• Economia
  • Com utilitzar els fons europeus correctament?

Com utilitzar els fons europeus correctament?

L'Informe Econòmic d'Esade, elaborat en col·laboració amb Banc Sabadell assenyala que hi ha aspectes a millorar del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

Només la recuperació mundial portarà a la solvència dels països | iStock
Només la recuperació mundial portarà a la solvència dels països | iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
09 de Juliol de 2021

Esade, al costat del Banc Sabadell han presentat l'InformeEconòmic i Financer d'Esade dirigit per Toni Roldán, director del Centre de Polítiques Econòmiques d'Esade (EsadeEcPol), que també és autor d'aquest apartat, juntament amb el professor d'Esade Josep M. Comajuncosa. Aquesta anàlisi posa de manifest que tot i que la vacunació avança a bon ritme i que el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del Govern espanyol per invertir els fons europeus ha estat rebut de forma molt positiva a Brussel·les, "encara queden alguns aspectes a concretar i millorar", segons ha explicat l'entitat en un comunicat. 

 

En referència a la gestió dels fons europeus, l'informe ha assenyalat que falten reformes d'administracions i estructures que han quedat obsoletes a causa de la crisi de la pandèmia, tant en l'àmbit de mercat laboral, fiscalitat i pensions, com en el de capital humà, educació i polítiques actives d'ocupació. A més, s'ha arribat a la conclusió que hi ha una necessitat permanent de dedicar major esforç a millorar la transparència de la selecció de projectes, a fi d'assegurar la màxima rendibilitat en la inversió: "Existeix el risc que la necessitat d'una ràpida execució acabi amb la selecció projectes subòptims i afavoreixi als incumbents, en detriment dels més transformadors", han advertit els Roldán i Comajuncosa.

Per dur a terme aquestes millores, els experts d'Esade ha proposat optimitzar la labor de l'Administració Pública dotant-la dels mitjans tècnics i humans que siguin necessaris per a això, i a més "avançar en la construcció d'amplis consensos tant a escala estatal com a territorial". En aquest últim àmbit, plantegen també una bona coordinació amb aquelles administracions amb major experiència en la implementació de fons europeus.

 

Pel que fa al suport del teixit productiu, els autors de l'Informe Econòmic i Financer d'Esade, han recomanat afinar les mesures de política econòmica per frenar la pèrdua d'aquesta a mesura que es vagin retirant les ajudes concedides durant aquests mesos: "Les noves mesures de suport haurien de concedir-se ràpidament a les empreses viables, però amb problemes de solvència, i evitar, en la mesura del possible, canalitzar recursos a empreses inviables", ha assenyalat l'informe.

Una de les grans conclusions de l'informe és l'esperada recuperació i com aquesta no serà "sinconizada en tots els països del món". Tal com han indicat els experts ens trobem davant un panorama desigual entre els països i, per tant, no es necessitaran els mateixos esforços per a uns o uns altres. En aquest sentit, i tal com augura l'informe, "en gran quantitat de països quedaran cicatrius a mig termini". Així mateix, els experts han recordat que s'ha d'apostar per un model de recuperació mundial de deute empresarial, dèficit i deute públic. Per això, han remarcat que "la recuperació no serà total fins que la pandèmia estigui sota control en tot el planeta".