• Economia
  • Espanya, al pòdium del frau fiscal

Espanya, al pòdium del frau fiscal

L'espanyol és el tercer Estat europeu amb més intermediaris per facilitar el blanqueig de capitals segons un estudi de l'Eurocambra que aprofundeix en els 'Panama papers'

Una pancarta durant una manifestació al·ludeix a la situació de corrupció que ha sacsejat l'Estat en els últims anys
Una pancarta durant una manifestació al·ludeix a la situació de corrupció que ha sacsejat l'Estat en els últims anys
Neus Navarro
24 de Gener de 2017
Act. 24 de Gener de 2017
Encapçalar llistes no és sempre una bona notícia i si no, que li pregunten al ministre Cristóbal Montoro. Aquest dilluns el grup parlamentari a l'Eurocambra Els Verds/Aliança Lliure Europea ha presentat un informe sobre els Estats europeus que donen cabuda a més intermediaris pel blanqueig de capitals i Espanya es col·loca, com qui guanya una cursa, al pòdium. Segons aquest informe, Espanya és el tercer Estat de la Unió Europea amb més intermediaris que ajudin a evadir impostos o blanquejar diners en paradisos fiscals, seguint el fil informatiu que van obrir els Panama papers l'any 2016.

L'informe, que es pot consultar lliurement a Internet, adverteix que a l'Estat espanyol hi ha 203 companyies d'aquest tipus, entre elles el Banc Santander, situat en la posició número 34 del rànquing mundial i lligat a un total de 680 entitats. Entre els polítics catalans que hi formen part del grup parlamentari darrere d'aquest informe trobem Jordi Solé i Ferrando (ERC), Josep Maria Terricabras (Independent per ERC) i Ernest Urtasun (Iniciativa).

 


En aquest context, VIA Empresa ha consultat al GESTHA, el sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda, un col·lectiu que precisament fa uns dies ha denunciat que més del 90% de l'evasió fiscal no va ser detectada pel Ministeri d'Hisenda durant el 2015 i que, de fer-ho, l'augment de l'IVA o de l'IRPF no serien arguments de pes pel Govern de Mariano Rajoy quan defensa la "necessària" reducció del dèficit. "Els Tècnics d'Hisenda consideren que és millor recuperar ingressos evadits que augmentar IRPF i IVA, com recomanen les institucions internacionals i les organitzacions empresarials", asseguren en un comunicat.

A hores d'ara, la denúncia que arriba des del grup parlamentari europeu assenyala Espanya per davant d'altres estats de la UE com França, que té 124 intermediaris, o Alemanya, amb 93. De fet, l'Estat espanyol genera més negoci en aquest àmbit que paradisos com Liechtenstein, amb 123 companyies; Gibraltar, amb 80; o Mònaco, amb 170, tots ells amb règims fiscals especials.

Quant a la resta del món, l'informe situa Hong-Kong com el primer país a allotjar intermediaris per aquest tipus d'operacions, i seguit d'aquests se situen el Regne Unit, Taiwan, Suïssa, Singapur, Les Bahames, la Xina, Panamà i Indonèsia.

Solucions a curt termini?
En una recent compareixença del ministre Montoro, el titular d'Hisenda ha assegurat que el departament que dirigeix ultima un projecte de llei per millorar l'eficiència en la lluita contra el frau fiscal, però s'espera que el ministre comparegui aquest dimecres 25 de gener per ampliar la informació sobre la política del seu departament en aquesta nova legislatura. Amb tot, a VIA Empresa ens hem posat en contacte amb el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública que dirigeix Montoro per saber la seva opinió sobre l'informe, però des del mateix apunten que no disposen de més informació per fer una valoració.

Preguntem altres fonts de Catalunya i, a la pregunta de si aquesta normativa que presentarà Montoro podria ser la solució, Nacho Cornet, president dels Fiscalistes del Col·legi d'Economistes de Catalunya, apunta que "amb una fiscalitat tan elevada, sempre hi haurà la manera que la gent intentarà no pagar tant". Segons Cornet, qui ha preferit no valorar l'informe de Els Verds/Aliança Lliure Europea per falta d'informació, la clau està a buscar una fiscalitat més avantatjosa, "perquè quan els impostos no són tan elevats, hi ha una alta recaptació. El frau fiscal no es pot defensar mai però si les alternatives fiscals". En aquesta línia, Cornet al·ludeix a les operacions que coneguts esportistes i pilots de motociclisme han portat endavant per evitar pagar tant.

En la seva opinió, la pregunta que tothom s'hauria de fer és si "amb el sistema que tenim, particularment en Catalunya que som el tercer lloc del món quant a tributació, en aquesta tributació, en què treballem set mesos i mig per a la Hisenda pública, no hauríem de parlar d'una tributació menys elevada? Llavors no hi hauria aquests problemes".

Tanmateix, seguint l'anàlisi de la fiscalització espanyola, i sempre segons les declaracions del GESTHA, la feina que està duent a terme el ministeri espanyol és "molt millorable". En un informe presentat pel mencionat sindicat es denuncia que la inspecció de l'Agència Tributària entre 2012 i 2015 representa un 8,47% de l'evasió total estimada en aquest període concret, només un punt per sobre de la revisió que s'havia desenvolupat pel departament durant els tres anys anteriors. "La xifra deixa al descobert un enorme buit en l'Administració tributària per on fuig el frau i un grau d'ineficàcia molt elevat". El 2015 el 90,35% de l'evasió fiscal no va ser detectada: la millor xifra aconseguida per Hisenda és d'un 9,65% de tota l'evasió tributària comesa a l'Estat espanyol.