1.098 euros. És la prestació màxima que cobraran els treballadors afectats per un ERTO. L'import es calcula en funció de les bases de cotització dels darrers sis mesos fins que s'arriba a aquesta quantitat, que és la més alta. També hi ha un mínim, de 502 euros mensuals. Si l'empleat té un fill, les xifres pugen a un mínim de 671 euros i un màxim de 1.254 euros. Els que en tenen dos o més cobraran un mínim també de 671 euros però un màxim de 1.411 euros.
"Els màxims o mínims són per a qualsevol persona treballadora", indica la secretària de política sindical de la UGT, Núria Gilgado, que afegeix que "moltes persones que tenen condicions de feina precàries no arribaran a aquest límit i per tant podran cobrar-lo però que altres amb salaris més alts veuran el seu sou molt retallat". Des de CCOO de Catalunya, el director del gabinet tècnic jurídic, Jonathan Gallego, insisteix que "tothom, amb independència del salari i categoria, cobraria el mateix".
Frau en els ERTO?
Les explicacions dels sindicats coincideixen amb l'onada d'ERTO provocada per la frenada de l'activitat en tots els sectors arrel de la crisi del coronavirus. En aquest sentit, els sindicats denuncien intents de frau d'algunes empreses per al·legar força major en casos que no ho són. Segons CCOO, algunes companyies també imposen sancions disciplinàries per tal de suspendre els treballadors de feina i sou durant un o dos mesos i estalviar-se l'expedient.
"No tota la covid-19 pot ser força major", considera Gallego. Assegura que "la jurisprudència ha aplicat de forma molt restrictiva què s'entén per força major i ara s'està fent tot el contrari: ha passat a ser un concepte molt ampli". I és que en aplicar un ERTO, el treballador passa a cobrar una prestació d'atur del 75% del sou -que cobreix el Govern central-.
Gilgado, per la seva banda, critica les empreses que presten servei a la Generalitat i que han presentat un ERTO, ja que un decret del Govern garanteix que cobraran els dies que duri l'estat d'alarma. La secretària de política sindical de la UGT també destaca les clíniques privades i empreses d'ambulàncies que han sol·licitat un expedient de regulació temporal d'ocupació per força major, tot i que celebra que s'hagin pogut aturar.
No són vacances
Tant CCOO com UGT han aprofitat per recordar que "en cap cas" l'empresa pot imposar vacances de forma unilateral als treballadors coincidint amb el confinament. Gallego insisteix que els períodes de descans s'han de pactar entre les dues parts i Gilgado assegura que "hi ha formes alternatives per sortir d'aquesta situació de la millor manera possible". Proposa, per exemple, cobrir les jornades sense activitat laboral amb una borsa d'hores i aprofitar per fer formacions online des de casa.
Els dos sindicats han fet una crida a les empreses que contracten treballadors fixos discontinus, per tal que els cridin igualment i els incloguin en els ERTO. Aquest tipus de contracte és molt habitual en el sector turístic, un dels més afectats per l'impacte econòmic del coronavirus, especialment, a les portes de la Setmana Santa i amb les reserves de cara a l'estiu congelades.