• Economia
  • L’Escola Sant Gervasi, l’espai de trobada de Mollet

L’Escola Sant Gervasi, l’espai de trobada de Mollet

La cooperativa de treball associat amplia les seves instal·lacions i remodela els serveis d’FP gràcies a un crèdit de l’ICF, cofinançat per Caixa Enginyers

L'Escola Sant Gervasi, ubicada a Mollet del Vallès  | Cedida
L'Escola Sant Gervasi, ubicada a Mollet del Vallès | Cedida
Mollet del Vallès
10 d'Abril de 2024
Act. 12 d'Abril de 2024

Mitjançant un exercici d’autoestima a Plana Lledó, un barri de Mollet del Vallès marcat per la migració, Manuel Arroyo va fundar l’Escola Sant Gervasi fa més de cinc dècades. Inicialment creada com un centre d’ensenyament privat, en poc temps va orientar-se cap a un dels seus trets diferencials, que ha mantingut durant la seva trajectòria: ser una cooperativa de treball associat, que deixava oberta la porta a la participació de les famílies. De fet, avui dia, l’entitat compta amb 107 socis, cinc d’ells representants de les famílies col·laboradores. Més enllà de la fórmula de gestió, el president de la cooperativa, David Cos, parla d’una filosofia que ha acompanyat els passos de l’escola des de 1970. “Tenim clar el nostre propòsit de crear un clima comunitari, que propicií un sentiment de pertinença al barri i a la ciutat”. De fet, Cos afegeix un matís. “Ens agrada dir que no vam crear una escola, sinó un centre social, cultural i esportiu”. En aquest sentit, reivindica l’Escola Sant Gervasi “com un espai saludable de creixement, que obre els set dies de la setmana”.

L’Escola Sant Gervasi ha anat creixent de forma sostinguda, incorporant serveis i activitats, que l’han fet deixar enrere la categoria exclusiva de centre d’ensenyament per incorporar-hi projectes. Aquest s’ha evidenciat amb la construcció de nous edificis, ja que actualment el centre està format per cinc. Allà, es concentren les instal·lacions escolars, però també equipaments científics, esportius i d’oci. Tal com assenyala David Cos, “es tracta de propiciar un entorn familiar i de compartir espais amb un barri involucrat darrere”.

Activitats de lleure, extraescolars, la presència de 40 equips de bàsquet federats, teatre, laboratoris, biblioteques... Tot això forma part de l’ecosistema de l’Escola Sant Gervasi, fent seva la premissa fundacional de la cooperativa que gestiona el centre d’anar més enllà de la caracterització com a escola tradicional. Aquest àmbit de creixement, en paraules del seu president, “fa que puguin compartir espai a la nostra piscina una nena de quatre anys i la seva àvia”.

L'escola ha anat creixent de forma sostinguda, incorporant serveis i activitats, que l’han fet deixar enrere la categoria exclusiva de centre d’ensenyament per incorporar-hi projectes

Finançar un canvi de model

En el seu afany constant de renovar el seu mètode pedagògic, basant-se en canvis en el concepte d’aula i d’espai d’aprenentatge, l’Escola Sant Gervasi va decidir demanar finançament per ampliar les instal·lacions i remodelar els serveis per oferir nous cicles d’FP. A hores d’ara, s’imparteixen dos de farmàcia i química, mentre que la idea és estendre’ls a altres sectors, com l’educació, la informàtica, el disseny, l’esport i el lleure. Gràcies a Caixa Enginyers, que va proposar una opció de cofinançament, s'ha concretat una operació conjunta de l’entitat cooperativa de crèdit amb seu a Barcelona amb l’Institut Català de Finances (ICF), organisme pertanyent a la Generalitat de Catalunya. Amb la seva línia ‘ICF Crèdit- Inversió’, l’entitat financera del Govern atorga préstecs per finançar inversions en actius fixos, materials, immaterials i financers. A més, com en el cas de l’Escola Sant Gervasi, també inclou la possibilitat de cofinançar amb una altra entitat financera amb iguals condicions i garanties.

Aquest crèdit està permetent que l’escola materialitzi físicament la nova idea pedagògica. Les obres, que es van iniciar el mes de desembre de l’any 2023 i està previst que finalitzen al mes d’agost d’enguany, també contemplen la instal·lació de plaques solars a la teulada per afavorir l’eficiència energètica. David Cos destaca la importància que “l’ICF hagi treballat de forma coordinada amb una entitat cooperativa, com Caixa d’Enginyers, el que ha ajudat a la creativitat de l’operació i a aconseguir unes condicions financeres competitives”.

El crèdit està permetent que Sant Gervasi materialitzi físicament la nova idea pedagògica

A l’Escola Sant Gervasi hi estudien més de 1.650 alumnes, des de I3 fins al Batxillerat, a més dels diferents cicles d’FP. El foment de les llengües estrangeres, la formació contínua i ocupacional, amb cursos per aturats i formació per a les empreses, o els programes esportius i culturals formen part del tarannà diversificat de l’entitat. Paral·lelament, el president de la cooperativa emfatitza el caràcter innovador i l’aposta per la ciència. “Som fundadors d’una empresa tecnològica, de la qual han sorgit patents i a més, com a entitat, disposem d’un programa d’emprenedoria”. En l’esfera de les activitats empresarials, l’escola té una secció de participades, en què a través de la companyia Creixen Educació, constituïda conjuntament amb Suara i Abacus, gestionen centres educatius a Olesa de Montserrat, Terrassa i Viladecans.  

Els 40 equips de bàsquet constituïts al voltant del centre suposen que l’Escola Sant Gervasi sigui el centre de Catalunya amb més formacions federades d'aquest esport. En el mateix camp esportiu, també s’exerceixen clubs de natació, voleibol o patinatge. En aquest aspecte, David Cos es mostra orgullós quan recorda que “durant els dies laborables de la Setmana Santa, vam obrir les portes i l’escola estava plena per les activitats que s’hi desenvolupaven”. 

Cos defensa el model organitzatiu del centre, recordant que “tot i aspirar a ser una escola interclassista, cerquem l’excel·lència”. Segons explica, el temps ha evidenciat que amb un control estricte dels recursos i generant nous serveis es pot abaratir la plaça escolar. Per fer-ho possible, s’ha optat per diversificar les activitats per millorar-ne l’eficiència i erigir-se en una opció més viable econòmicament que altres centres educatius. De fet, per l’Escola Sant Gervasi, que en cinc dècades ha fet el pas d’acadèmia a centre cultural, esportiu i cívic, la realitat ha corroborat que amb els mateixos costos que l’escola pública es pot assolir un nivell igual o millor tant en formació com en competències professionals.