesures de seguretat a l'abast dels treballadors-, no es treballi. I l'esforç l'han de fer governs, empreses i treballadors, que també han de comprendre, segons el president de la Cambra, que igual s'hagi de compensar una part dels dies no treballats amb flexibilització natural, bossa d’hores o vacances. González, de la seva banda, sosté que "una aturada total de l’activitat econòmica portaria també conseqüències greus" i, per això, emplaça l'empresariat a "procurar que l’activitat empresarial sigui compatible amb les més efectives mesures de prevenció".

Aquestes i moltes altres mesures són les que els agents socials i econòmics consideren que el Govern espanyol ha d'aplicar de manera urgent perquè, de moment, i com diu Canadell, "tot ha quedat en paraules vagues". Per això, per la salut de tothom i per acabar amb la confusió empresarial i dels treballadors és important tenir definida una línia de treball clara, però, mentrestant, durant i després, cal "fer valdre l’esperit de superació personal i col·lectiva com vam fer amb el Tech Spirit", sentencia.